Θεατρο - Οπερα

45 αποκλειστικές φωτογραφίες από το έργο της Ιόλης Ανδρεάδη στο Λονδίνο

Η Ρούλα Πατεράκη και οι συντελεστές της παράστασης κέρδισαν το χειροκρότημα του βρετανικού κοινού στο Jubille Theatre

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ανδρεαδη λονδινο

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» της Ιόλης Ανδρεάδη στο Jubille Theatre με τη Ρούλα Πατεράκη.

Στην κατάμεστη Blackbox αίθουσα του University of Roehampton, το βρετανικό κοινό δεν σταματά να χειροκροτά. Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου και Κώστας Νικούλι υποκλίνονται ξανά και ξανά.

ανδρεαδη λονδινο

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Jubille Theatre στο Λονδίνο η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη είχε την επίσημη πρώτη της. 

Μετά τη λήξη της παράστασης ανέλαβε ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής της περφόρμανς Joe Kelleher, με πρωτοβουλία του οποίου το ελληνικό έργο βρέθηκε εκεί, ξεκίνησε μια συζήτηση  με τους ηθοποιούς της παράστασης, τους συγγραφείς του έργου Ιόλη Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη και την Ίριδα Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί του πολύ ξανθό», η οποία συνόδευε την παράσταση. Ο καθηγητής Joe Kelleher ενθουσιασμένος από την παράσταση δήλωσε στο κοινό ότι αυτό που παρακολούθησε είχε κάτι πραγματικά «θυελλώδες και ασυγκράτητο» και αναρωτήθηκε για τα καλλιτεχνικά, επιστημονικά και συναισθηματικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτή τη δημιουργία. Ταυτόχρονα έκανε ειδική μνεία στη σκηνοθετική χρήση του βίντεο την οποία θεώρησε απολύτως πρωτότυπη, λέγοντας ότι δεν έχει ξαναδεί «βίντεο σε παράσταση να χρησιμοποιείται ως ‘φάντασμα’ της ίδιας παράστασης που έχει ήδη συντελεστεί στο παρελθόν».  Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή του, η συζήτηση με το κοινό κινήθηκε στα δίπολα φαντασία και ιστορία, μαγικό και αληθινό, συναίσθημακαι λογική. Αυτή είναι η δεύτερη παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη που μέσα στο 2019 παρουσιάζεται εκτός των ελληνικών συνόρων, μετά τον «Ίωνα» του Ευριπίδη που ανέβηκε τον Απρίλιο στο THE TANK της Νέας Υόρκης.

ανδρεαδη λονδινο

Λίγα λόγια για το έργο

Πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο το 2019 από τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη και τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη. Πρόκειται για αστυνομικό θρίλερ φαντασίας βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ύστερα από δεκαετή έρευνα πάνω στην μυστηριώδη οικογένεια Ροδοκανάκη. Μια σειρά από φόνους ανθρώπων με το επώνυμο ‘Ροδοκανάκης’ που συμβαίνουν στο σήμερα, οδηγούν τον αστυνόμο που έχει αναλάβει την υπόθεση να στραφεί για την εξιχνίασή τους στο παρελθόν, δηλαδή σε ιστορικά αρχεία, φωτογραφίες κα δημοσιεύματα των αρχών του 20ου αιώνα. Η παράσταση πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα ποιητή Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος. Έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα την άνοιξη του 2019, στην ατμοσφαιρική αυλή του ιστορικού κτηρίου του Άσυλου Ανιάτων, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού. Το έργο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

ανδρεαδη λονδινο

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Έρευνα: Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί:ΣτέβηΚουτσοθανάση
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης
Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού
VideoTrailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Βοηθός Σκηνοθέτη:  Νατάσα Πετροπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου, Κώστας Νικούλι.

ανδρεαδη λονδινο

Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ