Θεατρο - Οπερα

Sold out η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στη Μόσχα

Το Θέατρο Βαχτάνγκοφ εορτάζει την 95η επέτειο του με Οιδίποδα Τύραννο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330456-683890.jpg
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ / ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Τεράστια επιτυχία σημειώνει η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με καταξιωμένους Ρώσους καλλιτέχνες στο ανέβασμα της παράστασης του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, αν και το Θέατρο Βαχτάνγκοφ δεν σχεδίαζε να εορτάσει ιδιαίτερα την 95η επέτειο ίδρυσης του, ωστόσο, στα μέσα της περασμένης σεζόν αποφάσισε από κοινού με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας να στήσουν την δίγλωσση παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αποτέλεσε μόνο ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας και Ελλάδας, αλλά και δώρο για την 95η επέτειο του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ.

Η επίσημη παρουσίαση της παράστασης είναι προγραμματισμένη για τις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μόσχα στο θέατρο Βαχτάνγκοφ, ενώ επανάληψή της θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Athens Voice, όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις, αλλά και η προπαράσταση έχουν ήδη γίνει sold out.

Πρόκειται για μία σπουδαία συμπαραγωγή με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και τον Ρίμας Τούμινας στη σκηνοθεσία.

Ο τελευταίος σε δηλώσεις του στο ΤΑΣΣ είπε: «Εμπνευστής για την παρουσίαση του κοινού έργου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, κ. Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος αποφοίτησε από τη Ρωσική Ακαδημία Τέχνης Θεάτρου, γνωρίζει το ρωσικό θέατρο και επιδιώκει συνεργασία με αυτό». Παράλληλα, επεσήμανε: «Όσον αφορά την τραγωδία “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή, η επιλογή ήταν δική μου. Την πρότεινα και οι Έλληνες συμφώνησαν».

Το ΤΑΣΣ επισημαίνει ότι η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 29 και 30 Ιουλίου στην Επίδαυρο, παραθέτοντας δήλωση του διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ, Κιρίλ Κροκ, ότι «ήταν ένα απίστευτο θέαμα, με πάνω από 10 χιλιάδες καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το Πρακτορείο υπογραμμίζει, ότι παρόμοια ήταν η εικόνα και στην παράσταση στις 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και υπενθυμίζει τις τότε δηλώσεις και τις ευχαριστίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Στάθη Λιβαθινού, προς όλους τους συμμετέχοντες και, ιδίως, προς τον Ρίμας Τούμινας για την συνεργασία των δύο Θεάτρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ