Θεατρο - Οπερα

«Όσα παίρνει ο άνεμος», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη: οι πρώτες φωτογραφίες

Η παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ, θα ανέβει στις 25 Απριλίου 2025

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεράσιμος Γεννατάς και Λένα Παπαληγούρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Γεράσιμος Γεννατάς και Λένα Παπαληγούρα

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί το «Όσα παίρνει ο άνεμος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το  «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Η παράσταση, θα ανέβει στις 25 Απριλίου 2025, σκηνοθετημένη από την Ιόλη Ανδρεάδη, και βασίζεται στο διάσημο αντιπολεμικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ. 

osa_6-1

Το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη

Μια από τις πιο εμβληματικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών, που έγινε γνωστή μέσα από την κινηματογραφική της μεταφορά, με πρωταγωνίστρια τη  Σκάρλετ Ο' Χάρα. Η Ιόλη Ανδρεάδη έχει αναλάβει, πέρα από τη σκηνοθεσία, και τη διασκευή του έργου, μαζί με τον Άρη Ασπρούλη. Η σκηνοθετική της προσέγγιση επικεντρώνεται στις μεγάλες θεματικές του έργου:  τον πόλεμο, την ηθική και την επιβίωση σε μια κοινωνία που καταρρέει και προσπαθεί να αναγεννηθεί. Το έργο, που εκτυλίσσεται στο φόντο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου ενώ η πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που περνά από την ευημερία στη φτώχεια και ανακαλύπτει κρυμμένες δυνάμεις για να επιβιώσει.Το μυθιστόρημα της Μίτσελ δημοσιεύτηκε το 1936 και περιγράφει μια κοινωνία που καταρρέει. 

Ορέστης Τζιόβας και Λένα Παπαληγούρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος»
Ορέστης Τζιόβας και Λένα Παπαληγούρα

Στον ρόλο της Σκάρλετ η Λένα Παπαληγούρα ενώ τον Ρετ Μπάτλερ υποδύεται ο Ορέστης Τζιόβας. Το υπόλοιπο καστ περιλαμβάνει εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως τον Όμηρο Πουλάκη, τον Γεράσιμο Γεννατά και την Ιφιγένεια Καραμήτρου, ενώ η μουσική, υπογεγραμμένη από τον Γιώργο Παλαμιώτη, θα ενισχύσει την ατμόσφαιρα του έργου, φέρνοντας το άρωμα και τις μουσικές του αμερικανικού νότου στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.Η σκηνοθεσία της Ανδρεάδη είναι γεμάτη συναισθηματική ένταση και αναδεικνύει τις αντιφάσεις των χαρακτήρων και της κοινωνίας, με τις κοινωνικές ανισότητες και τις υπαρξιακές προκλήσεις που έρχονται στην επιφάνεια σε καιρό πολέμου. Η παράσταση φιλοδοξεί να αποδώσει την ίδια συναισθηματική ένταση και αντίθεση με την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας του 1939, που βασίστηκε στο ίδιο βιβλίο, αλλά με την προσθήκη μιας πιο σύγχρονης καλλιτεχνικής ματιάς.

osa_11-1

Επιπλέον, οι πρώτες φωτογραφίες από τις αναγνώσεις του έργου υπογραμμίζουν τη δυναμική του καστ και την προετοιμασία για μια παράσταση που αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Η παράσταση θα προσελκύσει το κοινό που αναζητά μια ανατροπή των κλασικών θεατρικών παραστάσεων, ενώ η υπογραφή της Ιόλης Ανδρεάδη σε συνεργασία με τον Άρη Ασπρούλη προσφέρει μια ανανεωμένη και δυναμική διασκευή του μυθιστορήματος.

Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Με πολύ μεγάλη χαρά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει μια διαχρονική προσέγγιση ενός συγκλονιστικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενός εμβληματικού μυθιστορήματος που χαρακτήρισε γενιές και γενιές. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανιχνεύοντας το σύγχρονο καλλιτεχνικό στίγμα σε διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις αναδεικνύει τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών.Παραμένουμε σταθερά στην προσέγγιση ενός πολιτιστικού οργανισμού που στηρίζεται στο σημαντικό θέατρο που αφορά.
Νίκος Διαμαντής

Λίγα λόγια για την Μάργκαρετ Μίτσελ
Κόρη συντηρητικού δικηγόρου και μαχητικής σουφραζέτας, έζησε με πάθος τα άγρια χρόνια της εποχής της τζαζ και έγινε δημοσιογράφος, παρότι σπούδασε ιατρική. Η Μάργκαρετ Μίτσελ γεννήθηκε στην Ατλάντα το 1900 και γαλουχήθηκε με ιστορίες για τον ηρωισμό των Νοτίων στον Αμερικανικό εμφύλιο σε τέτοιο βαθμό που συνήθιζε να λέει πως της πήρε μια δεκαετία για να καταλάβει ότι ο Νότος έχασε τον πόλεμο.Στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» μετουσιώνει αυτές τις ιστορίες που άκουγε παιδί.

Μπορεί να υπήρξε το πρώτο και μοναδικό της μυθιστόρημα, ωστόσο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά φαινόμενα όλων των εποχών, οδηγώντας και σε μία από τις πιο ξεχωριστές μυθιστορηματικές ηρωίδες του 20ού αιώνα, την τολμηρή, χειραφετημένη και γοητευτική Σκάρλετ Ο'Χάρα. Χαρακτήρας εμπνευσμένος από την γιαγιά της Μίτσελ, την ξακουστήAnnieElizabethFitzgeraldStephens, Αμερικανίδα γαιοκτήμονα, επιχειρηματία και πολιτική ακτιβίστρια, κόρη Ιρλανδού μετανάστη.

Το μυθιστόρημα της Μίτσελ δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1936, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, και γνώρισε ανεπανάληπτη επιτυχία. Η Μίτσελ τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου της Αμερικής το 1936 και με Πούλιτζερ το 1937, ενώ το έργο της βρέθηκε στην κορυφή των μπεστ-σέλερ κατακτώντας πολλά ρεκόρ, ανάμεσα τους την πώληση 50.000 αντιτύπων σε μία ημέρακαι 1,4 εκατομμυρίων σε ένα χρόνο. Η κινηματογραφική μεταφορά του, το 1939, με τους Βίβιαν Λι, Κλαρκ Γκέιμπλ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Λέσλι Χάουαρντ και Χάτι Μακ Ντάνιελ τιμήθηκε με οκτώ Όσκαρ και κατέκτησε ένα ακόμα ρεκόρ, αυτό των 120 εκατομμύριων θεατών, ενώ στιγματίστηκε από το γεγονός ότι η Χάτι Μακ Ντάνιελ παρότι γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει Βραβείο Όσκαρ, εντούτοις δεν της επιτρέπεται η είσοδος στην πρεμιέρα του έργου στην Ατλάντα, ενώ και στην τελετή των Όσκαρ τοποθετείται σε απομακρυσμένο τραπέζι.

Η Μάργκαρετ Μίτσελ μετά το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» δεν ξανασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων. Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε εθελόντρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, γράφοντας γράμματα σε στρατιώτες, και κάνοντας επισκέψεις σε ασθενείς σε νοσοκομεία. Στις 11 Αυγούστου του 1949 και ενώ βάδιζε για τον κινηματογράφο μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της Τζων Μαρς, ένας μεθυσμένος ταξιτζής έπεσε καταπάνω της. Δεν ανέκτησε τις αισθήσεις της ποτέ και πέντε μέρες μετά πέθανε στο νοσοκομείο.Ήταν μόλις 49 ετών.

osa_19-1

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτρια Ιόλη Ανδρεάδη
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία και το κείμενο σε περισσότερες από 40 παραστάσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ρώμη, Σόφια, Φιλιππούπολη και Αθήνα. Σπούδασεσκηνοθεσίαστη Royal Academy of Dramatic Art καιμετεκπαιδεύτηκεστο Lincoln Center Theater Director's Lab. Τις παραστάσεις της στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει τα τελευταία τρία χρόνια το Κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, ενώ κατά το παρελθόν τη δουλειά της στο εξωτερικό έχουν υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τα ιδρύματα Fulbright, Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και Σταύρος Νιάρχος. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Υποτρόφων του. Έχει γράψει επιστημονικές μελέτες για την τελετουργία των Αναστεναρίων, την Performance και το Θέατρο στην Εκπαίδευση, οι οποίες κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς της πρωτότυπης διασκευής
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης έχουν συνυπογράψει 16 θεατρικά έργα τα οποία αποτελούν καλλιτεχνικά και επιστημονικά πονήματα μακρόχρονης και ενδελεχούς έρευνας, όπως η τριλογία τους για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ, η ιστορία της Πειραϊκής-Πατραϊκής και της Φιλικής Εταιρείας, η ζωή του Μανώλη Χιώτη, αλλά και οι πρωτότυπες διασκευές για το θέατρο των κλασικών μυθιστορημάτων «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Περηφάνια και Προκατάληψη». Τα έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σόφια, Φιλιππούπολη και Αθήνα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή και ελληνικό τύπο,έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, βουλγάρικα και έχουν εκδοθεί από την Κάπα Εκδοτική.


ΙNFO
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,
Πρεμιέρα: 25 Απριλίου 
Τετάρτη & Κυριακή 19:00
Πέμπτη & Παρασκευή 20.30
Σάββατο 17.30 & 21:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «αναγέννηση» τnς σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας
Η «αναγέννηση» τnς σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας

Οι Γιώργης Τσουρής, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Τάσος Ιορδανίδης και Άρης Ασπρούλης μας μιλούν για το πώς η ελληνική πένα βρίσκεται στο επίκεντρο της θεατρικής δημιουργίας

«Στην παλιά εθνική» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση «Στην παλιά εθνική» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το νέο θεατρικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου, βασισμένο στο «Ψυχοσσάβατο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, έρχεται να αφηγηθεί μια ιστορία γεμάτη ένταση, μυστήριο και ανατροπές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.