- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Όπερα σε μια βαλίτσα
Με ό,τι ασχολείται η Λυδία Αγγελοπούλου το κάνει με πάθος, όπως και με πάθος μιλάει.
Με ό,τι ασχολείται η Λυδία Αγγελοπούλου το κάνει με πάθος, όπως και με πάθος μιλάει. Σπούδασε, με υποτροφία Ωνάση, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης· ως μέτζο σοπράνο έχει τραγουδήσει σε μεγάλες παραγωγές· έχει δουλέψει ως δασκάλα και είναι η ψυχή, μαζί με τον Σταμάτη Μπερή, της καλλιτεχνικής δράσης «Όπερα της βαλίτσας» που ξεκίνησε από πέρυσι η Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Η “Βαλίτσα” εντάσσεται στη λογική μιας σειράς ενεργειών που βγάζουν τη Λυρική έξω στον κόσμο – λυρικό λεωφορείο, βραδιές χορού στις πλατείες... Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη. Η λογική της είναι το ανέβασμα γνωστών οπερών, σε πιο μικρή βερσιόν, χωρίς να προδίδουμε τη δράση τους. Αυτό πραγματοποιείται με ένα ευέλικτο, ολιγάριθμο σχήμα, με σκηνικά που μπορούν να μεταφερθούν, και με τη συνοδεία ενός πιάνου, σε χώρους που σίγουρα δεν έχουν τις προδιαγραφές μιας λυρικής σκηνής. Η “Βαλίτσα” έχει ένα… βάρος. Λειτουργεί σαν ζωντανή διαφήμιση – πρέπει να ενθουσιάσουμε τους μη μυημένους ώστε να θέλουν και συνέχεια, να περάσουν την πόρτα της Λυρικής. Πιστεύουμε πως το καταφέραμε. Η πρώτη παραγωγή μας (“Τραβιάτα”) έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβρη και παρουσιάστηκε σε πνευματικά κέντρα. Μεγάλη επιτυχία. Ήρθε κόσμος και μας είπε πως για πρώτη φορά παρακολουθούσε ζωντανά όπερα. Σε πάρα πολλούς άρεσε – βοήθησε και το ότι οι παραγωγές μας συνοδεύονται από υπέρτιτλους. Το ξέρουμε από τα e-mails που λάβαμε. Τώρα θα ανεβάσουμε την “Μποέμ” του Πουτσίνι. Πρώτη στάση στην “Τεχνόπολις”. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Ισίδωρου Σιδέρη είναι σύγχρονη, θα παιχτεί σε απόσταση αναπνοής από το κοινό, που θα νιώσει δίπλα του να φουντώνουν τα πάθη και οι έρωτες της παρέας. Θα υπάρχει συνέχεια και σε άλλους χώρους. Θέλουμε να πάμε εκτός από τα Πνευματικά Κέντρα, σε φουαγιέ, μουσεία, φυλακές… Να πάμε και στην επαρχία. Να υπογραμμίσω πως όλα γίνονται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Η “Βαλίτσα” αιφνιδιάζει ευχάριστα και αλλάζει τα δεδομένα: δεν έρχεται ο θεατής, ερχόμαστε εμείς στον αμύητο θεατή να του προκαλέσουμε την έκπληξη. Να του δείξουμε πως στην όπερα δεν είναι κάποιοι που… τσιρίζουν, αλλά υπάρχει υπόθεση, υπέροχη μουσική και εξαιρετικές φωνές. Και αυτή η επαφή θα τον κερδίσει».
Info 21 & 27/3, «Τεχνόπολις», Γκάζι (Κτίριο «Δ4», Πειραιώς 100), 29/3, Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, Αθήνα), 20.00, είσοδος ελεύθερη, με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Ήλιος με δόντια
Ο σκηνοθέτης της παράστασης και διασκευαστής του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη (εκδ. Εστία), Βασίλης Βασιλάκης, ο οποίος και κρατάει το βασικό ρόλο, αγάπησε βαθιά το βιβλίο. Σε μια χειροποίητη παράσταση, με φθηνά μέσα και πολύ μεράκι, έστησε έναν μπερντέ πίσω από τον οποίο ο παπάς Κωνσταντής θυμάται τα περασμένα της ζωής του. Εμείς βλέπουμε τη σκιά του – εξαιρετικό εύρημα, αφού ο θεατής νιώθει σαν αναγνώστης και αφήνει τη φαντασία του να οργιάσει. Όμως περισσότερο απ’ όλα είναι ο τρόπος που «διαβάζει» το βιβλίο – υποδειγματικός! Όσοι ενθουσιαστήκαμε με το βιβλίο δεν νιώσαμε προδομένοι. Τον ακούς κι έχεις την αίσθηση πως κυκλοφορείς στα σοκάκια της Χίου, εκεί που μικρός ο Κωνσταντής πάλευε τόσο να επιβιώσει όσο και να βρει την ευτυχία αδιαφορώντας για τα σχόλια. Η παράσταση συνοδεύεται και από βίντεο, αν και προσωπικά δεν ένιωσα πως το είχε ανάγκη, όταν διαθέτει έναν τέτοιο ηθοποιό. Παίζουν, επίσης: Αν. Κορνέζος, Ν. Νικολάου. POCKET THEATRE@Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, Ασωμάτων 6, Θησείο, 210 3243.306. Παρ. & Σάβ. 22.30, € 12.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.