Θεατρο - Οπερα

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 10 - 16 Νοεμβρίου 2022

Διπλό ραντεβού στη Στέγη, πρεμιέρες στο Παλλάς, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μέγαρο, το Μικρό Χορν, το Πορεία, Σαραμάγκου στην Ταινιοθήκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 848
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπιρτόκουτο The Musical
Σπιρτόκουτο The Musical © Παντελής Ζερβός

15 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 10-17 Νοεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, ταινίες, εκθέσεις

Το Σπιρτόκουτο… τραγουδιστά
Πώς μπορεί το «μακελειό» ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας στον Κορυδαλλό μια ζεστή Κυριακή του Αυγούστου με χαλασμένο το κλιματιστικόνα μεταμορφωθεί σε μιούζικαλ;Σε τι σκοπό θα τραγουδά ο πατέρας-άντρακλας που πιστεύει ότι οι γυναίκες φταίνε για όλα, η καταπιεσμένη μητέρα, μια κόρη-κωλόπαιδο, ο σεξιστής γιος; Τραπ, κλαρίνα και σκυλάδικα, ροκ, τζαζ, οπερατικές ερμηνείες και ήχοι βαλκανικοί και, φυσικά, οι θρυλικές ατάκες της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη θα δίνουν τον ρυθμό στην παράσταση που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Νιάρρος.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 11 Νοεμβρίου-30 Δεκεμβρίου

Οι Yeah! στη σκηνή του Fuzz
«Άνοιξαν» στην πόλη συναυλίες από τους Ramones και τους Wipers μέχρι τους Triffids και τους Stranglers, επανέρχονται με νέα τραγούδια κι ένα live. Η συμμετοχή των Yeah! στα rock δρώμενα από τα τέλη των 80s μέχρι σήμερα υπήρξε πειραματική, με τον Γιάννη Ντρενογιάννη, τη Χρύσα Πανταζή και τον Τάκη Γιαννούτσο να ξεκινούν ένα ιστορικό γκρουπ της Αθήνας. Το πλήρωμα του χρόνου… ήρθε, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για όλους όσους ακολουθούν αυτή τη μικρή, δημιουργική και ζωντανή κοινότητα της underground/alternative -πείτε την όπως θέλετε- rock μουσικής σκηνής. Οι Yeah! -με τον Ηλία Ασλάνογλου, τη Μισέλ Μόργκαν Χάουερς, την Αλίκη Πριόβολου και τον Στέφανο Γραμμένο να προστίθενται στο line up- θα παρουσιάζουν συνθέσεις από τη νέα τους δουλειά μαζί με τους Crime and the City Solution οι οποίοι μετά από μια δεκαετία ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή. Δ.Α.
Fuzz Live Music Club, 12 Νοεμβρίου στις 21:00

Yeah!
Yeah!

Ποια είναι η Αντώνα και γιατί πεθαίνει 7 φορές;
Ούτε παράσταση. Ούτε ταινία. Ως θέατρο φτιαγμένο για προβολή σε οθόνη συστήνει η ομάδα bijoux de kant τη νέα δουλειά της«Οι 7 θάνατοι της Αντώνας» που θα παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο. Ο χαρακτήρας, που πρωτοεμφανίστηκε στο έργο «Αμάραντα», μια πριμαντόνα των θεατρικών μπουλουκιών του περασμένου αιώνα, πεθαίνει με αλλόκοτους τρόπους εφτά φορές και επιστρέφει άλλες τόσες για να αφηγηθεί μια ζωή γεμάτη απροσδόκητες εμπειρίες. Μέσα από την ερμηνεία της Μπέττυς Βακαλίδου «διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα».
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 11 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2022

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας από τους bijoux de kant στη Στέγη
Οι 7 θάνατοι της Αντώνας από τους bijoux de kant στη Στέγη © Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Τέχνη στο ψυχιατρείο
Ασθένεια/υγεία, πραγματικότητες/φαντασιακά τοπία, αλήθεια/ ψέμα, μέσα/έξω, εγκλεισμός/ελευθερία: πώς βλέπουν τέτοια αντιθετικά δίπολα αλλά και τους κάθε λογής αποκλεισμένους, μη ή αντι-κανονικούς 48 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες και μάλιστα στον χώρο του πρώτου ψυχιατρείου στην Ελλάδα που χτίστηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό; Με αφετηρία τις μαρτυρίες από το Δρομοκαϊτειο που συνέλεξε η Μαρία Φαφαλιού, ο Δημήτρης Τρίκας επιμελείται μια έκθεση και ένα πρόγραμμα ημερίδων με θέμα τους ποικίλους εγκλεισμούς, πραγματικούς και συμβολικούς.Τα έργα θα παρουσιαστούν στην παροπλισμένη πτέρυγα του Αγίου Ισιδώρου και τα μικρά κελιά της –όπου καθηλώνονταν οι «ανήσυχοι» ασθενείς–, στο ψηλοτάβανο εκλεκτικιστικού ρυθμού Δάφτσειο–όπου νοσηλεύονταν οι πιο εύποροι– και στο παλιό τυπογραφείο.
Δρομοκαϊτειο Ψ.Ν.Α. Εγκαίνια 11 Νοεμβρίου (16:00-21:00). Μέχρι 18 Δεκεμβρίου

Σαίξπηρ σε ρυθμό μιούζικαλ
Ο ξεπεσμένος αλλά γοητευτικός απατεώνας Τζον Φάλσταφ στέλνει την ίδια ερωτική επιστολή σε δύο πλούσιες –παντρεμένες– γυναίκεςπιστεύοντας πως θα πέσουν στην αγκαλιά του και θα του προσφέρουν τις λίρες που χρειάζεται. Εκείνες, όμως, θα του δώσουν ένα καλό μάθημα, στρέφοντας το σχέδιό του εναντίον του. Είναι, φυσικά, οι «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» του μεγάλου βάρδου οι οποίες,στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης, θα… δράσουν σε ατμόσφαιρα 80sκαι μιούζικαλ, με γκλίτερ, βάτες και σηκωμένες φράντζες. Τη μεταγραφή του έργουυπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και τη μουσική ο Θέμης Καραμουρατίδης. Με τους Αργύρη Ξάφη, Ελένη Κοκκίδου, Εβελίνα Παπούλια, Τάνια Τρύπη κ.ά.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πρεμιέρα 16 Νοεμβρίου

"Εύθυμες κυράδες" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
"Εύθυμες κυράδες" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σαραμάγκου στην μεγάλη οθόνη
Στις 16 Νοεμβρίου θα συμπλήρωνε έναν αιώνα ζωής. Γιορτάζοντας τα «γενέθλιά» του η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη μας προσκαλούν (με ελεύθερη είσοδο) να «φυλλομετρήσουμε» το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα μέσα από έξι ταινίες που βασίστηκαν στη λογοτεχνία και τη ζωή του. Αν απολαύσατε μέχρι τελευταίας σελίδας τα Περί τυφλότητος, Εμπάργκο, Ο άνθρωπος αντίγραφο, Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέιςκαι θέλετε επίσης να ανακαλύψετε τα ντοκιμαντέρ Ζοζέ και Πιλάρ (2010) και Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 10-13 Νοεμβρίου

Περί τυφλότητας
Περί τυφλότητας

Φαντασμαγορία με… μυστικές χορευτικές κινήσεις
Ή τι περιμένουμε όταν συναντιούνται στη σκηνή το Παιδί Τραύμα και ο PanPan. Ο πρώτος γράφει λέξεις και μουσική γι’ αυτά που νιώθει επιμένοντας να κρατά την ταυτότητά του μυστική. Ο δεύτερος φτιάχνει την μουσική του στο σπίτι του, με συνθεσάιζερ και drum machines. Αυτή την Παρασκευή συναντιούνται στη μουσική σκηνή της Λιοσίων με μελωδίες από τα από τα άλμπουμ τους «Μυστικές Χορευτικές Κινήσεις», «Θα καταστρέψω τον Κόσμο» αλλά και το «Φαντασμαγορία Δύο» και το «Φαντασμαγορία Τρία» που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Gagarin 205, 11 Νοεμβρίου στις 21:00

Παιδί Τραύμα
Παιδί Τραύμα

Δέκα βράδια στην «Αυλή των θαυμάτων»
Έκανε πρεμιέρα πέρσι στο Μέγαρο Μουσικής κι επιστρέφει για δέκα παραστάσεις στο μεγάλο θέατρο της οδού Βουκουρεστίου. Το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγινε μιούζικαλ από τον Χρήστο Σουγάρη και τον Στέφανο Κορκολή, μας μεταφέρει σε μιαν αυλή όπου συγκατοικούν ξεριζωμένοι πρόσφυγες, εσωτερικοί μετανάστες της ελληνικής περιφέρειας και άλλοι απόκληροι, με τις χαρές, τις αγάπες, τις απογοητεύσεις και τις ματαιώσεις τους. Επί σκηνής ένας θίασος γνωστών ερμηνευτών (Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ρούλα Πατεράκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρης Πιατάς, Κόρα Καρβούνη, Ειρήνη Καράγιαννη κ.ά.).
Θέατρο Παλλάς, από τις 10 Νοεμβρίου

Η Μαρία Διακοπαναγιώτου στην "Αυλή των θαυμάτων"
Η Μαρία Διακοπαναγιώτου στην "Αυλή των θαυμάτων"

Ροκ το ελληνικό στο Κύτταρο
Σαράντα τραγούδια από 30 άλμπουμ της ελληνικής σκηνήςσε μια τρίωρη συναυλία που υπογράφουν τρεις δημοφιλείς εκπρόσωποί της. Όσοι πιστοί προσέλθετε στο ιστορικό μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών αυτό το Σαββατόβραδο, «Τέρμα το διάλειμμα», ετοιμαστείτε για «Διακοπές στο Σεράγιεβο» (και όχι μόνο) με τους Magic de Spell. Το «μενού», όμως, έχει και αφιέρωμα σε εμβληματικές στιγμές της ιστορίας του ελληνόφωνου ροκ από τον Μίμη Καλαντζή και «τα Φεμινιστικά», το πρόσφατο E.P. του Δημήτρη Μητσοτάκη για πρώτη φορά live.
Κύτταρο Live, 12 Νοεμβρίου στις 22:00

Magic de Spell
Magic de Spell

Μια βραδιά thrash
Πάνε οκτώ χρόνια από την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα, τη χρονιά που χώρισαν και οι δρόμοι τους. Να, όμως, που οιVektor επιστρέφουν, έχοντας μαζί τους Ολλανδούς Cryptosis αλλά και τους «δικούς μας»Desert Near The End.
Κύτταρο Live, 11 Νοεμβρίου στις 20:30

Η Κάτια Γκουλιώνη «συναντά» τη Σωτηρία Μπέλλου
Αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της σπουδαίας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε» επιστρέφει στη σκηνή μέσα από τη σκηνοθετική ματιά και τη διασκευή του Γιώργου Παπαγεωργίου. Συνοδεία ζωντανής μουσικής, η Κάτια Γκουλιώνη ξεδιπλώνει τη ζωή της μεγάλης ρεμπέτισσας που μιλά για την οικογένειά της, τον άντρα της, τα πάθη της, για ανθρώπους που αγάπησε ή τη στήριξαν κι άλλους που την πίκραναν.
Θέατρο Μικρό Χορν, από τις 10 Νοεμβρίου

"Σωτηρία με λένα" με την Κάτια Γκουλιώνη
"Σωτηρία με λένα" με την Κάτια Γκουλιώνη

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί  Ίψεν
Πέντε χρόνια μετά την Αγριόπαπια, ο γνωστός σκηνοθέτης επιστρέφει στο σύμπαν του Νορβηγού ριζοσπάστη δραματουργού, με το Κουκλόσπιτο. Γραμμένο το 1879προκάλεσε σάλο, θεατρικό και κοινωνικό, καθώςμέσα από την ιστορία μιαςυπάκουης συζύγου και μητέρας, η οποία κάνει την προσωπική της επανάσταση και αλλάζει ριζικά τρόπο σκέψης και ζωής, πραγματεύεται την υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει έναν γάμο, τα κίβδηλα ιδεώδη, τις συνέπειες της επιπολαιότητας, τα ζωτικά μας ψεύδη. Στον ρόλο της Νόρας Χέλμερ η Λένα Παπαληγούρα και του συζύγου της Τόρβαλντ ο Γιώργος Χριστοδούλου.
Θέατρο Πορεία, από τις 11 Νοεμβρίου 

Το "Κουκλόσπιτο" στο θέατρο Πορεία με τη Λένα Παπαληγούρα και τον Γιώργο Χριστοδούλου
Το "Κουκλόσπιτο" στο θέατρο Πορεία με τη Λένα Παπαληγούρα και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η «ζωφόρος» του Δημήτρη Γκέτσι
Τα γλυπτά του από ρητίνη, εμπνευσμένα από τον μαρμάρινο ανάγλυφο διάκοσμο των μνημείων της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ρώμης, υιοθετούν σύγχρονες αναφορές από την ελληνική ποπ κουλτούρα, τη μόδα και τη μουσική. Στη νέα του έκθεση με τίτλο The Faultin our Stars γυναικείες φιγούρες, υβριδικές οντότητες και ζώασυνυπάρχουν σε ένα σώμα δουλειάς που σχολιάζει τα υπάρχοντα κοινωνικά πρότυπα και προτείνει μία νέα πολιτική ταυτότητα με σάτιρα και χιούμορ.
The Breeder, εγκαίνια 10 Νοεμβρίου (στις 19:00-22:00), μέχρι 10 Δεκεμβρίου

Στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου
Κλείνει 303 χρόνια ζωής και, παρότι γράφτηκε για ενήλικες, οι περιπέτειες του πιο διάσημου ναυαγού της λογοτεχνίας εξακολουθούν να γοητεύουντα παιδιά. «Ένας “οδηγός επιβίωσης”, με παιδαγωγικές αξίες για τους μικρούς θεατές και με ρεαλισμό για τους ενήλικες», σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια Τατιάνα Λύγαρη, το έργο του Ντάνιελ Νταφόε γίνεται μουσικοθεατρική παράσταση για να μιλήσει για την αγαστή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, την εργατικότητα, τηνεπιμονή, την εφευρετικότητα αλλά και για τη διαχείριση της μοναξιάς, την ελπίδα και τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές.
Μέγαρο Μουσικής, από τις 12 Νοεμβρίου

Ο "Ροβινσώνας Κρούσος" από την Τατιάνα Λύγαρη στο Μέγαρο
Ο "Ροβινσώνας Κρούσος" από την Τατιάνα Λύγαρη στο Μέγαρο © Πάτροκλος Σκαφίδας

«Αγάπης αγώνες» στον Φάρο
Τέσσερις σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς (Μάνος Βαβαδάκης, Εύα Βλασσοπούλου, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Άρης Μπαλής) αναμετρώνταιμετην κωμική πένα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και έργα του για τον έρωτα, την πλάνη και την έμφυλη ταυτότητα στον κύκλο των Παραβάσεων, το θεατρικό αναλόγιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που φέτος επιμελείται ο Έκτορας Λυγίζος. Η αυλαία ανεβαίνει αυτή την Κυριακή με το εμβληματικό «Αγάπης αγώνας άγονος» που σκηνοθετεί ο Άρης Μπαλής, ενώ θα ακολουθήσουν η Δωδέκατη νύχτα, Η κωμωδία των παρεξηγήσεων και Το ημέρωμα της στρίγγλας.
Φάρος ΚΠΙΣΝ, 13 Νοεμβρίου στις 14:00 και 17:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ