- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαθήματα Κωμωδίας: Το καλύτερο αντίδοτο στη θλίψη των ημερών
Στο κατάμεστο θέατρο ένιωθα ότι είχαμε όλη την ίδια ανάγκη: να απολαύσουμε μια καλή παράσταση. Να γελάσουμε. Μας αποζημίωσε το θέαμα, το θέμα, οι ηθοποιοί, οι δουλεμένοι χαρακτήρες
Μαθήματα Κωμωδίας: Εντυπώσεις από την παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς με τους Ματσούκα, Κρόμπας, Σαμόλης και Τσιλιμπίου.
Το Μικρό Παλλάς είναι από τα πιο αγαπημένα μου θέατρα. Προσεγμένο, ενταγμένο στον ρυθμό της πόλης, με μια φρεσκάδα στην επιλογή των έργων. Μερικά μαρμάρινα σκαλιά σε απομονώνουν από τη βουή της Αμερικής και της Σταδίου. Την περασμένη Κυριακή καταφέραμε επιτέλους να δούμε τα «Μαθήματα Κωμωδίας», το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Αθερίδης.
Είναι η διάταξη των θέσεων που σε κάνουν κοινωνό: στο οπτικό σου πεδίο ξετυλίγεται η δράση της ιστορίας αλλά και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων θεατών. Στο κατάμεστο θέατρο ένιωθα ότι είχαμε όλη την ίδια ανάγκη: να απολαύσουμε μια καλή παράσταση. Να γελάσουμε. Μας αποζημίωσε το θέαμα, το θέμα, οι ηθοποιοί, οι δουλεμένοι χαρακτήρες. Γέλια μέχρι δακρύων με τους τέσσερις μαθητές του δάσκαλου της κωμωδίας Θοδωρή: η Δήμητρα Ματσούκα που ηδονίζεται με τον πόνο, ο καταπιεσμένος γιατρός Αντώνης Κρόμπας, ο ταλαιπωρημένος από τη πατρική φιγούρα Δημήτρης Σαμόλης και η influencer πωλήτρια στα Zara Αναστασία Τσιλιμπίου. «Σε όλα τα Zara;», τη ρωτά ο δάσκαλος Θοδωρής.
Τι είναι κωμωδία; Πώς συνεργάζονται τέσσερις άνθρωποι (με τα θέματά τους ο καθένας) με έναν παλαίμαχο σκηνοθέτη για να μάθουν να κάνουν κωμωδία; Εμμονές, νευρώσεις, δελφίνια και διασταυρώσεις σκύλων με γάτες παρελαύνουν από τη σκηνή κι όσο περνά η ώρα και ξεφυλλίζονται οι σελίδες του τηλεφωνικού κατάλογου, τα δυνατά γέλια γίνονται χαμόγελα. Δουλεύει το πίσω κείμενο. Οι ατάκες γίνονται βελόνες. Τα τσιμπήματα των δικών σου αναφορών σε κάνουν να συμπάσχεις με κάθε έναν από τους ήρωες. Θοδωρής είναι αυτός. Στα έργα του το αστείο είναι μεσοτοιχία με το τραγικό. Το άβολο που κατοικεί μέσα μας φωτίζεται στη σκηνή, γίνεται υποφερτό. Πάντα με μέτρο και ρυθμό. Το λέει και ο ίδιος, ως καθηγητής μέσα στην παράσταση: θέλει μέτρο και ρυθμό η κωμωδία.
Κάθε σπιθαμή του θεάτρου γίνεται σκηνή: μια αίθουσα χειρουργείου, η κλειστή πόρτα ενός πλουσιόσπιτου, η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Συγγρού. Αστείο, τρυφερό, σπαρακτικό, είναι τόσο ωραίο να παρακολουθείς τη δράση και την αντίδραση των υπόλοιπων θεατών. Είναι λυτρωτικό και υπέροχο. Να γελάμε μαζί, να δακρύζουμε μαζί. Να ευχαριστιόμαστε.
Υ.Γ.: Οι φανταστικές ταπετσαρίες στις τουαλέτες αποτελούν δείγμα πολιτισμού και υψηλής αισθητικής που διαπνέει όλο το θέατρο.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της ATHENS VOICE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εσύ και τα σύννεφά σου» στο θέατρο Μετς
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης μεταφέρει το παγκόσμιας εμβέλειας μυθιστόρημα για πρώτη φορά σε σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Η Ελένη Ράντου κλείνει το μάτι στους θεατές για τη θεατρική «έκρηξη» γέλιου και συγκίνησης που ετοιμάζονται να βιώσουν.
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ζωντανεύει επί σκηνής τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη
Η ανατρεπτική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου σε ένα κλασικό έργο
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή του «Μεγάλου µας Τσίρκου»
Μυστικά, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας
Η μουσική παράσταση για την ελληνική μετανάστευση στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου
Ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μάς επανασυστήνουν το έργο του 1891, με πρωτότυπη μουσική και ενορχήστρωση και καινούργιο κείμενο σε δεκαπεντασύλλαβο
Η νέα σκηνική ανάγνωση της κλασικής ταινίας της Φίνος Φιλμς ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα θέατρο που ταυτίστηκε με τη λυρική ιστορία της Αθήνας από το 1904 έως σήμερα
Η ηθοποιός του ρίσκου πρωταγωνιστεί στην «Ντάμα Πίκα» και μιλάει για το θέατρο, το σινεμά και τις στιγμές που την καθόρισαν
Από τον «Ριγολέτο» και την «Τόσκα» μέχρι τη «Χρυσή Εποχή» του Ρήγου, δείτε το πρόγραμμα
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Η σκηνή του θεάτρου ως εικόνα ενός μέλλοντος που δεν είναι καταστροφικό
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο πιο ασυνήθιστο και αποκαλυπτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς
Τι αλλάζει στις πολιτιστικές μας συνήθειες και γιατί όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν το θέατρο
Τρεις μπατζανάκηδες σε οδοιπορικό ελευθερίας
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Κέικ» στο Θέατρο Εμπορικόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.