Θεατρο - Οπερα

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 24 - 30 Νοεμβρίου 2022

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 850
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Berlin Alexanderplatz» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
«Berlin Alexanderplatz» © Ελίνα Γιουνανλή

15 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 24-30 Νοεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Η μεγάλη αμερικανική λογοτεχνία στη σκηνή
Κλείνει τα 18 του χρόνια το θέατρο Αγγέλων Βήμα και ποντάρει στους κλασικούς της λογοτεχνίας. Το εμβληματικό «Ανατολικά της Εδέμ» του Νομπελίστα Τζον Στάινμπεκ, που αντλεί έμπνευση από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, ξετυλίγει τη ζωή δύο αδελφών στην Αμερική του 1900 μέσα από τη σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη. Μια μέρα αργότερα η αυλαία ανεβαίνει για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ». Το μυθιστόρημα-σταθμός του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ένα συναισθηματικό και ηθικό ναρκοπέδιο του Αμερικάνικου ονείρου, σκηνοθετεί ο Αλέξιος Κοτσώρης σε διασκευή του Σάιμον Λέβι.
Θέατρο Αγγέλων Βήμα, «Ανατολικά της Εδέμ» από τις 25 Νοεμβρίου, «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» από τις 26 Νοεμβρίου

Ανατολικά της Εδέμ στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
Ανατολικά της Εδέμ © Λάμπρος Ρουμελιωτάκης

Η Chamber Orchestra of Europe στο Μέγαρο
Στο βιογραφικό της έχει πάνω από 250 ηχογραφημένα έργα, δύο Grammy και συνεργασίες με μαέστρους που άφησαν εποχή (Αμπάντο, Αρνονκούρ, Χάιτινκ). Στα μέρη μας η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης καταφθάνει με τον περιζήτητο σερ Αντόνιο Παππάνο στο πόντιουμ και την βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν για μια βραδιά γεμάτη μελωδίες των Προκόφιεφ, Ραβέλ, Ντβόρζακ και Κόνταϋ.
Μέγαρο Μουσικής, 26 Νοεμβρίου στις 20:30

Τα Μωρά στη φωτιά κατεβαίνουν στην Αχαρνών
Θα είναι «Σκυλίσια Μέρα» ή μια «Βαβυλωνία»; Το σίγουρο είναι ότι έρχεται με «Μανιφέστο» και «Υποσχέσεις», με «Είδωλα», «Παιχνίδι» και «Αδρεναλίνη» σε «Γκρίζο background». Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και η παρέα του, η θρυλική μπάντα της εγχώριας  ανεξάρτητης ροκ σκηνής, κατεβαίνουν Κάτω στην Πόλη» για ένα hit & run live.
Κύτταρο Live, 26 Νοεμβρίου στις 22:30

Τα Μωρά στη φωτιά live στο Κύτταρο
Τα Μωρά στη φωτιά live στο Κύτταρο

Βερολίνο Αλεξάντερπλατς» διά χειρός Στάθη Λιβαθινού
Στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου ο Φραντς Μπίμπερκοπφ αποφυλακίζεται προσπαθώντας να μείνει στον ίσιο δρόμο. Σύντομα, όμως, θα βρεθεί μπλεγμένος με τον υπόκοσμο της πόλης… Το μυθιστόρημα-σημείο αναφοράς του Άλφρεντ Ντέμπλιν, που έχει μείνει στη μνήμη μας από την τηλεοπτική μεταφορά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σηματοδοτεί μια από τις πιο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες της σεζόν με την υπογραφή του Στάθη Λιβαθινού.
Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, πρεμιέρα: 24 Νοεμβρίου

O Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το «Berlin Alexanderplatz»
Το «Berlin Alexanderplatz» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων © Ελίνα Γιουνανλή

Ένας μεγάλος της Arte Povera στο Θησείο
Θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς καλλιτέχνες εν ζωή έχοντας συνδέσει το εικαστικό του λεξιλόγιο με καθημερινά αντικείμενα και υλικά στα οποία δίνει μια άλλη ζωή (στη φωτιά, τον πάγο, τον μόλυβδο, το αλάτι, τα βρύα, τον καπνό). Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 συνδέεται με την Arte Povera δημιουργώνταςκαι μία από τις πρώτες διαδραστικές εγκαταστάσεις της εποχής (με φως, σκοτάδι, χορτάρι και πουλιά). Στην Αθήνα ο Pier Paolo Calzolari εκθέτει 20 καινούργια έργα από ακατέργαστες χρωστικές σκόνες, τέμπερα και με γλυπτικά στοιχεία από οργανική ύλη (αλάτι, φτερά, πέταλα τριφυλλιού, κοχύλια).
Γκαλερί Bernier/Eliades, 24 Νοεμβρίου - 26 Ιανουαρίου 2023

Έργο του Πιερ Πάολο Καλτσολάρι στην γκαλερί Bernier/Eliades
Έργο του Πιερ Πάολο Καλτσολάρι στην γκαλερί Bernier/Eliades

Στον τζαζ ρυθμό των Gogo Penguin
Μας έβαλαν... δύσκολα όταν πρωτοεμφανίστηκαν το 2012 με το Fanfaresγιατί πώς να περιγράψεις τον ήχο ενός piano-jazz τρίο που χρησιμοποιεί τεχνικές του triphop και της electronica, ήταν σίγουρα minimal και δημιουργούσε μια ambient αίσθηση. Λίγους μήνες μετά την εμφάνισή τους με ολόγιομο φεγγάρι στη βεράντα του Μουσείου Ακρόπολης, οι Gogo Penguin επιστρέφουν με πιο χορταστικό υλικό από ολόκληρη την καριέρα τους και από το νέο τους άλμπουμ.
Gagarin 205, 25 Νοεμβρίου στις 21:00

Στο πάρτυ του Θανάση Αλευρά
Σχεδίαζε να το κάνει όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά λόγω του κορωνοϊού, αναβαλλόταν. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα για το «40 + βγαίνω» πλέον πάρτυ του πολυτάλαντου Θανάση Αλευρά. Μια αυτοβιογραφική διαδρομή μέσα από προσωπικές ιστορίες και συγχρόνως ένα αφιέρωμα στην γενιά του ’80. Μαζί του θα είναι η Ίντρα Κέιν και ο Ζερόμ Καλουτά για να μας ταξιδέψουν μουσικά σε τέσσερις δεκαετίες. Εκεί και η Ελένη Γκασούκα, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Γιώργος Παυριανός που υπογράφουν τα κείμενα, όπως και ο ίδιος ο εορτάζων.
VOX, από 28 Νοεμβρίου

Θανάσης Αλευράς

Ποια είναι η Ρόζαλιντ Φράνκλιν;
Τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις. Κι όμως, ούτε διάσημη έγινε ούτε πήρε το Νόμπελ, όπως οι άνδρες συνεργάτες της. Μέσα από το «Photograph 51»της Άννα Τσίγκλερ, η Λένα Δροσάκη θα ξετυλίξει τη διαδρομή της Αγγλίδας βιοφυσικού, ερμηνεύοντας τον ρόλο που έδωσε στη Νικόλ Κίντμαν το βραβείο ερμηνείας στα θεατρικά βραβεία της Evening Standard.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Υπόγειο, πρεμιέρα 28 Νοεμβρίου

«Photograph 51» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
«Photograph 51» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης © Σπύρος Περδίου

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στην Ελλάδα του Εκσυγχρονισμού
«Όταν δουλεύουμε πάνω σε κλασικά έργα, δουλεύουμε και πάνω στην συλλογική μνήμη» πιστεύει η Μαρία Μαγκανάρη. Σκηνοθετώντας το εμβληματικό έργο του Γάλλου συγγραφέα επίλεξε να το τοποθετήσει στην Ελλάδα των δεκαετιών του ’80 και του ’90, των ειδικών δικαστηρίων, της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και του Εκσυγχρονισμού. Μέχρι ο Αλσέστ να φθάσει στην συντριβή, γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικής συναναστροφής σ’έναν κόσμο γεμάτο ανταγωνισμούς, εχθρότητα και υποκρισία.
θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες, έως 8 Ιανουαρίου 2023

Ο Andre Monet ζωγραφίζει «θρύλους»
Ο Φρέντι Μέρκιουρι, η Μαρία Κάλλας, αλλά και η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πρωταγωνιστούν στα πορτρέτα που ο Καναδός καλλιτέχνης δημιουργεί με τη σήμα-κατατεθέν τεχνική του, ζωγραφίζοντας πάνω σε κολάζ από χάρτες και εφημερίδες. Στην γκαλερί της οδού Σκουφά παρουσιάζει και μια νέα σειρά έργων που απεικονίζουν θεούς, εμπνευσμένη από τη ζωή του εδώ στην Ελλάδα.
Kapopoulos Fine Arts, έως 28 Νοεμβρίου

Ο Ντέιβιντ Μπόουι ("Starman") δια χειρός Andre Monet
Andre Monet, το έργο του Starman

Ο Μανώλης Φάμελλος πα(τά)ει Γκάζι
«Ο άνθρωπος νησί» κάνει ήδη τις βόλτες του στο διαδίκτυο. Αυτή την Παρασκευή, όμως, ο γνωστός τραγουδοποιός θα μας συστήσει ζωντανά και τα 12 τραγούδια από το νέο του δίσκο με τίτλο «Η ζωή ήταν σήμερα» που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες σε βινύλιο. Μαζί του και η Δήμητρα Γαλάνη για να μοιραστούν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια τους.
Gazarte Roof Stage, 25 Νοεμβρίου στις 21:30

Ο «Αμερικανικός βούβαλος» επιστρέφει
Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη, η οποία δεν γίνεται ποτέ. Η ελπίδα να πιάσουν «την καλή» καταρρέει και μαζί οι σχέσεις τους. Ο Χριστόδουλος Στυλιανού, ο Πάρης Σκαρτσολιάς και ο Θανάσης Σαράντος συναντούν για δεύτερη σεζόν τους χαρακτήρες του Ντέιβιντ Μάμετ σε μια πικρή κωμωδία για την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου.
Θέατρο Φούρνος, από 25 Νοεμβρίου

Ο λόγος του Γιουβάλ Νώε Χαράρι στη σκηνή
Ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει ένα γενετικά τροποποιημένο παιδί· ένας επιστήμονας, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σύντροφό του· μια γυναίκα στην απόλυτη μοναξιά. Η τεχνολογία και η ψηφιακή πραγματικότητα επηρεάζουν τις ζωές τους. Μπορεί οάνθρωπος να γίνει Θεός; Πρεμιέρα για το νέο θέατρο της Κυψέλης με το «(R)Evolution» των Yael Ronen και Dimitrij Schaad, που βασίζεται στο βιβλίο «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» του διάσημου στοχαστή Γιουβάλ Νώε Χαράρι.
Θέατρο Φιλίπ, από 25 Νοεμβρίου

«(R)Evolution» στο θέατρο Φιλίπ
«(R)Evolution» στο θέατρο Φιλίπ

Όταν ένας γελοίος ονειρεύεται
«Γιατί αυτοί δεν ξέρουν την αλήθεια, ενώ εγώ την ξέρω... Ωχ, πόσο δύσκολο να ξέρεις μόνος σου την αλήθεια!» μονολογεί ο ήρωας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι μέσα από την αξιοσημείωτη ερμηνεία του Νικόλα Χανακούλα. Μια ωδή στην ανθρώπινη ζωή, «Το όνειρο ενός γελοίου» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής θα παίζεται έως τις αρχές του νέου χρόνου στην Αθήνα. Με ζωντανή χορωδία επί σκηνής και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη.
Θέατρο Πορεία, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

«Η Αφροδίτη με τη γούνα»
Mία ιστορία οριακού πάθους που θέτει τους ήρωες της σε μία δίνη, το έργο του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ (γνωστό και από την σχετική κινηματογραφική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι) ανεβάζει αυλαία στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς στον ρόλο του Σεβερίν θα επιδιώξει να παρασύρει την 24χρονη χήρα Βάντα (Αμαλία Νίνου) σ’ ένα παιχνίδι ψυχολογικής και φυσικής βίας, ξυπνώντας μέσα της την επιθυμία για επιβολή, ενώ σταδιακά ο ίδιος μετατρέπεται σε πιστό υπηρέτη της εκχωρώντας της το δικαίωμα να αποφασίζει για οτιδήποτε τον αφορά.
Θέατρο Άνεσις, πρεμιέρα 28 Νοεμβρίου

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» σε σκηνοθεσία Θανάση Κουρλαμπά
«Η Αφροδίτη με τη γούνα» σε σκηνοθεσία Θανάση Κουρλαμπά © Πάτροκλος Σκαφίδας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ