Θεατρο - Οπερα

11 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 21 - 27 Ιουλίου

Slipknot στην πλατεία Νερού, Κλυταιμνήστρα από τους tgSTAN στην Ελευσίνα, Ελένη Μυλωνά στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, η νέα εγκατάσταση του Σταύρου Γασπαράτου στο ΚΠΙΣΝ, παραστάσεις από τους Γιώργο Κουτλή και Λία Ροντρίγκες στην Πειραιώς 260 κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 837
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Κλυταιμνήστρα" από τους tg STAN σε παγκόσμια πρεμιέρα στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα
© Johan Jacobs

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 21 - 27 Ιουλίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό

Release Athens 2022: Slipknot, Sepultura, Jinjer, Vended, Maplerun, Project Renegade
Μια από τις κορυφαίες μπάντες του σκληρού ήχου επιστρέφει στην Ελλάδα με το καταιγιστικό show που προσφέρει μια εμπειρία επικών διαστάσεων. Οι Slipknot θα είναι headliners στο φεστιβάλ Release Athens αυτό το Σάββατο. Μαζί τους στη σκηνή οι Sepultura, που μετά το thrash άλλαξαν τον σκληρό ήχο με τους groovy πειραματισμούς τους, οι Jinjer από την Ουκρανία που αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα της σύγχρονης metal σκηνής με περισσότερα από 250 εκατομμύρια streams, οι Vended, με δύο από τα μέλη τους, τον τραγουδιστή και ντράμερ, να είναι γιοι των Corey Taylor και Shawn “Clown” Crahan των Slipknot, οι Αθηναίοι metallers Maplerun και Project Renegade. Προμηνύεται ισοπεδωτική νύχτα.
Πλατεία Νερού, 23 Ιουλίου

O Slipknot έρχεται στο Release Athens
Οι Slipknot έρχονται στο Release Athens στην πλατεία Νερού

Μια ψυχεδελική νυχτερινή περιπλάνηση στη σκηνή
Μια ζεστή νύχτα του Αυγούστου, ο Μ βρίσκεται σ’ έναν εγκαταλελειμμένο δρόμο χωρίς να θυμάται πώς και γιατί. Ώσπου να ξημερώσει θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε...«Ο φόβος είναι ο μηχανισμός που κινεί όλο το έργο μέχρι το φωτεινό φινάλε του - μέχρι να έρθει η αγάπη και να τον “εξατμίσει”» σημειώνει ο Γιώργος Κουτλής για το «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του δραματουργού της Σαουμπύνε, Μάριους φον Μάγενμπουργκ, που σκηνοθετεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ένα έργο που, συνεχίζει: «Μιλάει για το πώς η αγάπη θα μας κάνει να αντέξουμε τη βαρβαρότητα που λέγεται ζωή».
Πειραιώς 260, 21 Ιουλίου, στις 21:00

"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στην Πειραιώς 260
© Χρήστος Συμεωνίδης

H Κλυταιμνήστρα των tg STAN στην Ελευσίνα
Η μυθική βασίλισσα του πρώτου μέρους της Ορέστειας, η αγγλική μετάφραση του έργου από τον Τεντ Χιουζ και το Λουτρό Αίματος του Αυστριακού συγγραφέα Γκούσταφ Ερνστ τροφοδοτούν την πρόταση της φλαμανδικής διάσημης θεατρικής ομάδας που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια σύγχρονη προσαρμογή της ιστορίας για την τιμή και την εκδίκηση, έρχεται στη γενέτειρα του αρχαίου τραγικού ποιητή να αμφισβητήσει τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες και να δώσει φωνή στους σιωπηλούς.  
Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, 23 & 24 Ιουλίου, στις 21:00

«Οι 7 τρελοί» στο Φεστιβάλ Αθηνών
Γράφτηκε το 1929, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση και πριν την πρώτη στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή, και μέσα από τις σελίδες του μας εισάγει σ’ ένα σύμπαν βίας, όπου κυριαρχεί η δυστοπία των μηχανών, η φαντασίωση του εύκολου πλούτου και το φλερτ με την παρανομία και το έγκλημα. Στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ οι πρωταγωνιστές σχεδιάζουν μια μυστική οργάνωση, που παραπαίει ανάμεσα σε ακραία ιδεολογήματα και αυταπάτες, αναζητώντας έναν τρόπο να καρπωθούν κάτι από τη ζωή.Αυτόν τον (διόλου μακρινό μας) κόσμο αναλαμβάνει να ζωντανέψει στη σκηνή η σκηνοθέτις Ελεάνα Τσίχλη για τρεις βραδιές.
Πειραιώς 260, 25 - 27 Ιουλίου 2022, στις 21:00 

"Οι 7 τρελοί" σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022
© Alex Kat

Όταν μιλούν τ’ αποκαϊδια
Να κατεβαίνεις στη θάλασσα και τη βρίσκεις να… κολυμπά σ’ έναν παχύρευστο πολτό από μαύρη άμμο και αποτεφρωμένα θραύσματα. Πώς ν’ αντιδράσεις σ’ αυτό το αποκαλυπτικό σκηνικό; Για την γνωστή εικαστικό Ελένη Μυλωνά τ’ αποκαϊδια που ξεβράστηκαν από τις πυρκαγιές του 2018 στις παραλίες της Αίγινας έγιναν υλικό για την βιντεοσκοπημένη περφόρμανς «Fireinthelake». Μετά την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιάζεται σε έκθεση στην Αθήνα μαζί με σχετικές εικόνες και μια νέα εγκατάσταση από καμένα κλαριά και κουκουνάρια, σαν ένα επιτακτικό κάλεσμα για μια αναγκαία αλλαγή πορείας.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έως 29 Ιουλίου

Η Ελένη Μυλωνά επί το έργον για την έκθεση "Fire in the lake"

Δυο γυναίκες ζωγράφοι στο Μεταξουργείο
Η γυναικεία και η μαύρη τους ταυτότητα τροφοδοτεί τις δουλειές των Deborah Segun και Corrine Slade στο εκθεσιακό ντεμπούτο τους στην Αθήνα. Από το Λάγος της Νιγηρίας η πρώτη, ξετυλίγει με τη γλώσσα της αφαίρεσης τις ιστορίες πληθωρικών μαύρων γυναικών, που εμφανίζονται ταυτόχρονα δυναμικές αλλά και ευάλωτες. Με βάση της το Σικάγο η δεύτερη, δημιουργεί οικο-φεμινιστικές αφηγήσεις τοποθετώντας τις πρωταγωνίστριές της σε μαγικά φυσικά περιβάλλοντα, κατάμεστα από φρούτα, λουλούδια και φυτά, σαν καταφύγια για παρηγοριά.
The Breeder, έως 31 Αυγούστου

Το έργο της Corinne Slade "Pop" στην The Breeder

Ένα (εικαστικό) κιτ επιβίωσης
Nέα και παλαιότερα έργα της τα οποία σχετίζονται με την έννοια της οικειοποίησης παρουσιάζει η Georgia Fambris στην έκθεση με τίτλο «Survival Kit» που παρουσιάζει η γκαλερί Ζουμπουλάκη στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ της «Σχεδία». Στις πολύχρωμες συνθέσεις της, πάνω σε καμβάδες, διαφημιστικά φυλλάδια, περιοδικά ή και οικοδομικά υλικά, η καλλιτέχνις ασχολείται με ζητήματα όπως η θηλυκότητα και τα πρότυπα ομορφιάς μέσα από μια ζωγραφική διαδικασία που φλερτάρει με την υλικότητα και βασίζεται στην αδιάκοπη χειρωναξία.
«Σχεδία» HOME, έως 24 Ιουλίου

Xορεύοντας τη μανία
Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές «φωνές» στον χώρο της παγκόσμιας χορογραφικής δημιουργίας σήμερα, μια καλλιτέχνιδα που δίνει πολιτική χροιά στα έργα της και αξιοποιεί το σώμα ως όργανο ερμηνείας. Η Λία Ροντρίγκες –η οποία ξεκίνησε από την ομάδα της Μαγκύ Μαρέν– ζει εδώ και χρόνια στη Βραζιλία και έχει ιδρύσει μια σχολή για νέους χορευτές στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο «Furia», που παρουσιάζει στα μέρη μας, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση μανίας. Εκστασιάζεται, γιορτάζει ξέφρενα, μπορεί όμως και να οδηγηθεί σε βίαιη εξέγερση. Μια χορογραφία όπου ο σύγχρονος χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση.
Πειραιώς 260, 25 - 27 Ιουλίου 2022, στις 21:00

Οι παστρικές του ’22
Τις αποκαλούσαν «Παστρικές», όχι για να παινέψουν τηναγάπη τους για την καθαριότητα,αλλά για να τις στιγματίσουν ως «αμφιβόλου ηθικής», καθώς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου συχνά πλένονταν –λόγω επαγγέλματος–μονάχα οι πόρνες. Οι Μικρασιάτισσες πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την Καταστροφή του 1922 βρίσκονται στο επίκεντρο της ομότιτλης παράστασης του Θεάτρου Τέχνης που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη. Δυο γυναίκες που καταλήγουν η μια στον Πειραιά και η άλλη στην Θεσσαλονίκη και προσπαθούν να επιβιώσουν στην χρεοκοπημένη και συντηρητική Ελλάδα της εποχής μας συστήνονται σε μια δωρεάν παράσταση (απαραίτητα τα δελτία εισόδου που διατίθενται από την ticketservises.gr και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο).
Θέατρο Κολωνού, 27 Ιουλίου, στις 21:00

Οι "Παστρικές" από το Θέατρο Τέχνης

Ακολουθώντας τα «μονοπάτια των τραγουδιών»
Συλλέγει σπόρους, ρίζες και τα «άχρηστα» υλικά της γης (ξερά φύλλα και φλοιούς, κομμένους κορμούς και κλαδιά) και τα ανακυκλώνει «μεταφυτεύοντας», διασταυρώνοντας και προετοιμάζοντας με χειρωνακτικό μόχθο τη δημιουργική τους μεταμόρφωση. Η φύση και η αδιάλειπτη (μετα)κίνηση βρίσκονται, άλλωστε, στο επίκεντρο της πρακτικής της Κατερίνας Κατσιφαράκη. Με έναν χαλαρό περίπατο μετά τη δύση του ήλιου στον κήπο του Μεγάρου έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις γλυπτικές της παρεμβάσεις από φυσικά υλικά, αυτόφωτες φωτογραφίες σαν ζωγραφικές τοπιογραφίες μέσα στη βλάστηση, αλλά και προβολές χωρίς ήχο. Ένα ποιητικό σύμπαν που μας προσκαλεί«σε μια βιωματική σύνδεση με το φυσικό χώρο και σε μια εσωτερική και αναστοχαστική εμπειρία του εαυτού».
Κήπος Μεγάρου Μουσικής, έως 18 Σεπτεμβρίου

Από τα παρασκήνια στους ήχους των πόλεων
Τι ήχο εκπέμπουν οι μεγαλύτερες -και πιο πολύβουες- μητροπόλεις του κόσμου; Στα ταξίδια του, από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκυο, ο Σταύρος Γασπαράτος αιχμαλώτισε τα αστικά ηχοτοπία τους και σ’ αυτά μας προσκαλεί να βυθιστούμε στο Αριστερό Παρασκήνιο της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Lapse» προτείνει μια συνύπαρξη φωτός, εικόνας και ήχου που «ερμηνεύει» τη ζωή μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν. Ο γνωστός συνθέτης και sound artist τη συνυπογράφει με τον σκηνοθέτη, εικαστικό και συγγραφέα Lars Jan που ανέλαβε την οπτικοποίηση, μέσω της φιγούρας μιας γυναίκας που επιπλέει στον ποταμό Αχελώο, παρασυρμένη και απομονωμένη στη ροή μιας αέναης κινητικότητας.
ΚΠΙΣΝ, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, 25 Ιουλίου-14 Αυγούστου, 18:00-22:00

Το "Lapse" των Σταύρου Γασπαράτου και Λαρς Γιαν στο ΚΠΙΣΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ