Θεατρο - Οπερα

Η διασημότερη οικονομική φούσκα «σκάει» στο Θέατρο 104

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και αν η ζωή δε σου δίνει ένα σύστημα αξιών, φτιάχνεις το δικό σου»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
to_systima_tou_pontzi_8.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή

Η θεατρική παράσταση του Νταβίντ Λεσκό, «Το Σύστημα του Πόντζι», στο Θέατρο 104 από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και αν η ζωή δε σου δίνει ένα σύστημα αξιών, φτιάχνεις το δικό σου». Αυτό πίστευε ο Τσαρλς Πόντζι, ένα Ιταλός μετανάστης που έφτασε με δύο δολάρια στις ΗΠΑ το 1903, κατόρθωσε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της εποχής του και τελικά δήλωσε ένοχος για απάτη, «χαρίζοντας» το όνομά του σε ένα από τα διασημότερη μη βιώσιμα επενδυτικά συστήματα, το «Σχήμα Πόντζι».  

to_systima_tou_pontzi_5.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή

Η αληθινή του ιστορία θα ζωντανέψει τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση στη σκηνή του Θεάτρου 104, όπως την κατέγραψε το 2012 ο Νταβίντ Λεσκό. Ο Μιχάλης Σιώνας σκηνοθετεί «Το Σύστημα του Πόντζι», σε μία μουσική κωμικοτραγική παράσταση. Μόλις τέσσερις ηθοποιοί -η Τρυφωνία Αγγελίδου, ο Διαμαντής Αδαμαντίδης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης και η Μαρία Χάνου- αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν 60 διαφορετικούς ρόλους. 

Η παράσταση έρχεται να υπογραμμίσει όλους τους συμβιβασμούς που περιβάλλουν όλα όσα έχουμε, αλλά και δεν έχουμε. Μέσα από το σωματικό θέατρο, το χιούμορ, τη χοριτηκότητα και τον διάλογο μουσικής και λόγου, θα ειπωθεί η ιστορία της πρώτης οικονομικής φούσκας όλων των εποχών, πάνω στην οποία στηρίχτηκε όλη η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, και -το βασικότερο- η ιστορία του άντρα που την δημιούργησε.  

to_systima_tou_pontzi_6.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή

Ο Πόντζι βρέθηκε στην κοινωνία των ΗΠΑ, μία κοινωνία ταξική, με βασικό κριτήριο ανέλιξης το χρήμα. Αυτό, σε συνδυασμό με τον έμφυτο πόθο του για πλούτο, τον οδήγησε στην απάτη. Ο Ιταλός έφτασε να κερδίζει μέχρι και 250.000 δολάρια την ημέρα, χάρη στο «Σχήμα» του, μία «πυραμίδα» επενδυτών, που στην ουσία είχε προοπτικές κέρδους για εταιρείες-φαντάσματα, οι οποίες προέρχονταν από την άμεση πληρωμή τόκων στους πρώτους επενδυτές με τα χρήματα των επόμενων.  

to_systima_tou_pontzi_4.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή

Καταπάτησε κάθε κανόνα ηθικής και ανηθικότητας για να «ταΐσει» την αχόρταγη απληστία του, αλλά γρήγορα όλη η απάτη του κατέρρευσε. Τον Αύγουστο του 1920, η The Boston Post αποκάλυψε την εμπλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο τράπεζας του Μόντρεαλ την περασμένη δεκαετία και την 1η Νοεμβρίου ο ίδιος δήλωσε ένοχος για απάτη, τη στιγμή που 85 κατηγορίες εκκρεμούσαν εις βάρος του.  

to_systima_tou_pontzi_2.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή

Ποιος είναι ο συγγραφέας του θεατρικού έργου; Γεννημένος το 1971, ο Νταβίντ Λεσκό είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μουσικός. Η γραφή του, όπως και η σκηνική του εργασία, αναζητούν τρόπους ενσωμάτωσης μη δραματικών μορφών στο θέατρο, όπως η μουσική. Το 2008 απέσπασε το βραβείο Νέου Ταλέντου της SACD (Εταιρεία Δραματικών Συγγραφέων και Συνθετών) και το Grand Prix δραματικής λογοτεχνίας για το έργο L’ Européenne. Ερμηνεύοντας ο ίδιος το κείμενό του La Commission centrale de l’ Enfance, απέσπασε το βραβείο Molière θεατρικής αποκάλυψης της χρονιάς 2009. Συνεργαζόμενος με το Théâtre de la Ville του Παρισιού, συμμετείχε σε πλήθος φεστιβάλ. Τα έργα του κυκλοφορούν απ’ τις Εκδόσεις Actes Sud-Papiers, ενώ έχουν μεταφραστεί και παίζονται στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά.   

to_systima_tou_pontzi_7.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή

Περισσότερες Πληροφορίες: 

Από 25 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 
Θέατρο 104 (Ευμολπίδων 41, Αθήνα) 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή 21:15 

Τιμές εισιτηρίων: 7€ (προσφορά προπώλησης μέχρι 11/1), 12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο - φοιτητικό, πολυτέκνων, ΑμεΑ), 5€ (ανέργων, ατέλεια) 
Προπώληση εισιτηρίων: Viva, 11876, SevenSpotsReload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ΑθηνόραμαViva KioskYoleni’s 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ