Θεατρο - Οπερα

12 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 7 - 13 Ιουλίου

Μια νέα όπερα για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία στην ΕΛΣ, Ξαρχάκος στο Ελληνικό, Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο, το Farm fatale του Φιλίπ Κεν στην Πειραιώς 260 κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 835
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Farm fatale" από τον Φιλίπ Κεν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022
"Farm fatale" από τον Φιλίπ Κεν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Martin Argyroglo

12 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 30 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, παραστάσεις για παιδιά

Μια όπερα για τη μοναξιά στη δύση της ζωής
Η κηδεία μιας αθυρόστομης. Ένας άντρας που τραγουδάει στη γυναίκα του. Ένας πατέρας και το άρρωστο παιδί του. Μια ασυνήθιστη ξερή για τρεις… Δεκαπέντε εικόνες ανθρώπων γύρω από ένα δύσκολο κέντρο, τον θάνατο των ηλικιωμένων από μοναξιά, που μιλούν μέσα από ένα ανάλαφρο, δοξαστικό λιμπρέτο: έτσι συστήνουν τη νέα τους όπερα με τίτλο «Μέσα χώρα» ο θεατρικός συνθέτης Άγγελος Τριανταφύλλου και ο συγγραφέας Γιάννης Αστερής. Κάνει πρεμιέρα στην καρδιά του καλοκαιριού με σολίστες κατά βάση άνω των 65 ετών, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, και μια γνωστή ομάδα συντελεστών –τον Νίκο Καραθάνο στη σκηνοθεσία, τον Άγγελο Μέντη στα κοστούμια, την Αμαλία Μπένετ στη χορογραφία, και με τα σκηνικά που σχεδίασαν αρχικά η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και στην πορεία ο Σωτήρης Μελανός.
Εθνική Λυρική Σκηνή, 8, 12 & 13 Ιουλίου, στις 19:30 & 10 Ιουλίου στις 18:30

"Μέσα χώρα" των Άγγελου Τριανταφύλλου και Γιάννη Αστερή στην ΕΛΣ
"Μέσα χώρα" στην ΕΛΣ, η νέα των Άγγελου Τριανταφύλλου και Γιάννη Αστερή © Ανδρέας Σιμόπουλος

Αναζητώντας τον Οδυσσέα
Πόσες Οδύσσειες περιλαμβάνει η Οδύσσεια; «Γράφοντας» με ακρυλικά μελάνια πάνω σε διαφάνειες, ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης χαρτογραφεί τις περιπέτειες του μυθικού ήρωα μέσα και από το φίλτρο της δικής του οικογενειακής ιστορίας. Στην έκθεση με τίτλο «Return» με σχέδια και λέξεις επιδιώκει να μιλήσει για την ανθρώπινη θέληση που ξεπερνά τα όρια, τη γνώση και την απώλεια, τον νόστο αλλά και την ταυτότητα των νεοελλήνων.
The Project Gallery, έως 10 Σεπτεμβρίου

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, "Απόπλους του Οδυσσέα"
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, "Απόπλους του Οδυσσέα"

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Ελληνικό
Για ένα βράδυ ο χώρος του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, γεμίζει ήχους, μουσική και στίχους. Εκεί από όπου ξεκινούσαν οι πτήσεις μας στον κόσμο, στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης των αεροπλάνων, ο Έλληνας μεγάλος συνθέτης έρχεται να μας ταξιδέψει σε «5 λαϊκές μορφές» και σε τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, μέσα από την ερμηνεία της Ηρώς Σαΐα. Η συναυλία, που διοργανώνει η Lamda Development, ανοίγει τον κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων The Ellinikon Moments.
The Ellinikon, 8 Ιουλίου, στις 21:00

Όταν τα σκιάχτρα γίνονται ακτιβιστές
Αντιλαμβάνεται την τέχνη του ως έναν τόπο προσωρινής κατοίκησης σε ένα τεχνητό οικοσύστημα, απ’ τον οποίο παρατηρεί ένα μέρος της ανθρωπότητας με επανασχεδιασμένη λογική, ενώ τη νέα του παράσταση τη χαρακτηρίζει ως «ένα θέατρο μετα-αποκαλυπτικής επιβράδυνσης». Τέσσερα χρόνια μετά το «Crash park: η ζωή ενός νησιού» που παρουσιάστηκε στη Στέγη, ο Φιλίπ Κεν έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με το «Farm Fatale», ένα οικολογικό φουτουριστικό παραμύθι. Πέντε σκιάχτρα, που έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποφασίζουν να συγκροτήσουν μια νέα κοινότητα. Καταγράφουν μεθοδικά τους ήχους της ετοιμοθάνατης φύσης, ετοιμάζουν πανό και σλόγκαν για διαδηλώσεις, παίζουν ποπ μουσική στον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό τους, συζητάνε για την εξαφάνιση των εντόμων και τα φυτοφάρμακα. Μετά την πρώτη παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γάλλος σκηνοθέτη και εικαστικό.
Πειραιώς 260, 10 & 11 Ιουλίου, στις 21:00

Η επιστροφή του Προμηθέα
Στην περσινή του καλοκαιρινή περιοδεία κέρδισε το κοινό –και τρία sold out στο θέατρο της Επιδαύρου. Επανακάμπτοντας φέτος, ο «Προμηθέας δεσμώτης» που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και την Νάνσυ Μπούκλη πλέον ως Ιώ, κάνει μια στάση αυτή την εβδομάδα στην Πετρούπολη. Μέσα από τη σαγηνευτική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, ο λόγος του Αισχύλου θα ηχήσει την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο ήρωα να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Δία. Γιατί, όπως μας έχει δηλώσει και ο σκηνοθέτης, «το έργο αυτό είναι σαν μια προσευχή, με την έννοια του διαλογισμού, για εξέλιξη και χειραφέτηση του ανθρώπου από στυγνές ηγεμονίες, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να αυτονομηθεί από ό,τι τον καταδυναστεύει και τον οδηγεί στον αφανισμό».
Θέατρο Πέτρας, 11 Ιουλίου, στις 21:30

"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου
"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου © Έφη Γούση

Το ντοκιμαντέρ θέλει το θερινό του
Αφιερωμένο εξαιρετικά στις ταινίες τεκμηρίωσης είναι το 1ο Φεστιβάλ Σινέ Ελευσίς / In situ realities που διοργανώνει η 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, και ελεύθερη είσοδο. Αντλώντας έμπνευση από τον διαχρονικά πολύπτυχο χαρακτήρα της ίδιας της πόλης, ποντάρει σε ταινίες που έχουν να κάνουν με την ιστορία, την εθνογραφία, την οικολογία και το περιβάλλον, όπως η «Πρώτη ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη, το πολυβραβευμένο «Στη γη του άγριου μελιού» των Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και το «Οι παραλίες της ζωής μου» της Ανιές Βαρντά. Μια διοργάνωση-προπομπός του φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί από το φθινόπωρο του 2023 στον ιστορικό κινηματογράφο Ελευσίς.
Στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό & στο πάρκινγκ του Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, 7-10 Ιουλίου

«Στη γη του άγριου μελιού» των Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ
1ο Φεστιβάλ Σινέ Ελευσίς / In situ realities: το ντοκιμαντέρ «Στη γη του άγριου μελιού» των Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ

Επετειακά ραντεβού με Πορτοκάλογλου και Ιωαννίδη
Κλείνει 40 χρόνια μουσικής διαδρομής φέτος ο Νίκος Πορτοκάλογλου και στις 8 και 9 Ιουλίου (στις 21:00) το γιορτάζει στο Ηρώδειο. Μαζί με εκλεκτούς προσκεκλημένους, από τους Φατμέ ως το Μουσικό Κουτί, καταφθάνει με αγαπημένα του τραγούδια, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά. Στις 13 Ιουλίου, πάλι, (στις 21:30), στο Faliro Summer Theater, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται να μας ταξιδέψει «Εκτός τόπου και χρόνου» με υλικό από τον ομώνυμο δίσκο που ηχογραφήθηκε ένα βράδυ πριν από 20 χρόνια στον Λυκαβηττό. Από την παρέα του δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι: Σταύρος Λάντσιας, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Γιώτης Κιουρτσόγλου και Μιχάλης Καπηλίδης.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Πάνος Γιαννακόπουλος

Ξανακοιτάζοντας τον Παπαλουκά
Πίστευε ότι «η ζωγραφική πρέπει να συγκινεί με τα υλικά της μέσα και όχι με το θέμα» κι ερεύνησε το αίνιγμά της συμβάλλοντας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα στην αναμόρφωση της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τα αχνά τοπία της Αίγινας και τις αυστηρά δομημένες συνθέσεις του Αγίου Όρους στους έντονους χρωματικά και σχηματικά πίνακες της Σαλαμίνας, τις αφαιρετικές απόψεις της Πάρου και τα λιτά εκθαμβωτικά στιγμογραφικά έργα της τελευταίας περιόδου, περίπου 100 έργα (λάδια, σπουδές και σχέδια) έρχονται να μας «βάλουν» στο εργαστήριο του Σπύρου Παπαλουκά για να παρακολουθήσουμε τις διαδοχικές φάσεις της δημιουργίας ενός πίνακα και τις μεταλλάξεις του τεχνοτροπικού του ύφους.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, από τις 12 Ιουλίου

Σπύρος Παπαλουκάς, "Σαλαμίνα" (1926)
Σπύρος Παπαλουκάς στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, το έργο του "Σαλαμίνα" (1926)


Μπαμ και… Καραγκιόζης στον κήπο
Πρωτοεμφανίστηκε στον μπερντέ του Μίμαρου σχεδόν πριν από 150 χρόνια, έγινε μπαλέτο από τη Ραλλού Μάνου, σε μουσική Μάνου Χατζηδάκι, παίχτηκε ως επιθεώρηση από τον Θίασο της Βέμπο, κυκλοφόρησε εικονογραφημένος αλλά και σε δίσκο με τη φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη. Ακούσατε, ακούσατε. Τώρα, ο Ηλίας Καρελλάς αναβιώνει το θρυλικό έργο του θεάτρου σκιών «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος» με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή παραδοσιακή μουσική από το Μπαμ Τρίο.
Κήπος Μεγάρου Μουσικής, 11 & 12 Ιουλίου, στις 20:30

«Δίπλα δίπλα» στο θέατρο
Από τι υλικά χτίζονται τα κτίρια και οι σχέσεις; Πώς αντιμετωπίζει κανείς εμπόδια, αναποδιές και τα λάθη του; Σε ένα ανατρεπτικό σκηνικό που θυμίζει οικοδομή, οι ήρωες της αγαπημένης παιδικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για να φτιάξουν μαζί ένα σπίτι. Σ’ αυτό το «κατασκευαστικό» πανδαιμόνιο, οι μικροί θεατές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά προτείνοντας, στηρίζοντας και συμβουλεύοντας τους πρωταγωνιστές στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.
Θέατρο Πέτρας, 12 Ιουλίου, στις 20:30

"Δίπλα δίπλα" από το Εθνικό Θέατρο
"Δίπλα δίπλα", η παράσταση για παιδιά των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη από το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Πέτρας © Ελίνα Γιουνανλή

Το Μουσείο του Νίκου Βατόπουλου
Χαλκέντερος περιπατητής και επίμονος παρατηρητής του αθηναϊκού κέντρου, ο γνωστός δημοσιογράφος δηλώνει «Κάτοικος Μουσείου» καθώς περιδιαβαίνει με τον φωτογραφικό φακό του την κοίτη της Πατησίων και την αστική γειτονιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Άλλοτε με πανοραμικά πλάνα κι άλλοτε εστιάζοντας σε λεπτομέρειες –σε υφές και πατίνες, στο ξεχασμένο φιλελληνικό όνομα ενός δρόμου, σε μια αρ ντεκό άνθινη επίστεψη ή ένα εκλεκτικιστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο– μέσα από 40 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες μας συστήνει την περιοχή μέσα από τις προσωπικές του οπτικές μαρτυρίες.
Καφέ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έως 20 Σεπτεμβρίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ