Μουσικη

Depeche Mode: Νέο βιντεοκλίπ από τον Anton Corbijn

Δείτε το φιλμ του σπουδαίου φωτογράφου και σκηνοθέτη για το τραγούδι «Before We Drown»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Depeche Mode κυκλοφόρησαν το νέο τους βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Before We Drown» σε σκηνοθεσία Anton Corbijn.
© EPA/Balazs Mohai

Οι Depeche Mode κυκλοφόρησαν το νέο τους βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Before We Drown» σε σκηνοθεσία Anton Corbijn.

Οι θρύλοι της ηλεκτρονικής μουσικής Depeche Mode έδωσαν στο κοινό τους το νέο τους βίντεο για το “Before We Drown” από το album Memento Mori”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023. Η σκηνοθεσία είναι για μια ακόμη φορά του Anton Corbijn, ο οποίος συνεργάστηκε με το συγκρότημα στα clips των “Wagging Tongue” και “Ghosts Again”. Ο Ολλανδός σκηνοθέτης και φωτογράφος είναι γνωστός για την ασπρόμαυρη προσέγγισή του στην εικόνα, καθώς και για σπουδαίες συνεργασίες όπως με την Patti Smith, τους Metallica και τους U2.

Το βίντεο του τραγουδιού είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φόντο, η δε αισθητική του είναι σύμφυτη με τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το “Memento Mori” όπως η απομόνωση, η θνησιμότητα, η προσωπική σωτηρία. Ένας άνθρωπος που μπαίνει μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ο δισταγμός του και η πάλη με τα κύματα ως συμβολισμός. Το “Before We Drown”, όπως και το υπόλοιπο album, είναι σίγουρα φορτισμένο από την απώλεια του Andy Fletcher, επί σειρά ετών κιμπορντίστα των Depeche Mode ο οποίος και έφυγε από τη ζωή το 2022.

Στα 42 χρόνια της καριέρας τους οι Depeche Mode κατάφεραν να θεωρούνται σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικότερα γκρουπ της ηλεκτρονικής μουσικής, πρωτοπόροι της synth pop, είδους που συνδυάζει το post-punk με ηλεκτρονικούς και industrial ήχους. Δημιουργήθηκαν στο Basildon του Essex, περίπου μία ώρα έξω από το Λονδίνο και ανέβηκαν γρήγορα την ιεραρχία της pop, με επιτυχίες όπως τα “Just Can't Get Enough”, “People Are People” και “Master and Servant”. Ωστόσο η καθολική αναγνώριση ήρθε με το album Violator” το 1990, έναν από τους καλύτερους δίσκους ηλεκτρονικής μουσικής όλων των εποχών, album που περιέχει μεταξύ άλλων τα “Personal Jesus” και το συγκλονιστικό “Enjoy the Silence”. Το συγκρότημα συνεχίζει μέχρι σήμερα να κυκλοφορεί πολύ αξιόλογο υλικό, πάντοτε καθοδηγούμενο από την εμβληματική περσόνα του Dave Gahan (φωνητικά), καθώς και τον Martin Gore (δείτε εδώ το εξώφυλλο που σχεδίασαν οι Depeche Mode για την Athens Voice το 2005), βασικό συνθέτη των τραγουδιών και υπεύθυνο για την επιτυχία του γκρουπ.

“Memento Mori” είναι φράση που αποδίδεται στα λατινικά «θυμήσου πως θα πεθάνεις» και την οποία συνήθιζαν να λένε στους Ρωμαίους αυτοκράτορες, ώστε να τους θυμίζουν ότι είναι θνητοί, με την ελπίδα ότι θα κυβερνήσουν ανθρώπινα και χωρίς αλαζονεία. Οι Depeche Mode δανείστηκαν τη φράση για τον τίτλο του 15ου studio album τους, το οποίο κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά την απώλεια του Andy Fletcher. To album έχει λάβει μέχρι στιγμής πολύ καλές κριτικές, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τελευταίες κυκλοφορίες του γκρουπ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το παρομοιάζουν με το εξαιρετικό “Songs of Faith and Devotion” του 1992. Στο πλαίσιο της προώθησης του Memento Mori, οι Depeche Mode εμφανίστηκαν στα πασίγνωστα talks shows The Late Show With Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live! και The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Depeche Mode - Before We Drown (Official Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ