Θεατρο - Οπερα

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 17 - 23 Νοεμβρίου 2022

Πρεμιέρες στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και το Ολύμπια, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στον Μισάνθρωπο, αυλαία για τους The Bullets στο Κύτταρο, ο Ζήνων στο Temple, οι «Δούλες» στο Αποθήκη, «Pomona» στο Πόρτα

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 849
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Ιατρού και ο Βασίλης Καβάγιας στην παράσταση «Ο θάνατος του Άντονυ» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
«Ο θάνατος του Άντονυ» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, με τους Γιώργο Ιατρού και Βασίλη Καβάγια © Ανδρέας Σιμόπουλος

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 17-23 Νοεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, ταινίες, εκθέσεις

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο κοστούμι του Μισάνθρωπου
Κείμενο αυτοβιογραφικό, γραμμένο με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής, όπου βασιλεύουν η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, η μετριότητα και η κυριαρχία της εικόνας, ο Μισάνθρωπος παραμένει επίκαιρος 400 χρόνια από τη γέννηση του δημιουργού του. Στην πρώτη του σκηνοθετική  συνάντηση με τον κόσμο του Μολιέρου, ο Γιάννης Κακλέας έχει ως πρόθεση να αναδείξει τα στοιχεία του έργου που αφορούν τη σημερινή μας πραγματικότητα. Στους ρόλους  του Αλσέστ και της Σελιμέν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Ευγενία Σαμαρά.  
Θέατρο Εμπορικόν, πρεμιέρα: 19 Νοεμβρίου

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα © Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο Ζήνων παρουσιάζει live τα «Ταξίδια»
Από τις μέρες και τις νύχτες που ράπαρε με τα Βόρεια Αστέρια μέχρι σήμερα, ο Ζήνων aka Λέρα δεν φοβήθηκε ποτέ να πειραματιστεί στον ήχο του κι έτσι η φετινή του επιστροφή με το εξαιρετικό EP «Ταξίδια» πήρε καθολικό ρισπέκτ. Μετά το live στη Θεσσαλονίκη, σειρά έχει η Αθήνα και το σποτ... θα γίνει σαλόνι. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου ο Ζήνων ανεβαίνει στη σκηνή του Temple, με τον Squeeze Anks στα decks, τον Μικρό Κλέφτη σε special guest εμφάνιση και τον Half Quickie να ανοίγει το live που προβλέπεται καυτό. Δ.Α.
Temple, 19 Νοεμβρίου στις 20:30

Ζήνων
Ζήνων © Δημήτρης Μουγκός

Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Ιβάν
Τι γίνεται όταν ο τσάρος Βιτσλάβ ανακαλύπτει ότι τα πολύτιμα χρυσά του μήλα λιγοστεύουν και αναθέτει στους τρεις γιους του να πιάσουν τον κλέφτη; Στην όπερα «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή, με όχημα μια μαγική ντουλάπα τα παιδιά ταξιδεύουν σε καταπράσινα δάση, παλάτια και απόκοσμα μέρη, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Μια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ της σεζόν 2017-18 επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας.  
Ολύμπια, 18 – 27 Νοεμβρίου

«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή έρχεται στο Ολύμπια
«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή © Γεράσιμος Δομένικος

Φινάλε για τους The Bullets
Από το 1988 μας χορεύουν στους ξέφρενους ρυθμούς της ροκ εντ ρολ. Μετά τον ξαφνικό χαμό του ντράμερ Κώστα Χαλκιά, ο κύκλος για τη μακροβιότερη μπάντα του είδους στη χώρα μας κλείνει. Όπως της πρέπει: με τον γιο του Κώστα, Θωμά Χαλκιά, στα τύμπανα και σύσσωμη την κοινότητα πάνω και κάτω από τη σκηνή σ’ ένα αποχαιρετιστήριο live με τη συμμετοχή των Ace Moreno, The Breakaways, Christos “Buddy” Zois, Dirty Fuse, The Ducky Boyz, Dustbowl, μέλη των The Sound Explosion, Thriller, Konstantinos Zotos και DJ set από τον Andreas Wanderer.
Κύτταρο Live, 19 Νοεμβρίου στις 21:30

The Bullets: το τελευταίο live στο Κύτταρο
The Bullets: το τελευταίο live στο Κύτταρο

Run Zeus Run, Ruckus Habit, The Smoking Hiccup Machine στο Death Disco
Οι Run Zeus Run προσγειώνονται για ένα υπερ-ενεργητικό rock show στην Αθήνα με τα βαριά riffs και το crossover attitude που έχει κάνει την ελληνική μπάντα που ζει στο Λονδίνο να ξεχωρίσει. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Ruckus Habit, γνωστοί για τα πολλά ντεσιμπέλ που παράγουν, και οι The Smoking Hiccup Machine, οι οποίοι δεν κρύβουν τις 60s επιρροές τους αλλά δεν εγκλωβίζονται και σε αυτές. Δ.Α.
Death Disco, 18 Νοεμβρίου στις 21:00

Ο θάνατος του Άντονυ στη Λυρική
Μετά από έναν πρώτο κύκλο διαδικτυακών μεταδόσεων στο διαδικτυακό κανάλι της Λυρικής Σκηνής, η λοξή όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού παρουσιάζεται πλέον με κοινό στην πλατεία. Ένα ταξίδι στη σεξουαλικότητα, στο παρελθόν που καθορίζει το παρόν, στη γυναίκα που είναι μέσα μας και στην άρνηση της ενηλικίωσης, η παράσταση παρακολουθεί τις συζητήσεις δυο ανδρών, οι οποίοι είναι μεγαλωμένοι τη δεκαετία του ’80 (με Κάντυ Κάντυ και Δυναστεία), σε μια κυνηγετική εξόρμηση. Ερμηνεύουν οι μονωδοί Γιώργος Ιατρού, Βασίλης Καβάγιας και Μαρισία Παπαλεξίου.
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, στις 20, 23, 25 & 27 Νοεμβρίου

«Ο θάνατος του Άντονυ» του Χαράλαμπου Γωγιού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
«Ο θάνατος του Άντονυ» του Χαράλαμπου Γωγιού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

The Tiger Lillies με ήχους του Cole Porter και τραγούδια της Edith Piaf
Η προτεινόμενη για Grammy και βραβευμένη με Olivier βρετανική cult cabaret μπάντα έρχεται σε απόσταση αναπνοής, για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note, και μας παροτρύνει να δούμε με μια πολύ διαφορετική ματιά τη μουσική του σπουδαίου συνθέτη Cole Porter καθώς και τα τραγούδια της Edith Piaf. Ένα τολμηρό πρότζεκτ από το τολμηρό και μοναδικό τρίο της «Μπρεχτικής… όπερας του δρόμου». Δ.Α.
Half Note Jazz Club, 18-21 & 25-28 Νοεμβρίου

Ζενέ διά χειρός Γιώργου Σκεύα
Η ακατάδεκτη κυρία ντύνεται από την δουλοπρεπή υπηρέτριά της. Αλληλοχλευάζονται, η υπηρέτρια χαστουκίζει την κυρία, αλλά αρκεί το χτύπημα ενός ξυπνητηριού για να αποκαλύψει το παιχνίδι που παίζουν οι δύο «Δούλες», όταν η κυρία τους απουσιάζει… Η Αμαλία Καβάλη, η Αγγελική Παπαθεμελή και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου συναντιούνται στο εμβληματικό έργο που έδωσε στον Γάλλο συγγραφέα παγκόσμια αναγνώριση. Μια ιστορία για τις σχέσεις εξουσίας και υποταγής και τις αγεφύρωτες ταξικές διαφορές, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Σκεύα.
Θέατρο Αποθήκη, από 23 Νοεμβρίου

«Οι δούλες» με τις Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου
«Οι δούλες» με τις Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου © Εβίτα Σκουρλέτη

Από πού πάνε για την Pomona;
«Άγριο δυστοπικό δράμα με φοβερό κωμικό πλεονέκτημα», «διεστραμμένο παιχνίδι ή παραμύθι με τέρατα πολύ αληθινά», «θρίλερ που σε κρατά κολλημένο στο κάθισμά σου»: η σουρεαλιστική Pomona του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ έκανε σουξέ στη Βρετανία όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014. Με ατμόσφαιρα αινιγματική, δεν ξέρεις αν αφορά στην εμπορεία βρεφών, την οργανωμένη μαστροπεία, το εμπόριο οργάνων, τη μαφία ή πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι ρόλων. Στον κόσμο της μας βάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Στη σκηνή οι: Σίμος Κακάλας, Άννα Μάσχα, Γιώργος Παπαπαύλου, Φώτης Στρατηγός.
Θέατρο Πόρτα, πρεμιέρα: 20 Νοεμβρίου

Το «Pomona» σε πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου
«Pomona» στο θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου © Πάτροκλος Σκαφίδας

Έχουν και τα παιδιά το σινεφίλ φεστιβάλ τους
Κλείνει τα πέντε του χρόνια κι επιστρέφει με 100 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, από 34 χώρες οι οποίες αποτυπώνουν την πραγματικότητα και τον πλούτο των πολιτισμών της σύγχρονης κοινωνίας. Ο λόγος για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας το οποίο, πέρα από προβολές, φέρνει και εργαστήρια κινηματογράφου, ενώ μέρος των των δράσεών του είναι προσβάσιμο σε άτομα κωφά, βαρήκοα, με οπτική αναπηρία και άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Μέγαρο Μουσικής, 19-20 Νοεμβρίου

«Ευτυχώς, κάποτε η π-οίηση τελειώνει»
Κάτω από αυτόν τον τίτλο-δήλωση παρουσιάζει ο Μάριος Φούρναρης περίπου 40 έργα του (γλυπτικές συνθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο), που καλύπτουν τουλάχιστον μια δεκαετία πορείας, στο νέο χώρο της Enia Gallery στον Πειραιά. Ένα παιχνίδι συμβολισμών, ισορροπιών και αντιθέσεων η δουλειά του εστιάζει στην ύπαρξη μιας τέχνης με κοινωνικό χαρακτήρα, στον άνθρωπο, τα δικαιώματά του και το περιβάλλον απέναντι στην ανελέητη και ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη.
Enia Gallery, έως 11 Μαρτίου 2023

Μάριος Φούρναρης, από την έκθεση «Ευτυχώς, κάποτε η π-οίηση τελειώνει» στην Enia Gallery
Μάριος Φούρναρης, από την έκθεση «Ευτυχώς, κάποτε η π-οίηση τελειώνει» στην Enia Gallery

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ