Μουσικη

Floating Points: Αποκαλύφθηκε ένα ακόμη τραγούδι από το άλμπουμ «Cascade»

Το single «Key103» από το project του Sam Shepherd και το visualization του εικαστικού Akiko Nakayama

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Floating Points - Sam Shepherd
© Genevieve Reeves

Floating Points: Το νέο άλμπουμ «Cascade» κυκλοφορεί στις 13 Σεπτεμβρίου από τη Ninja Tune - Στη δημοσιότητα το single «Key103»

Οι Floating Points αποτελούν το προσωπικό project του μουσικού παραγωγού και DJ, Samuel Shepherd. Εννιά χρόνια μετά το ντεμπούτο του “Elaenia”, ο Shepherd ανακοίνωσε πως επιστρέφει με το πέμπτο συνολικά album του “Cascade”, το οποίο και θα κυκλοφορήσει στις 13 Σεπτεμβρίου, μέσω της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Ninja Tune από την Αγγλία. Με την ανακοίνωση για το “Cascade”, ο Shepherd έδωσε στη δημοσιότητα και το single Key103”, το οποίο αποτελεί το δεύτερο δείγμα του νέου album, ύστερα από το “Birth4000” το οποίο κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Τα visualizations των δύο videos, όπως και το εξώφυλλο του “Cascade”, ανήκουν στον εικαστικό Akiko Nakayama, ο οποίος είναι γνωστός για τις απεικονίσεις της ενεργειακής μεταμόρφωσης, συνδυάζοντας τη ζωντάνια των χρωμάτων με την ανάλογη κινησιολογία.

Floating Points - 'Key103' (Official Video)

Δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής η οποία άνετα φέρει το χαρακτηρισμό της «εγκεφαλικής», ο Samuel Shepherd καταφέρνει μέσω των Floating Points να «μιλήσει» στο κοινό αλλά πρωτίστως στον εαυτό του, αποτυπώνοντας σκέψεις και εμπειρίες που αποκόμισε κατά την πορεία του ως υποψήφιος διδάκτορας Νευροεπιστημών, από το University College του Λονδίνου. Ο Shepherd θεωρεί το προσωπικό του studio ως το ησυχαστήριό του, έναν δημιουργικό χώρο όπου μπορεί τη μία στιγμή να συνθέσει soundtrack για ταινίες μικρού μήκους (Reflections: Mojave Desert, 2017) και την άλλη να κυκλοφορεί μουσική βασισμένη μόνο στο πιάνο του (Late Night Tales). Με το ντεμπούτο του “Elaenia” του 2015 να δέχεται διθυραμβικές κριτικές από μέσα όπως το Pitchfork, ο Shepherd δημιουργεί έκτοτε μικρά ηλεκτρονικά αριστουργήματα, βασιζόμενος στη συνεχή επιδίωξη του τέλειου ήχου. Το νέο album έρχεται τρία χρόνια μετά το “Promises” του 2021, στο οποίο ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τον σπουδαίο σαξοφωνίστα Pharoah Sanders, αλλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Floating Points - 'Birth4000' (Official Audio)

To Cascade” είναι ένας δίσκος που φέρει έντονα τα σημάδια της εφηβείας του Shepherd, από το Manchester μιας άλλης εποχής, πάνω στην αλλαγή της χιλιετίας. Εξερευνώντας τις διάφορες πτυχές της ηλεκτρονικής μουσικής, οι Floating Points ανακαλύπτουν εκ νέου τη μουσική των clubs, πάντα μέσα από την προσωπική οπτική του ιθύνοντα νου τους. Μέσα στην ποιότητα τους, τα albums του Shepherd αφήνουν συχνά την αίσθηση του «ημιτελούς», καθώς δίνουν στον ακροατή την αίσθηση πως πάντοτε υπάρχει κάτι παραπάνω προς εξερεύνηση, κάτι που ίσως ακουστεί στο επόμενο πόνημα του καλλιτέχνη, όποτε και αν είναι αυτό.

Floating Points - 'Del Oro' (Official Video)

Δείτε το εξώφυλλο και το track list του «Cascade»:

Floating Points - Cascade
  1. Vocoder (Club Mix)
  2. Key103
  3. Birth4000
  4. Del Oro
  5. Fast Forward
  6. Ocotillo
  7. Afflecks Palace
  8. Tilt Shift
  9. Ablaze

Στο πλαίσιο της προώθησης του “Cascade” το project των Floating Points θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.