Μουσικη

Μαρία Όλγα Παρασύρη-ΜΟΑΝ

Ένα γκρουπ για την καταπολέμηση της μοναξιάς

59266-137646.jpg
Soul Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86490-174283.JPG

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Πλακώνας

Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ.

Ποια είναι η Μαρία-Όλγα Παρασύρη, με τι ασχολείται και τι φοβάται; Η Μαρία-Όλγα (να και η αποσυνδετική διαταραχή με το γ' ενικό) σπουδάζει στο Θεωρητικό τμήμα της Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αν και η αλήθεια είναι πως δεν το επισκέπτεται ιδιαίτερα συχνά, λόγω της έλλειψης προγραμματισμού που τη διακρίνει. Ασχολείται ως επί το πλείστον με τους ΜΟΑΝ και σε κάτι κενά με τα σκυλιά της. Τώρα δα με τους ΜΟΑΝ ηχογραφούμε το πρώτο μας EP (α' πληθυντικό κι επανασυνδέθηκα), οπότε ξημεροβραδιαζόμαστε σε διάφορα φιλόξενα στούντιο, και συνεπώς έχω αμελήσει και τα σκυλιά μου ολίγον τι. Θα είχα αμελήσει και την τροφή, αλλά ευτυχώς αναλαμβάνουν οι μάνες αυτές τις μέρες τη σίτισή μας, σε ταπεράκια, μην τυχόν κι εξουθενωθούμε «τα καημένα τα παιδιά». Φοβάμαι πάρα πολύ τα ασανσέρ, την έκθεση και τις πρίζες, επειδή με είχαν τρομάξει μικρή.

image

Τι μουσική παίζουν οι MOAN, σε ποιους απευθύνονται, γιατί ήρθαν κοντά όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχουμε κατορθώσει ακόμα να προσδιορίσουμε επακριβώς αυτό που παίζουμε με τους ΜΟΑΝ. Το ονομάσαμε outlaw surf, παρ' όλ' αυτά, προς διευκόλυνσή μας και κυρίως, επειδή ακούγεται πολύ badass σαν όρος. Ήρθαμε κοντά εντελώς συγκυριακά και αποφασίσαμε να μείνουμε για να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά μας και να μιλήσουμε για ζευγαρώματα κι αγάπες (με κουπλέ, ρεφρέν και bridge ενίοτε) λίγο πιο απενοχοποιημένοι. Τα κομμάτια μας απευθύνονται σε όσους εκτιμούν τας απολαύσεις και τας ηδονάς παντός είδους.

Είσαι εθελόντρια σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα ενός ιδρύματος, αλλά τελικά παίρνεις μεγαλύτερη βοήθεια από όση πίστευες πως θα δώσεις. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί το άτομο να ξεφύγει από την εγωιστική του φύση; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια σαφή ιδέα για το πώς μπορεί να αποποιηθεί κανείς την εγωπάθειά του. Προσπαθώ ήδη πολύ καιρό να αντιπαλέψω τη δική μου, αλλά δεν έχω βρει άκρη ακόμα.

image

Ο έρωτας, ο κομμουνισμός, η τέχνη, (μάλλον) δεν μπορούν να μας σώσουν μακροπρόθεσμα ως σύνολο. Τι είναι αυτό που σου δίνει προσωπικά δύναμη να σηκώνεσαι από το κρεβάτι ή από τη ματαιότητα; Από το κρεβάτι με σηκώνει η μαμά, η μπάντα (τους το έχω αναθέσει, γιατί το ξυπνητήρι το αγνοώ επιδεικτικά), τα σκυλιά (με δική τους πρωτοβουλία) και το ενδεχόμενο να ξυπνήσω και να είμαστε όλοι ερωτευμένοι, κομμουνιστές και καλλιτέχνες. Βέβαια, μου είναι λίγο δυσχερές το να σηκώνομαι, οπότε κάπου μέσα μου έχω μια αβεβαιότητα.

Καπνίζεις σαν τον Tom Waits, γουστάρεις την Τζένη Βάνου όσο την Eartha Kitt και τραγουδάς διασκευές των Beatles. Πώς συνυπάρχουν όλα αυτά στην καθημερινότητα μιας εικοσάχρονης; Αυτοί οι κύριοι και κυρίες συνυπάρχουν στο ipod που δανείστηκα από τον Σταύρο και όλο αναβάλλω την επιστροφή του, μέσα σε μια λίστα η οποία περιλαμβάνει αυστηρά καπνιστές τραγουδιστές και τραγουδοποιούς.

image

Πες μου κάτι που σου τρώει το μυαλό αυτές τις μέρες και που, αν δεν το πεις, θα σκάσεις. Νομίζω ότι έχω γίνει ολίγον τι δεισιδαίμων τελευταία και ντρέπομαι βαθιά για αυτό. Αλλά μου αρέσει κιόλας, γιατί αυθυποβάλλομαι και όλα πάνε καλά.

Ο δίσκος των ΜΟΑΝ θα κυκλοφορήσει πρώτα σε digital μορφή κι έπειτα σε βινύλιο την άνοιξη και είναι ανεξάρτητη παραγωγή.

Ακούστε τους/κατεβάστε τους εδώ

Δηλώστε τη φιλία και τον θαυμασμό σας εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ