Πολιτισμος

11 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 23-29 Ιουνίου

Patti Smith, Max Richter και Ibrahim Maalouf στο Ηρώδειο, Κριστιάν Ζαταΐ και Μάρκο Λαγέρα στην Πειραιώς 260, Δώρος Δημοσθένους στο Μέγαρο Μουσικής, ο κινηματογραφικός Ιάκωβος Καμπανέλλης στην Λαΐδα, πρεμιέρες στα ανοιχτά θέατρα της πόλης

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 833
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Λυκόφως" της Κριστιάν Ζαταΐ
Το "Λυκόφως" της Κριστιάν Ζαταΐ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Magali Dougados

10 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, προβολές ταινιών, θέατρο, χορό

Μεγάλοι μουσικοί στα πόδια της Ακρόπολης
Να δεις που θα βγάλουμε… διαρκείας για το Ηρώδειο αυτή την εβδομάδα. Επειδή τη νύχτα της 25ης Ιουνίου αποζητούμε τη συγκίνηση της ζωντανής συνάντησης με την ιέρεια του πανκ Patti Smith για να τραγουδήσουμε δυνατά «People have the power». Γιατί στις 29 Ιουνίου θέλουμε ν’ αφεθούμε live στη σύγχρονη ορχηστρική νεοκλασική μουσική του Max Richter, σε μελωδίες που αγαπήσαμε από τα άλμπουμ Infra (2010) και The Blue Notebooks (2004). Και είναι και ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος Ibrahim Maalouf που έρχεται στις 28 Ιουνίου με την τρομπέτα του να διατρέξει μουσικά είδη και παραδόσεις, από τη τζαζ στις αραβικές κλίμακες, στην ποπ και τους λάτιν ρυθμούς.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 21:00

Patti Smith
Patti Smith © Lorenzo Montanelli

Το Dogville στο θεατρικό σανίδι
Στην τέχνη της ο κινηματογράφος συναντά το θέατρο και η πραγματικότητα τη μυθοπλασία εστιάζοντας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το τι μπορεί να σημαίνει πατρίδα, εξορία, πρόσφυγας. Μια μέρα μετά τη βράβευσή της με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας, η Κριστιάν Ζαταϊ παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το «Λυκόφως», με αφετηρία το Dogville του Λαρς φον Τρίερ (και μιλά σχετικά μετά την παράσταση της 27ης Ιουνίου). Η ηρωίδα της εγκαταλείπει το καταπιεστικό καθεστώς της χώρας της και βρίσκει καταφύγιο σε μια κοινότητα καλλιτεχνών του θεάτρου. Θα γίνει αποδεκτή εδώ; Θα καταφέρει να ξεφύγει από την εκμετάλλευση που επιβάλλουν οι άνθρωποι στους άλλους σε μια καπιταλιστική κοινωνία; Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας «τριλογίας του τρόμου» για θέματα σχετικά με τον φασισμό, τον ανδρικό σοβινισμό και τον ρατσισμό.
Πειραιώς 260, 27 & 28 Ιουνίου, στις 20:00

Ζώντας σε μια «Όαση ατιμωρησίας»
Μπροστά στον γιγαντιαίο πίνακα ενός φαντάσματος που κλαίει διαρκώς, οκτώ σώματα συσπώνται, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν οι κινήσεις τους μαρτυρούν περηφάνια ή φόβο. Αυστηρά πειθαρχημένα, επιτηρούν την τάξη, αλλά η βία που είναι ασκούν προκαλεί αντιδράσεις και τα θύματά τους απειλούν να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Τα στοιχεία της εξέγερσης και του στοχασμού βρίσκονται στο επίκεντρο και της φετινής μας συνάντησης με τον θίασο La Re-Sentida. Μετά την εκρηκτική παράσταση με τις έφηβες από τη Χιλή, που καταχειροκροτήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών, ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα του «στήνουν» ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας αντλώντας έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 στη χώρα τους.
Πειραιώς 260, 27 & 28 Ιουνίου, στις 20:00

"Όαση ατιμωρησίας" από τον θίασο La Re-Sentida
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: η παράσταση "Όαση ατιμωρησίας" από τον θίασο La Re-Sentida

Η υγεία σε πρώτο πλάνο στο SNF Nostos
Γίνεται να νιώσεις τον παλμό ενός άλλου ανθρώπου χωρίς να τον αγγίζεις και να κάνεις surf χωρίς να βραχείς; Τι μας έμαθε η πανδημία για τις υγειονομικές ανισότητες ανά τον κόσμο; Πώς συνδέεται η υγεία της δημοκρατίας με την υγεία των πολιτών; Αφιερωμένο στο πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία, το SNF Nostos επιστρέφει με ένα σχετικό συνέδριο (κεντρική ομιλήτρια η Audrey Tang, υπουργός Ψηφιακών Μέσων της Ταϊβάν), με συναυλίες από τους Jorja Smith, Masked Wolf, Good Job Nicky και Locomondo, με εκθέσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις και VR εμπειρίες, και, φυσικά, τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου.
ΚΠΙΣΝ, στις 23-24 Ιουνίου

Μια αγκαλιά τραγούδια
Όπου κι αν εμφανίζεται, το κοινό την επευφημεί με ενθουσιασμό. Στις 23 Ιουνίου (στις 20:30) θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία και μάλιστα χωρίς εισιτήριο, από τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Στο πλαίσιο των μαγνητοσκοπημένων συναυλιών της UNITEL η Cecilia Bartoli θα τραγουδά από οθόνης από το Mozarteum Salzburg το «Ch’io mi scordi di te» υπό τη μπαγκέτα του Daniel Barenboim σ’ ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τη διάσημη Συμφωνία της Πράγας του Μότσαρτ και το Κοντσέρτο για πιάνο σε ντο ελάσσονα Κ. 491. Αν πάλι, η διάθεση σηκώνει ρομάντσο, ο Δώρος Δημοσθένους έρχεται στις 28 Ιουνίου (στις 21:00) με ρεπερτόριο ερωτικό που διατρέχει εποχές, είδη και τόπους, από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη στους Elvis Presley, Simon & Garfunkel και Dusty Springfield.
Κήπος Μεγάρου Μουσικής, στις 23 και 28 Ιουνίου

Η Τσετσίλια Μπάρτολι και ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ
Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής μέσω προβολής η συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης με την Τσετσίλια Μπάρτολι και τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ

36 καλλιτέχνες εστιάζουν στο κράτος
H φωτογραφική ενότητα της Bani Abidi που απομονώνει καθησυχαστικές χειρονομίες ανδρών ηγετών· η «πασαρέλα» της Ελένης Καμμά στην οποία «παρελαύνουν» λογιών λογιών χαρακτήρες· το βίντεο των Zanny Begg και Oliver Ressler στο οποίο μετανάστες χωρίς χαρτιά εκφράζουν την προσωπική τους σχέση με τη φύση της εθνικής ταυτότητας· το φωτογραφικό «ημερολόγιο» των πρώτων μηνών της «Αλλαγής» όπως το ταξινόμησε ο Βαγγέλης Βλάχος· η περφόρμανς της Katya Ev μέσα από την οποία οικειοποιείται τη σειρήνα της αστυνομίας: είναι κάποια από τα έργα που μας περιμένουν στην έκθεση «Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος», την πρώτη που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
ΕΜΣΤ, έως 30 Οκτωβρίου

Katya Ev, "Augenmusik" (2016)
"Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος" στο ΕΜΣΤ: Φωτογραφία της επιτέλεσης από το έργο της Katya Ev, "Augenmusik" (2016). Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και του MHKA © Mathilde Geldhof

Ο κινηματογραφικός Ιάκωβος Καμπανέλλης
Το όνομά του φέρνει αυτόματα στο μυαλό το Μαουτχάουζεν, τη συγκλονιστική μαρτυρία από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε κάποιους και το θεατρικό του που έμελλε να λάμψει στο σελιλόιντ χάρη στη φιλμική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Πόσοι, όμως, θυμούνται τα σενάρια που υπογράφει και τις δικές του ταινίες; Εκατό χρόνια από τη γέννηση του πολυσχιδή συγγραφέα, στην ταράτσα της Ταινιοθήκης προβάλλονται «Το κανόνι και τα’ αηδόνι» (1968) που σκηνοθέτησε ο ίδιος, καθώς ταινίες των οποίων υπογράφει ή επιμελείται το σενάριο.
Θερινός κινηματογράφος Λαϊς, 23-28 Ιουνίου

Για την αγάπη, πέρα από τα φύλα
Γράφτηκε το 1861, καταμεσής του αμερικανικού εμφυλίου και τραγουδιόταν και από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, Βορείων και Νοτίων. Το 1956, ο Elvis Presley το διασκεύασε γράφοντας νέους στίχους που μιλούν για την επιθυμία της αγάπης και την τρυφερότητα. Πώς εμπνέει, όμως, σήμερα το περίφημο Love me Tender 26 Έλληνες καλλιτέχνες (μεταξύ άλλων τους Δ. Αϊδίνη, A. Βούσουρα, Captain, κ.ά.); Η συνέχεια στην έκθεση που επιμελείται ο «δικός μας» Στέφανος Τσιτσόπουλος.
ALMA Athens, 23 Ιουνίου-23 Ιουλίου

Εμμανουήλ Μπιτσάκης, "Santa Teresa d' Avila" (2022)
"Love me tender" στην γκαλερί Άλμα: το έργο του Εμμανουήλ Μπιτσάκη "Santa Teresa d' Avila" (2022)


Ντοστογιέφσκι στη σκηνή
Με το πιο αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Ρώσου μεγάλου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας καταπιάνονται αυτό το καλοκαίρι η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης. Στο «Το Όνειρο ενός Γελοίου» ο ήρωας δεν βρίσκει ενδιαφέρον και δεν προσδοκά τίποτα. Ώσπου μια νύχτα βλέπει το όνειρο που γίνεται ο προάγγελος για μια νέα ζωή.
Θέατρο Βράχων Βύρωνα Μελίνα Μερκούρη, 27 Ιουνίου, στις 21:00

Αρχαία τραγωδία στα ανοιχτά θέατρα
Ο λόγος του Ευριπίδη θα ηχήσει διπλά αυτή την εβδομάδα στην πόλη, με όχημα τις περιπέτειες εκδίκησης δυο από τις πιο διάσημες ηρωίδες του. Η Μαρία Κίτσου ερμηνεύει την «Ηλέκτρα», έχοντας στο πλευρό της τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο ως Ορέστη στην παράσταση του Γιώργου Λύρα που ανεβάζει αυλαία στο Κατράκειο της Νίκαιας στις 25 Ιουνίου (στις 21:30). Από το θέατρο Πέτρας ξεκινά στις 29 Ιουνίου (στις 21:30) η περιοδεία της «Μήδειας» που σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με τον ίδιο, την Αθηνά Μαξίμου και τον Αναστάση Ροϊλό να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος.

"Μήδεια" με την Αθηνά Μαξίμου
"Μήδεια": η Αθηνά Μαξίμου στην παράσταση που σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας © Μαριλένα Αναστασιάδου

Μαριβώ στην αυλή των Μπενιζέλων
Στον προαύλιο χώρο του πιο όμορφου αρχοντικού της Πλάκας, η «Κληρονομιά» βρίσκει τον «φυσικό χώρο της» θεωρεί ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Νταλιάνης. Για δύο βράδια, λοιπόν, το σπίτι-μουσείο με τις καμάρες, το πηγάδι, την βεράντα και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο μετατρέπονται στην αυλή της Κόμισσας, που φιλοξενεί τα τρία απελπισμένα ζευγάρια των ερωτευμένων της κλασικής κωμωδίας του Πιερ Ντε Μαριβώ. Σε μια εποχή κρίσης, πόσο απλό είναι να θυσιάσει κανείς 200 χιλιάδες φράγκα προκειμένου να διατηρήσει ακηλίδωτο τον έρωτά του;
Αρχοντικό των Μπενιζέλων, 25-26 Ιουνίου, στις 21:15

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ