Θεατρο - Οπερα

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 3 - 9 Νοεμβρίου 2022

Πρεμιέρα στις θεατρικές σκηνές για Στέλλα, Τουλούζ Λωτρέκ και το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, Ίβο Πογκορέλιτς στο Μέγαρο, Nightstalker στο Gagarin κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 847
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Τα νέα μου είναι σαρωτικά" της Λένας Κιτσοπούλου
"Τα νέα μου είναι σαρωτικά": το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου στο θέατρο Σφενδόνη © Karol Jarek

10 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 3-9 Νοεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Από τη Στοκχόλμη στα πόδια της Ακρόπολης
Ζευγάρι στη ζωή, ο Joakim Ojanen και η Sunna Hansdóttir συνεκθέτουν για πρώτη φορά ξανασυναντώντας το κοινό μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Μετά το residency τους στην Ελλάδα (τον περασμένο Οκτώβριο), το ντουέτο από τη Σουηδία μας συστήνει τα νέα του έργα, κεραμικά και ζωγραφικά. Επιχειρώντας να συλλάβουν συναισθήματα (μοναξιάς, θλίψης, χαράς), οι πολύχρωμες γλυπτικές φιγούρες του Ojanen προκύπτουν ως καρικατούρες, με υπερτονισμένα χαρακτηριστικά. Οι 14 πίνακες της Hansdóttir ένας συνδυασμός επαναλαμβανόμενων μορφών και χρωμάτων (ένα φανταχτερό πορτοκαλί, μια απλή κυματιστή γραμμή) είναι φιλοτεχνημένοι με βάση την πείρα της στην υφαντουργία και τις χειροτεχνικές πρακτικές.
Δύο Χωριά Ακρόπολη, 3 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου

Έργο της Sunna Hansdóttir στα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη
Έργο της Sunna Hansdóttir στα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη

Η ποίηση στο σινεμά του Γιάννη Σπετσιώτη
Εδώ και έντεκα χρόνια η σειρά εκδηλώσεων «Με τα λόγια (γίνεται)» αναδεικνύει την ποίηση μέσω της φωνής αυτών που την γράφουν και την μεταφράζουν. Φέτος ο κύκλος, που επιμελείται ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, εστιάζει στην ποίηση μέσα από την κατάθεση δημιουργών από άλλα καλλιτεχνικά πεδία. Πρώτος προσκεκλημένος ο συγγραφέας και κινηματογραφιστής Τάκης Σπετσιώτης, δημιουργός των ταινιών Η Λίζα και η άλλη, Καλλονή, Στην αναπαυτική μεριά, Μετέωρο και Σκιά, Εις το φως της ημέρας (πάνω στο ομώνυμο διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), και Κοράκια (με αφετηρία «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμ. Ροΐδη). Η εκδήλωση θα μεταδίδεται και μέσω live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ελληνοαμερικανική Ένωση, 8 Νοεμβρίου στις 19:30

Τάκης Σπετσιώτης
Τάκης Σπετσιώτης

Τι καινούργιο «μαγειρεύει» η Λένα Κιτσοπούλου;
Στα τέλη της περασμένης θεατρικής σεζόν στη Στέγη μέσα από την παράσταση «Φράνκενσταϊν-Ο χαμένος παράδεισος» θέλησε να μιλήσει για «τα τέρατα της σημερινής καθημερινότητας», τη μοναξιά, τον ναρκισσισμό, τη βία, την απελπισία. Τώρα επιστρέφει στην σκηνή με την παράσταση «Τα νέα μου είναι σαρωτικά», μαζί με τους Γιάννη Κότσιφα, Ιωάννα Μαυρέα και Πάνο Παπαδόπουλο, για να δει με την αφοριστική της ματιά τη σύγχρονη πραγματικότητα, σχολιάζοντας από την ακρίβεια και τα σίριαλ μυθοπλασίας μέχρι την επέλαση της αυτοπροβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αιώνια «νεότητα».
Θέατρο Σφενδόνη, πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου, Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30

"Τα νέα μου είναι σαρωτικά" της Λένας Κιτσοπούλου
"Τα νέα μου είναι σαρωτικά" της Λένας Κιτσοπούλου

Αναζητώντας τον Τουλούζ Λωτρέκ
Καθώς ψυχορραγεί ανακαλεί επεισόδια από μια ζωή αφοσιωμένη στην τέχνη και την ηδονή. Μες στο παραλήρημά του να επιζητά να μετακομίσει στον παράδεισο των παράνομων ερώτων, συζητά με γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στη διαδρομή του και φυλλομετρά τις ώρες της ζωής του. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης θα είναι ο διάσημος ζωγράφος της παρισινής μπελ επόκ στην παράσταση «Τουλούζ Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας» που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης, με βάση το έργο του Χριστόρου Χριστοφή. Μαζί του στη σκηνή του δημοτικού θεάτρου η Βερόνικα Αργέντζη και το κουαρτέτο εγχόρδων L’anima.
Ολύμπια, 4 Νοεμβρίου στις 20:30, 5 Νοεμβρίου στις 18:00 & 20:30, 6 Νοεμβρίου στις 19:00

«Τουλούζ Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας»
«Τουλούζ Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας» © Θανάσης Καρατζάς

Η Στέλλα ξανά στη σκηνή
Έγινε διάσημη από την κινηματογραφική εκδοχή του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη, αλλά φέτος το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι. Μετά την πρώτη διαδικτυακή της παρουσίαση το 2020 από το Εθνικό Θέατρο, «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, ζωντανεύει μπροστά στο κοινό την τραγική ερωτική ιστορία της ανυπότακτης τραγουδίστριας με φόντο μια κοινωνία που με τα ρεμπέτικα και το γλέντι προσπαθεί να αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητα και τα έμφυλα στερεότυπα ενώ παλεύει να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου. Στον ομώνυμο ρόλο η Εύη Σαουλίδου.
Θέατρο Τέχνης – Φρυνίχου, από 4 Νοεμβρίου, Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 21.00, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30

«Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» στο Θέατρο Τέχνης
«Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» στο Θέατρο Τέχνης © Karol Jarek

Άρωμα 1830 από τον Ίβο Πογκορέλιτς
Ανήκει στους καλλιτέχνες που γεννούν ακραία συναισθήματα στο ακροατήριο. Κάποιοι λατρεύουν τις τολμηρές αισθητικές του επιλογές, άλλοι τις αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Κανείς, πάντως, δεν μένει αδιάφορος απέναντι σε μία ερμηνεία του, πόσο μάλλον όταν αφορά ένα κοντσέρτο σαν το Δεύτερο του Σοπέν, που συντροφεύει τον διάσημο πιανίστα από τα νεανικά του χρόνια. Στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τον Γάλλο αρχιμουσικό Φιλίπ Ωγκέν, η βραδιά ανοίγει με τη δημοφιλή εισαγωγή «Οι Εβρίδες» του Φέλιξ Μέντελσον και ολοκληρώνεται με ένα από τα εμβληματικά έργα του Ρομαντισμού, τη «Φανταστική Συμφωνία» του Μπερλιόζ.
Μέγαρο Μουσικής, 4 Νοεμβρίου στις 20:30

Οι Nightstalker επιστρέφουν στην Λιοσίων
Υπήρξε το πλέον εμπορικό άλμπουμ στην τριαντάχρονη καλλιτεχνική τους διαδρομή, με το Children of the Sun να φθάνει στα 8.000.000 views στο youtube. Ο λόγος για το Dead Rock Commandos, τον έκτο δίσκο των νονών της ελληνικής heavy rock σκηνής, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012 και φέτος επανεκδόθηκε. Να ένας καλός λόγος για να το ξανακούσουμε live, όπως και όλες τις σημαντικές στιγμές της δισκογραφίας τους. Τη συναυλία ανοίγουν οι Last Rizla με τον sludge/noiz/punk ήχο τους.
Gagarin 205, 5 Νοεμβρίου στις 20:00

Το «εργοστάσιο παιχνιδιών» του Ηλία Παπαηλιάκη
Μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων τα νέα έργα του γνωστού ζωγράφου στρέφονται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Δυο χρόνια μετά την έκθεσή του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει το νέο του ιδίωμα στη ζωγραφική εξετάζοντας έννοιες όπως η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση. Στην έκθεση, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, παρουσιάζει λάδια, μεγάλα σχέδια, κατασκευές και το γλυπτό «Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό». 
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, εγκαίνια: 3 Νοεμβρίου (στις 19:30-21:30)

Από την έκθεση «Το εργοστάσιο παιχνιδιών» του Ηλία Παπαηλιάκη
Ηλίας Παπαηλιάκης, «Το εργοστάσιο παιχνιδιών»

Το άλλο πρόσωπο του καλλιτέχνη
Θα ήταν μια παρουσίαση ζωγραφικών έργων που θα εξερευνούσε όνειρα, το ασυνείδητο, την ψυχανάλυση, τη μνήμη, τις κατοπτρικές εικόνες, τη γλώσσα, τη γραφή, τα υλικά. Εξελίχθηκε, όμως, σε μια έρευνα για τις παράλληλες πρακτικές των δύο καλλιτεχνών. Στην «Ελαστικότητα» τα έργα σε ξύλο και καμβά του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη περιβάλλουν δύο μουσικές συνθέσεις που παίζουν ταυτόχρονα, ενώ στον «Γάμο του ουρανού και της γης» τα ονειρικά τοπία και οι τετράποδοι ήρωες της Μαριάννας Παπαγεωργίου έχουν πηδήξει από τον καμβά στα κεραμικά πιάτα, τα μπολ και τα βάζα της.
Radio Athenes, 7 Νοεμβρίου-24 Δεκεμβρίου

Ακολουθώντας το μάρμαρο
Ένα κομμάτι μαρμάρου εξορύσσεται στην Ελλάδα και μεταφέρεται στην Κίνα. Κάποια κομμάτια μετατρέπονται σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, ενώ άλλα σε αναμνηστικά μπιμπελό που επιστρέφουν στα ελληνικά νησιά για να πουληθούν σε Κινέζους τουρίστες. Το «Οδοιπορικό των μαρμάρων» παρακολουθεί την αλυσίδα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελληνικό μάρμαρο και το μετατρέπουν σε καταναλωτικό προϊόν για την παγκόσμια αγορά. Μετά την παρουσία του σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Φεστιβάλ IDFA, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Hot Docs, Visions du Reel, Cph:Dox, DocAviv, ZagrebDox), το ντοκιμαντέρ του Sean Wang κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα, παρουσία του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστριών του Μαριάννας και Σοφίας Ερωτοκρίτου, που μετά την προβολή θα συζητήσουν σχετικά με την ταινία.
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 9 Νοεμβρίου στις 20:00

Χένρι Τζέιμς στη σκηνή
Στην πλοκή του έχουν βασιστεί θεατρικές παραστάσεις αλλά και κινηματογραφικές ταινίες (όπως «Η έκτη αίσθηση» και «Οι Άλλοι»). Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν μεταφέρουν στη σκηνή «Το στρίψιμο της βίδας» του Αμερικανού συγγραφέα με διάθεση να δημιουργήσουν ένα γοτθικό θρίλερ τρόμου που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και παραίσθησης, λογικής και τρέλας. Η ηρωίδα, μια νέα γυναίκα, προσλαμβάνεται από έναν γοητευτικό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά. Σύντομα, όμως, θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο όπου διαμένει η οικογένεια με μια μικρή κόρη που δε μιλά, τον μεγάλο αδερφό της, ο οποίος δε της μοιάζει με παιδί, και την μυστηριώδη οικονόμο. Μάλιστα, πέρα από τις Τετάρτες, η παράσταση θα παρουσιάζεται και μεταμεσονύκτια το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα.
Θέατρο Eliart, πρεμιέρα 9 Νοεμβρίου

"Το στρίψιμο της βίδας"
"Το στρίψιμο της βίδας"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ