- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
5 παραστάσεις που θέλουμε να (ξανα) δούμε
Τα θέατρα Άλμα, Κατερίνα Βασιλάκου και Τζένη Καρέζη προτείνουν πολύ ενδιαφέροντα έργα
Αφιέρωμα Θέατρο: Festen, Ο εκλεκτός, Blue train στο Θέατρο Άλμα, Ο άσχημος στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου και Demons στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Μια οικογενειακή γιορτή, ένας άσχημος που ομορφαίνει, ένας άντρας που δεν θέλει να μεγαλώσει, ένας εκλεκτός και δυο ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τους δαίμονές τους θα δούμε τη φετινή σεζόν στα θέατρο Άλμα, Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου και Θέατρο Τζένη Καρέζη
Παραστάσεις στο Θέατρο Άλμα, Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου και Θέατρο Τζένη Καρέζη
Festen
Μια οικογενειακή γιορτή. Ένας πατέρας που κλείνει τα 60. Όλοι τον σέβονται ή μήπως όχι; Η βραδιά παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή όταν ο μεγάλος γιος αποκαλύπτει ένα μυστικό που κρατούσε χρόνια κρυμμένο και πιθανότατα αποτέλεσε τον λόγο που οδήγησε τη δίδυμη αδερφή του σε αυτοκτονία…
Το «Festen» του Τόμας Βίντεμπεργκ είναι η πρώτη ταινία του κινήματος Δόγμα 95. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος την είχε δει το 1998, δύο χρόνια μετά την ενηλικίωσή του, και είχε συγκλονιστεί με τον τρόπο που ο σκηνοθέτης έβαζε τον θεατή στην ταινία, κάνοντάς τον μέρος της οικογενειακής γιορτής. 26 χρόνια μετά επιστρέφει στο «Festen», ανεβάζοντας τη θεατρική διασκευή των Μπο Χάνσεν και Μόγκενς Ρούκοφ, αναλαμβάνοντας τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία. «Το μυαλό μου πήγε στον Κρίστιαν, τον μεγάλο γιο της οικογένειας. Έχει ανάγκη από θεατές για να βρει τη δύναμη να πει αυτό που κρύβει από παιδί». Και κάπως έτσι γεννήθηκε η επιθυμία για μια παράσταση που σπάει τα όρια ανάμεσα στον θεατή και τον ηθοποιό. Μας εμπλέκει όλους βιωματικά και κανείς δεν παρακολουθεί κανέναν. Ο θεατής είναι απαραίτητος στην πλοκή, ο Κρίστιαν μάς κάνει μάρτυρες ώστε να μπορεί να μοιραστεί την ιστορία του. «Το μόνο που θα χρειαστεί να αποφασίσει ο καλεσμένος μας πριν έρθει στη γιορτή, είναι αν θα αποτελέσει μέλος της οικογένειας ή στενός φίλος και θα καθίσει μαζί της στο τραπέζι, αν θα καθίσει δίπλα ή αν θα πάρει μέρος στη γιορτή από κάποια απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι έτοιμος να εμπλακεί προσωπικά», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης.
Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μαριάννα Πουρέγκα, Πένυ Παπαγεωργίου και Νικόλας Seymour Σταθόπουλος.
Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Θέατρο Άλμα: Ακομινάτου 15-17, Αθήνα, 2118005141
Blue train
Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου είναι ένα σύγχρονο έργο 5 προσώπων, που παλεύουν με τον χρόνο, ο οποίος κυλά αμείλικτος. Ένα πάρτι, χαμηλοί φωτισμοί, δυνατή μουσική και οι καπνοί από τα τσιγάρα που θολώνουν την πραγματικότητα. Κεντρικός ήρωας ο Μιχάλης –τον οποίο ενσαρκώνει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης–, ένας άντρας στην αρχή μιας πρώιμης κρίσης ηλικίας, που δεν θέλει να δεχτεί ότι ο χρόνος κυλά αμείλικτος. Ανήκει σε μια γενιά που μεγάλωσε με πολλή αγάπη και τρυφερότητα, αλλά η πραγματικότητα που τον περιβάλλει πλέον είναι πολύ σκληρή. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Γ. Ευαγγελάτος, «το “Blue Train” είναι ένα κλείσιμο ματιού στη γενιά μου, που μεγάλωσε μέσα σε αγκαλιές και τρυφερές προσδοκίες για να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα, ουσιαστικά ανέγγιχτη».
Λίγο προτού κλείσει τα 45 του, ο Μιχάλης δέχεται 4 κομβικές επισκέψεις που θα τον αναστατώσουν. Η μητέρα του (Λουκία Πιστιόλα), η κολλητή του (Αναστασία Στυλιανίδη), ο πρώην σύντροφός του (Γιώργος Μπένος) και ένα εικοσάχρονο-ραντεβού για ευκαιριακό σεξ (Γιάννης Τσουμαράκης), ξεδιπλώνουν όλη τη βεντάλια των επιλογών που θα μπορούσε να έχει κανείς, ώστε να προλάβει το τρένο της ενηλικίωσής του.
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σουλεϊμάν σημειώνει σχετικά: «Το πάρτι αυτό πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει. Το τρένο του χρόνου πλησιάζει, τα φώτα του εκθαμβωτικά τον τυφλώνουν! Θα γλιτώσει άραγε τη μετωπική;».
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Θέατρο Άλμα: Ακομινάτου 15-17, Αθήνα, 2118005141
Ο εκλεκτός
Μια αυθεντία με ικανότητα, πειθώ και βλέμμα καθαρό, θα αναλάβει τα πάντα. Αυτός είναι ο «Εκλεκτός». Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τη Στεφανία Γουλιώτη σε ένα one-woman show, σε κείμενο που έχουν επιμεληθεί μαζί. Επί σκηνής τη συνοδεύει μουσικά ο Πάνος Γκίνης. «Ποιος θα μας προστατεύσει απ’ τον εχθρό; Από τον εαυτό μας; Όλα θα πάνε καλά. Δεν υπάρχει φόβος πια. Ύπνος ανάλαφρος απόψε», όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους οι Παπασπηλιόπουλος και Γουλιώτη.
Από τον Φεβρουάριο 2025
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Θέατρο Άλμα: Ακομινάτου 15-17, Αθήνα, 2118005141
Ο άσχημος
Πόσο σημαντική είναι η εικόνα και το κοινωνικό status στον σύγχρονο κόσμο και πώς καθορίζει τις ζωές μας; Τέσσερις ηθοποιοί σε οκτώ ρόλους εναλλάσσοντας σκηνές και χαρακτήρες με καταιγιστικό ρυθμό, απαντούν σε αυτό το ερώτημα, πρωταγωνιστώντας σε μια καυστική σάτιρα, για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας.
Η κωμωδία του Marius Von Mayenburg ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον κεντρικό ρόλο. Την τετράδα συμπληρώνουν οι Γιάννης Κλίνης (Σέφλερ), Μαίρη Μηνά (Φάννυ) και Κωνσταντίνος Πλεμμένος (Κάρλμαν). Ο Λέττε είναι πολύ άσχημος, αλλά ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να παγιωθεί στη δουλειά του και στην κοινωνία με το δικό του πρόσωπο. Όταν οι γύρω του του αποκαλύπτουν τελικά το μέγεθος της ασχήμιας του, τότε αναγκάζεται να λάβει δραστικά μέτρα. Μια επέμβαση στο πρόσωπο αλλάζει εντελώς την εικόνα του, με αποτέλεσμα ο ήρωας να μετατραπεί σε μια πολύ όμορφη φιγούρα. Όταν όμως η απίστευτη ομορφιά του γίνεται πλέον προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια εντελώς άσχημη τροπή.
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00
Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου: Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 2110132002
Demons
Η λεκτική βία γίνεται καθημερινό φαινόμενο σε μια κοινωνία απογυμνωμένη από το συναίσθημα, που τη νοιάζει μόνο το φαίνεσθαι, αδιαφορώντας για το είναι. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ενώ φαινομενικά είναι όμορφες, με την πρώτη ευκαιρία αποδεικνύεται πόσο σαθρές είναι τελικά. Το «Demons», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Λαρς Νορέν, ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Παραμονή μιας κηδείας, δύο ζευγάρια συναντιούνται για ένα χαλαρό ποτό σε ένα υπέροχο αστικό loft στη Στοκχόλμη. Καθώς η βραδιά προχωρά και υπό την επήρεια του αλκοόλ, το κλίμα μεταξύ τους ολοένα και βαραίνει και όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τους δαίμονές τους. «Μέσα σε εξαιρετικής αισθητικής κλουβιά-loft, νέοι άνθρωποι διαβιούν, απομυζώντας συναισθηματικά, οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά τους συντρόφους τους», όπως αναφέρει ο Χρήστος Σούγαρης, σκηνοθέτης της παράστασης. Τα δυο ζευγάρια επί σκηνής ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Παπαζήσης, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Κουκουράκης και Μαρίζα Τσάρη.
Ο Νορέν θεωρείται εγγονός του Στρίντμπεργκ από τους Σκανδιναβούς, ενώ το συγκεκριμένο κείμενο είναι μια μελέτη της σύγχρονης κοινωνίας όπου βασιλεύει ο ατομικισμός και η απάθεια. Παράλληλα, αποτελεί ένα απίστευτο ψυχογράφημα που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ζητήματα της απώλειας, του μισογυνισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, του εφησυχασμού, του τραύματος και του άγχους. Μια γκροτέσκα προσέγγιση του πιο σκοτεινού βάθους της ανθρώπινης ψυχής που κινείται ανάμεσα στο χιούμορ και την ειλικρίνεια. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια απίστευτα στιλιζαρισμένη αισθητική, που αν και εντυπωσιάζει είναι βαθιά ψεύτικη…
Παραστάσεις:Τετάρτη στις 18:30, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3, Αθήνα, 2103636144
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου
Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας
Από το «Σκίτσο 3» της Πειραματικής Σκηνής μέχρι την «Ηλέκτρα εντός» του Πορεία
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.