Θεατρο - Οπερα

Δημήτρια 2015: Οι 12 καλύτερες εκδηλώσεις (εικόνες, video)

Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός γίνεται 50 χρονών και ετοιμάζει ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα. Αυτό το Σάββατο όλοι στη Θεσσαλονίκη.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 539
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108352-241101.jpg

Νεωτερικά, τολμηρά, κοσμοπολίτικα, εξωστρεφή και άφοβα ως προς το στίγμα που θέλουν να δώσουν, τα φετινά 50στά Δημήτρια επιχειρούν από αυτό το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, να μεταμορφώσουν τη Θεσσαλονίκη σε ένα εργοτάξιο ακριβών ιδεών και πρωτοποριακών πράξεων.

Μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά, ποίηση, σινεμά, performance! Κλείνοντας μισό αιώνα, το φετινό φεστιβάλ διαθέτει έναν πλούτο δράσεων που σκοπεύουν να αναστατώσουν την πόλη. Με σήμα τους ένα υπερηχογράφημα όπου μέσα του σουλατσάρει ένα κυοφορούμενο έμβρυο, ευθεία αναφορά στο καινούργιο πρόσωπο του θεσμού, το φετινό πρόγραμμα διαθέτει μερικά σπάνια αφηγήματα που αξίζει να παρακολουθήσετε όλοι εσείς που ψάχνετε το ιδανικό αγχολυτικό για τα μπλουζ του βροχερού Οκτωβρίου.

Σταχυολογώ 12 εκδηλώσεις από αυτές που θα δει η πόλη και προτρέπω: αγκαλιάστε το φετινό θεσμό, που σε πείσμα της κατήφειας και των χαμηλών μπάτζετ καταφέρνει να επιδείξει και να καταδείξει πως στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια μπορεί να ανθίσει και ένας άλλου είδους πολιτισμός πέραν του «μύθου» της πόλης για μπάλα, μπουζούκια, «ερωτική πόλη» και γιαουρτλούδες σπέσιαλ.

26 Σεπτεμβρίου Τελετή Έναρξης

image

Αξιοποιώντας τη συγκυρία του Παγκόσμιου Έτους Φωτός, η Τελετή Έναρξης συνδέει οπτικά τον Λευκό Πύργο και το Maison Crystal με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μια «γέφυρα» που θα ενοποιήσει τα τρία αυτά κομβικά σημεία με video mappings, εναλλαγές σχημάτων και χρωμάτων, φωταγωγήσεις μνημείων (illuminations) και διαδραστικές εγκαταστάσεις φωτός (light installations). Πλοιάρια θα μεταφέρουν τους πολίτες από το παραλιακό μέτωπο προς τον Επιβατικό Σταθμό του Οργανισμού Λιμένος, όπου μια φαντασμαγορική προβολή θα αναδείξει αρχιτεκτονικά το κτίριο. Στην πίσω πλευρά του επιβατικού σταθμού, στο χώρο του πάρκινγκ, θα γίνει το μεγάλο πάρτι των εγκαινίων των Δημητρίων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μουσική διαδρομή από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι με την Agios Lavrentios Brass Band, σχήμα που γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου και αποτελείται από 9 μουσικούς χάλκινων πνευστών και κρουστών από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ένα μουσικό πανηγύρι από την καρδιά της Σερβίας έως το Mardi Gras της Νέας Ορλεάνης!

Χώρος Το ραντεβού δίνεται στον Λευκό Πύργο από τις 20.30, όπου ξεκινούν και τα δρομολόγια των πλοιαρίων με τη διαδρομή Λευκός Πύργος - Λιμάνι. Την ίδια ώρα, πάλι από τον Λευκό Πύργο, ξεκινά η μουσική πορεία της Agios Lavrentios Brass Band.

28,29 Σεπτεμβρίου «Αίματα» από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS

image

Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα της VASISTAS δοκιμάζουν τα όρια της σκηνικής επιτέλεσης με τα «Αίματα», ένα έργο του Ευθύμη Φιλίππου ιδιοσυγκρασιακού ύφους, όπου ένα ορατόριο σωμάτων και ξέφρενων φαντασιώσεων μας οδηγούν στα βάθη μιας άλλης πραγματικότητας. Της δικής μας μήπως;

Χώρος Θέατρο Αυλαία, 21.00

2,3,4 Οκτωβρίου Κωνσταντίνος Ρήγος - Χοροθέατρο Οκτάνα «Dressed Undressed»

 

Πρωταγωνιστές δυο άντρες ντυμένοι με καθημερινά ρούχα. Σιγά σιγά θα τα απεκδυθούν για να παραμείνουν δυο σώματα γυμνά μέσα σ' ένα χώρο άδειο, από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγουν. Μέσα από τη διεκδίκηση των ρούχων και την αντιπαράθεση του γυμνού και του ντυμένου, αναζητούν την αληθινή τους ταυτότητα, τον χαμένο τους εαυτό, το χαμένο παράδεισο. 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών.

Χώρος Σφαγεία

4 Οκτωβρίου «Oidip» των Silviu Purcarete και Εθνικού Θεάτρου Radu Stanca Sibiu

image

Ο σκηνοθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών του ρουμανικού θεάτρου της τελευταίας εικοσαετίας, ο Silviu Purcarete, κινούμενος μεταξύ Βουκουρεστίου και Παρισιού, διασκευάζει τον αρχαίο μύθο του Οιδίποδα αντλώντας υλικά και ιδέες από τη σύγχρονη, multimedia πραγματικότητά μας. Το αποτέλεσμα είναι μια παράσταση υψηλής αισθητικής, που υποστηρίζεται με μοναδικό τρόπο από το Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας Radu Stanca Sibiu.

Χώρος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 21.00

5 Οκτωβρίου Συναυλία του Μάνου Μυλωνάκη

image

Μια μουσική βραδιά που θα κινηθεί σε νεο-κλασικά, μίνιμαλ μονοπάτια, ενώ επί σκηνής θα συνοδέψουν τον Μάνο Μυλωνάκη τέσσερις μουσικοί έγχορδων και κρουστών. Με βασικό μουσικό του όχημα τους Your Hand in Mine, ο Μάνος Μυλωνάκης ασχολήθηκε με τη σύνθεση, τη μουσική τεχνολογία, τις μουσικές του δρόμου, αλλά και έχτισε μια μεγάλη συλλογή από μουσικά όργανα. Με τους YHIM έχει ήδη τρεις παρουσίες στη δισκογραφία («Your Hand in Mine» EP, «Every Night Dreams», «The Garden Novels») και έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες live εμφανίσεις τόσο σε μικρούς και ασυνήθιστους χώρους, όσο και σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2014 τον βρίσκει να ταξιδεύει για τη μουσική του και να ηχογραφεί το πρώτο του προσωπικό EP με Ισλανδούς μουσικούς στο Reykjavik, ενώ το 2015 γράφει μουσική για θέατρο και ηχογραφεί το δεύτερο προσωπικό του δίσκο.

Χώρος Αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Θ., 21.00

6 Οκτωβρίου «Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του» από τους Jernej Lorenci, Theatre Kranj και Ptuj City Theatre

image

Ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή Σλοβένος σκηνοθέτης Jernej Lorenci παρουσιάζει την πολυβραβευμένη παράστασή του «Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του», με το Theatre Kranj και Ptuj City Theatre. Μια βαθιά ρομαντική παράσταση για το σπάσιμο των ορίων και για τις πράξεις εκείνες που για πολλούς θεωρούνται ακραίες, για κάποιους άλλους όμως είναι ακραία ξεκάθαρες ως θέση ζωής. Μια παράσταση τολμηρά πρωτοποριακή, καινοτόμα και ποιητική, που έχει πολυβραβευτεί και υμνηθεί για την έξοχη προσέγγισή της αλλά και τα σπάνια μουσικά της ηχοχρώματα. Όσοι γνωρίζουν το έργο του Lorenci θεωρούν ότι είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής σκηνοθεσία του.

Χώρος Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ Κτιρίου Μ2, 21.00

10 Οκτωβρίου Συναυλία του Hauschka

image

Ο Hauschka, κατά κόσμον Volker Bertelmann, είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους και αναγνωρίσιμους σύγχρονους συνθέτες παγκοσμίως. Στην ηλικία των 18 ετών υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Sony Music και εξέδωσε μια πλειάδα δίσκων, είτε προσωπικών είτε σε συνεργασία με επώνυμους μουσικούς, όπως ο Torsten Mauss, Luke Sutherland, Stefan Schneider. Από το 2007 ηχογραφεί για τη διάσημη Fat Cat Records. Παράλληλα συνθέτει μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και το χορό και εμφανίζεται σε μεγάλα και διάσημα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Οι κριτικοί τον συγκρίνουν με συνθέτες όπως ο Eric Satie, John Cage και Steve Reich. Στο πλαίσιο των Δημητρίων θα παρουσιάσει δικά του έργα για prepared piano (πιάνο του οποίου ο ήχος μεταβάλλεται με την τοποθέτηση αντικειμένων πάνω ή ανάμεσα στις χορδές) και ηλεκτρονικά, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται βίντεο από κάμερα τοποθετημένη στο εσωτερικό του πιάνου.

Χώρος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 21.00

10 Οκτωβρίου «Mount Olympus - To Glorify the Cult of Tragedy», μια 24ωρη performance του Jan Fabre

image

Ο Jan Fabre εκθέτει τη νέα του δουλειά, με τίτλο «Mount Olympus / 24h - Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας». Το μνημειακών διαστάσεων project του αναμετράται με το χρόνο. Τριάντα ερμηνευτές, τέσσερις ηλικιακά γενιές, δρουν και κοιμούνται στη σκηνή, παρίστανται ακατάπαυστα για να ερμηνεύσουν ένα έργο μεγάλης κλίμακας που έρχεται να εξερευνήσει και να επαναπροσδιορίσει τα όρια της θεατρικής πράξης: 24 ώρες επί σκηνής, χωρίς διακοπή. Ο αρχαιοελληνικός μύθος απογυμνώνεται από την ανάγκη ερμηνείας και ουμανιστικής κατανόησης του κόσμου και το ενδιαφέρον στρέφεται σε θέματα πρωταρχικής σπουδαιότητας, σκληρά και συγκλονιστικά. Είναι οι ανεξιχνίαστοι ήρωες-ηρωίδες που αφορούν τον Βέλγο, η Μήδεια, η Αντιγόνη, ο Προμηθέας, ο Οιδίποδας και Ηλέκτρα, πριν η ψυχανάλυση στρέψει το ενδιαφέρον της σε αυτούς. Πράττουν ανεξήγητα, μιλούν μια γλώσσα που παραπαίει, σωπαίνει, κροταλίζει, ξερνά ή γίνεται κραυγή.

Χώρος Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 19.00

14,15 Οκτωβρίου «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις» της Λένας Κιτσοπούλου

image

Θέμα του τελευταίου, πολυσυζητημένου εγχειρήματος της Λένας Κιτσοπούλου είναι η παιγνιώδης όσο και αποκαλυπτική δραματοποίηση του «τίποτα» της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για μια ειρωνική καταγραφή της καθημερινότητας γύρω από την τύρβη της «ασήμαντης φασαρίας», την αίσθηση της επανάληψης και του κενού, την ανία και το «τίποτα» των σύγχρονων σχέσεων. Με το γνωστό προκλητικό ύφος της, αλλά και με την αδιαμεσολάβητη παρουσία της, η Κιτσοπούλου επανέρχεται στη θεματολογία που τα τελευταία χρόνια την έκανε αγαπητή στο κοινό ως ηθοποιό, συγγραφέα και περφόρμερ.

Χώρος Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 21.00

15 Οκτωβρίου «Mediterranea» από το Modern Dance Theatre Istanbul of State Opera and Ballet

To Modern Dance Theatre Istanbul of State Opera and Ballet ανεβάζει την παράσταση χορού «Mediterranea». Ένα πλούσιο σύνολο χορευτών ερμηνεύει χορογραφίες τριών μεγάλων χορογράφων διεθνούς εμβέλειας, ήτοι αποσπάσματα από τα «Mantra» του Ihsan Rustem, «Shashana’s Balcony» του Barak Marshall και «Κύματα» του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Χώρος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 21.00

16 Οκτωβρίου «The Spectacular Nowhere» του Chris Cole

image

Ο ξεχωριστός συνθέτης και μουσικός Chris Cole aka Manyfingers, από το Μπρίστολ, γνωστός και από τις συνεργασίες του με τον Matt Elliott, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νέο του δίσκο «The Spectacular Nowhere», παίζοντας ζωντανά επί σκηνής μόνος του και λουπάροντας ντραμς, τσέλο, κιθάρα, βιμπράφωνο, πιάνο, kantele (παραδοσιακή φινλανδική άρπα), ακορντεόν, philacorda και διάφορα χειροποίητα μουσικά όργανα.

Χώρος Club Μύλου, 22.00 (Oι πόρτες ανοίγουν στις 21.00)

18 Οκτωβρίου «Προδοσία» από τους tgSTAN

image

Η παγκοσμίου φήμης βελγική αβαν-γκαρντ θεατρική ομάδα tgSTAN ανεβάζει την «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, σε μια ξεχωριστή παραγωγή, που φέρει όλα τα γνώριμα μεταδραματικά στοιχεία της ομάδας. Το έργο εξετάζει με ενδελεχή και άκρως αποκαλυπτικό τρόπο τις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις και τα αδιέξοδά τους.

Χώρος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 21.00

18 Οκτωβρίου Συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα

image

Αναντίρρητα ο πλέον επιδραστικός καλλιτέχνης του ελληνόφωνου ροκ των τριών τελευταίων δεκαετιών. Στην τελευταία εκδήλωση των Δημητρίων θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα του δισκογραφική δουλειά με το καινούργιο 6μελές μουσικό σχήμα.

Χώρος Fix Factory Of Sound, 21.30 


Κεντρική φωτό: Siegfried Purschke

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ