- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ψάχνοντας για τη Μαιρούλα
Η Λένα Κιτσοπούλου πλάθει τη Μαιρούλα, που ζωντανεύει στη σκηνή από τη Μαρία Πρωτόπαππα
Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», ζωντανεύει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τη Μαρία Πρωτόπαππα.
Μετά το εξαιρετικό έργο «Το πράσινό της φουστανάκι» η Λένα Κιτσοπούλου πλάθει τη Μαιρούλα, που ζωντανεύει στη σκηνή από τη Μαρία Πρωτόπαππα. Μονόλογος μιας γυναίκας, συνομιλία με το κοινό, εκμυστηρεύσεις ενός ανθρώπου που κάθε μέρα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο θάνατο, φτάνει στα άκρα την αρνητική όψη της ζωής του για να βρει έναν καινούργιο δρόμο, μια διέξοδο. Στο μονόλογο αυτό μια νέα γυναίκα αποκαλύπτει τον εαυτό της, απορρίπτει μια όψη της πραγματικότητας που τη θέλει δραστήρια και αισιόδοξη, με τα λόγια της να ξεχύνονται με ωμότητα και χιούμορ, με συγκίνηση και σαρκασμό, με οικειότητα αλλά και την απόσταση της άμυνας.
Ποια είναι η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. λοιπόν;
Η Μαιρούλα είναι μια γυναίκα που έχει πάθει ένα μπούχτισμα, μια τρέλα, εκεί λίγο πριν τα σαράντα, από όλη αυτή την προσπάθεια που βλέπει γύρω της και που καταβάλει και η ίδια για θετική ενέργεια, ισορροπία· μια γυναίκα που βαρέθηκε την τέχνη και όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται συνεχώς, που βαρέθηκε τη γνώση, τη συσσώρευσή της, με την επίγνωση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τις υπαρξιακές της αγωνίες, τίποτα δεν μπορεί να τις ανακουφίσει. Που ονειρεύεται κάτι παραπάνω από το να ξεσκάσει και να ξεχαστεί με μια παρέα, ένα βράδυ.
Δεν είναι ουτοπικό να αναζητάς πια κάτι μεγάλο;
Είναι, αποτελεί και μια αναπόληση της εφηβείας, της έξαρσης μιας ηλικίας, της αναζήτησης του απόλυτου. Η Μαίρη θέλει κάτι μεγάλο, αυτό το μεγάλο που δεν μπορεί να έχει, θέλει να είναι μακριά από την πίεση και τη μόδα που ανακινεί συνεχώς και θέλει να προσελκύσει την προσοχή μας, υπογραμμίζοντας την αξία των μικρών καθημερινών πραγμάτων. Της λείπει το απόλυτο, το αφελές, το μαχητικό της εφηβείας, δεν της λείπει η συναίνεση της ωριμότητας, δε τη βολεύουν οι χαμηλοί τόνοι.
Αυτό είναι ένα σύμπτωμα της γενιάς σας;
Νομίζω ότι δεν περιγράφει γενιές, αλλά ανθρώπους και χαρακτηριστικά. Όλες οι γενιές αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα, υπάρχουν άνθρωποι μοναχικοί που πορεύονται και δημιουργούν κάτι, και οι μάζες που μας περιβάλλουν και είναι ξεπουλημένες, συμβιβασμένες ή απλώς ξένες.
Αυτό το ξέσπασμα μέχρι ποια άκρα φτάνει;
Φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει ο εαυτός της, γιατί είναι αυτός που την ακολουθεί, με τις αντιφάσεις του. Αυτός επαναστατεί, βρίζει, βλέπει τον κόσμο με χιούμορ, σαρκάζεται και προχωρεί τελικά, χωρίς να πιστεύει στην αλλαγή που ποθεί.
Πώς τελειώνει αυτή η ιστορία;
Όπως τελειώνουν οι ιστορίες εκείνες που δεν λαχταρούν την Ιθάκη, αλλά μια στάση για να κατέβουν, μια στάση που θα κάνει τη διαφορά από το να περιμένουν ένα τέλος.
Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου - Μαρία Πρωτόπαππα
Ερμηνεύει η Μαρία Πρωτόπαππα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ Ευμολπιδών 41, 2103455020
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εσύ και τα σύννεφά σου» στο θέατρο Μετς
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης μεταφέρει το παγκόσμιας εμβέλειας μυθιστόρημα για πρώτη φορά σε σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Η Ελένη Ράντου κλείνει το μάτι στους θεατές για τη θεατρική «έκρηξη» γέλιου και συγκίνησης που ετοιμάζονται να βιώσουν.
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ζωντανεύει επί σκηνής τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη
Η ανατρεπτική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου σε ένα κλασικό έργο
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή του «Μεγάλου µας Τσίρκου»
Μυστικά, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας
Η μουσική παράσταση για την ελληνική μετανάστευση στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου
Ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μάς επανασυστήνουν το έργο του 1891, με πρωτότυπη μουσική και ενορχήστρωση και καινούργιο κείμενο σε δεκαπεντασύλλαβο
Η νέα σκηνική ανάγνωση της κλασικής ταινίας της Φίνος Φιλμς ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα θέατρο που ταυτίστηκε με τη λυρική ιστορία της Αθήνας από το 1904 έως σήμερα
Η ηθοποιός του ρίσκου πρωταγωνιστεί στην «Ντάμα Πίκα» και μιλάει για το θέατρο, το σινεμά και τις στιγμές που την καθόρισαν
Από τον «Ριγολέτο» και την «Τόσκα» μέχρι τη «Χρυσή Εποχή» του Ρήγου, δείτε το πρόγραμμα
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Η σκηνή του θεάτρου ως εικόνα ενός μέλλοντος που δεν είναι καταστροφικό
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο πιο ασυνήθιστο και αποκαλυπτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς
Τι αλλάζει στις πολιτιστικές μας συνήθειες και γιατί όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν το θέατρο
Τρεις μπατζανάκηδες σε οδοιπορικό ελευθερίας
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Κέικ» στο Θέατρο Εμπορικόν
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Ταξίδι γύρω από τη χύτρα μου» στο θέατρο Αλκμήνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.