Μουσικη

Grandaddy: Οι indie rock θρύλοι κυκλοφόρησαν το «Blu Wav»

Το άλμπουμ οφείλει τον ξεχωριστό του ήχο σε μία βόλτα που έκανε ο Jason Lytle στην έρημο της Νεβάδα

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Grandaddy: Οι indie rock θρύλοι κυκλοφόρησαν το «Blu Wav»
© Dustin Aksland

Grandaddy: Η indie rock μπάντα του Jason Lytle κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Blu Wav»

Όντας ένας συνδυασμός των λέξεων “Bluegrass” και “New Wave”, το νέο album των Grandaddy φιλοδοξεί να συγκεράσει αυτά τα δύο ετερόκλητα μεταξύ τους είδη. Το “Blu Wav” κυκλοφόρησε στις 16 Φεβρουαρίου 2024, μέσω της Dangerbird Records, και οφείλει τον ξεχωριστό του ήχο σε μια μεγάλη βόλτα που έκανε ο mastermind των Grandaddy, Jason Lytle, στην έρημο της Nevada. Ακούγοντας ένα τραγούδι του 1956 (!) στο ραδιόφωνο, συγκεκριμένα το “Tennessee Waltz” της υπερ-επιτυχημένης εκείνη την εποχή Patti Page, αναρωτήθηκε πως θα ήταν να ενσωματώσει τους απαλούς και σαγηνευτικούς bluegrass ήχους του παρελθόντος, στο ψυχεδελικό indie rock που με συνέπεια προσφέρουν οι Grandaddy εδώ και πολλά χρόνια. Ακολούθησε την ίδια προσέγγιση και στους στίχους και κάπως έτσι, το “Blu Wav” προκύπτει ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όντας φυσικά στα γνωστά ποιοτικά standards που μας έχει συνηθίσει το γκρουπ. Τραγούδια όπως τα “Watercooler”, “Ducky, Boris and Dart” και “On a train or bus” καταδεικνύουν τη νέα προσέγγιση, με το υπόλοιπο album να κινείται στο γνωστό και ποιοτικό “indie rock meets synth” ύφος των Grandaddy.

Grandaddy - Watercooler

Έχοντας ως αφετηρία το Modesto της California, πατρίδα μεταξύ άλλων του παραγωγού George Lucas και του Ολυμπιονίκη κολυμβητή Mark Spitz, οι Grandaddy ξεκίνησαν την πορεία τους το 1992. Τα πρώτα τους χρόνια τα πέρασαν διαμορφώνοντας τον προσωπικό τους ήχο, κάπου ανάμεσα στη θορυβώδη lo-fi προσέγγιση και το alternative rock, όπως το ανέδειξαν συγκροτήματα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Αγγλία. Τον Jason Lytle σε φωνή, κιθάρα και πλήκτρα, συνόδευαν ο Kevin Garcia στο μπάσο και ο Aaron Burtch στα τύμπανα. Έχοντας παρουσία στη δισκογραφία από το 1997 έως το 2006, με τέσσερα studio albums, έχτισαν σταδιακά το όνομα και τη φήμη τους τόσο μέσα από τα τραγούδια τους, όσο και μέσα από σημαντικές εμφανίσεις σε φημισμένα φεστιβάλ, όπως αυτό του Glastonbury. Στη συνέχεια, ο Lytle άφησε την Καλιφόρνια για την πολιτεία της Montana, με τον τίτλο του 4ου album των Grandaddy Just like a fambly cat” να αναφέρεται στη μετακόμιση αυτή, υπονοώντας πως έγινε αθόρυβα και χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Κάπως έτσι επήλθε η πρώτη παύση στις διεργασίες του συγκροτήματος, με το reunion να έρχεται κάποια χρόνια αργότερα και τον 5ο δίσκο το 2017. Το “Last Place” ήταν το τελευταίο album του Kevin Garcia, ο οποίος έφυγε από τη ζωή δύο μήνες αργότερα, σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Με τα “Watercooler” και “Cabin on my Mind” να έχουν κυκλοφορήσει εδώ και κάποιο διάστημα, ο Jason Lytle είναι σίγουρος πως το νέο album δε θα απογοητεύσει κανέναν οπαδό των Grandaddy. Μιλώντας για το πρώτο, μέσα από την αντίθεση της δουλειάς με αυτή της συντρόφου του που διατηρεί δουλειά γραφείου, ο Lytle θα πει χαρακτηριστικά: «Οι περισσότερες σχέσεις μου ήταν με κορίτσια που δούλευαν σε περιβάλλοντα γραφείου. Αυτό το τραγούδι είναι για το τέλος μιας, ή ίσως κάποιων, από αυτές τις σχέσεις. Οι ακροατές θα παρατηρήσουν επίσης την pedal steel κιθάρα σε αυτό το κομμάτι, καθώς και σε πολλά άλλα από το επερχόμενο άλμπουμ. Είναι κάτι το καινούριο για τους Grandaddy και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος.». Σπουδαία ηλεκτρονικά μέσα όπως το The Fader, το Flood Magazine και το Pitchfork, εξαίρουν ήδη το νέο album και την ποιότητά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ