Μουσικη

Modern English: Το ιστορικό new wave συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ «1 2 3 4»

Η αυθεντική σύνθεση του γκρουπ ξανά μαζί

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Modern English: Το βρετανικό post punk, new wave συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο, ένατο, στούντιο άλμπουμ «1 2 3 4».
© Sheva Kafai

Modern English: Το βρετανικό post punk, new wave συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο, ένατο, στούντιο άλμπουμ «1 2 3 4».

Περνώντας μια δεύτερη νεότητα τα τελευταία χρόνια, το ιστορικό post punk/new wave γκρουπ των Modern English κυκλοφόρησε αισίως το 9ο συνολικά studio album του με τίτλο “1 2 3 4”. Πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία με νέο υλικό εδώ και 8 χρόνια, μετά το αυτοχρηματοδοτούμενο “Take Me to The Trees” του 2016. Η παραγωγή ανήκει στον Mario J. McNulty, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με σπουδαία ονόματα όπως ο Lou Reed, ο Bowie και οι Nine Inch Nails. Όσο για το mastering των τραγουδιών, αυτό έλαβε χώρα στα φημισμένα Abbey Road Studios του Λονδίνου.

Μια ακρόαση είναι ικανή να πείσει για την ποιότητα του νέου υλικού των Modern English, οι οποίοι βασίζονται σε αγαπημένες post punk μουσικές φόρμουλες περασμένων δεκαετιών, καταφέρνοντας ωστόσο να ακούγονται ιδιαίτερα σύγχρονοι και επίκαιροι. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στη σύνθεση των Modern English συναντάμε ξανά τους Robbie Grey, Gary McDowell, Michael Conroy και Stephen Walker, τα αυθεντικά δηλαδή μέλη του συγκροτήματος από το ντεμπούτο “Mesh & Lace” του 1981. Όπως πολλά άλλα γκρουπ, έτσι και οι Modern English συνέθεσαν την πλειοψηφία του album κατά την περίοδο της πανδημίας, σε διαμορφωμένα home studios. Σύμφωνα δε με τον μπασίστα Mick Conroy, βασική επιρροή στο δίσκο είναι δίσκοι όπως τα The Man Who Sold the World, Hunky Dory και Ziggy Stardust του Bowie, albums δηλαδή στα οποία ο “Thin White Duke” είχε συνεργαστεί με τον κιθαρίστα Mick Ronson.

Το πιο πρόσφατο single του δίσκου είναι το “Not My Leader”, που συνοδεύεται από το αντίστοιχο βίντεο και του οποίου οι στίχοι στηλιτεύουν τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Μπορείτε να το δείτε εδώ:

Not My Leader

Με αφετηρία το Colchester της επαρχίας του Έσσεξ, οι Modern English ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι το 1979, χρονολογία δηλαδή κατά την οποία η punk έκρηξη άρχισε να μετουσιώνεται σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως post punk/new wave, αποτελώντας ουσιαστικά μια εξελιγμένη μορφή του είδους, πιο φιλική ταυτόχρονα προς το ραδιόφωνο. Έχοντας σημαντική δισκογραφική παρουσία μέσα στη δεκαετία του 1980, κατάφεραν να αναφέρονται συχνά ως επιρροές πολλών σύγχρονων γκρουπ, αποκτώντας έτσι οπαδούς και στις νεότερες γενιές. Στα 45 χρόνια της ύπαρξης τους, μαζί με τις όποιες προσωρινές παύσεις, έχουν κυκλοφορήσει 9 πολύ αξιόλογα albums, από τα οποία ένα σκαλί παραπάνω στέκεται το “After the Snow” του 1982, το οποίο και περιέχει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το “I melt with you”. Τα τελευταία χρόνια και μετά την κυκλοφορία του “Take Me to The Trees” το 2016, το συγκρότημα είναι ιδιαίτερα δραστήριο με συνεχόμενες περιοδείες, εμφανίσεις στην τηλεόραση και εκπομπές όπως το The Late Show με τον Jimmy Fallon, εορτασμό των 40 χρόνων από την κυκλοφορία του “After the Snow”, καθώς και εμφάνιση στο φημισμένο Cruel World Festival στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, τον περασμένο Μάιο.

Modern English: Το βρετανικό post punk, new wave συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο, ένατο, στούντιο άλμπουμ «1 2 3 4».
© Sheva Kafai

Ο τραγουδιστής Robbie Gray, μιλώντας για την πρώτη περίοδο των Modern English, λέει χαρακτηριστικά: «Τώρα ονομάζεται post-punk, τότε δεν είχε όνομα. Αλλά ήταν μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη μουσική μετά το punk rock, όταν όλα τα αγγλικά γκρουπ βαρέθηκαν και άρχισαν να μαθαίνουν τα διάφορα εφέ. Τα πλήκτρα ήταν θορυβώδη και οι κιθαρίστες χρησιμοποιούσαν διάφορα πετάλια. Κανείς δεν είχε ιδιαίτερες μουσικές ικανότητες, μας ενδιέφερε περισσότερο ο παραγόμενος ήχος. Αυτό λοιπόν ακούσαμε από τους The Cure, Bauhaus, Joy Division και άλλους.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ