Μουσικη

Νέο album από τον Mark Knopfler των Dire Straits

Στη δημοσιότητα το πρώτο single «Ahead of the Game» από το επερχόμενο «One Deep River»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mark Knopfler: Ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και ιδρυτής των Dire Straits κυκλοφορεί το νέο του προσωπικό άλμπουμ «One Deep River» στις 12 Απριλίου 2024.
© Murdo MacLeod

Mark Knopfler: Ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και ιδρυτής των Dire Straits κυκλοφορεί το νέο του προσωπικό άλμπουμ «One Deep River» στις 12 Απριλίου 2024.

Με καριέρα που απαριθμεί 58 ολόκληρα χρόνια, ο θρυλικός κιθαρίστας Mark Knopfler επιστρέφει τον Απρίλιο του 2024 με τη νέα προσωπική του δουλειά. Το “One Deep River”, όπως θα αποκαλείται το δέκατο συνολικά solo album του, θα κυκλοφορήσει στις 12 Απριλίου μέσω της British Grove, δισκογραφικής εταιρείας ιδιοκτησίας του Knopfler, με διανομή από την EMI. Το πρώτο single από το album ονομάζεται “Ahead of the Game” και μπορείτε να το ακούσετε εδώ :

Ahead Of The Game

Ο Mark Knopfler, για περισσότερα από 15 χρόνια, ηγήθηκε ενός από τα μεγαλύτερα rock συγκροτήματα όλων των εποχών, των Dire Straits. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους ξεχώρισε αμέσως για τον ιδιαίτερο soft rock και κιθαριστικό ήχο του, παρά το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά (1978) το punk rock ήταν η δημοφιλέστερη μουσική στη Βρετανία. Χτίζοντας τη φήμη τους στις pub του Λονδίνου, μαζί με άλλα γκρουπ του λεγόμενου pub rock κινήματος, οι Dire Straits γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με κλασικά τραγούδια όπως τα “Sultans of Swing”, “Tunnel of Love” και “Once Upon a time in the West”. Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη τους εμπορικά και καλλιτεχνικά στιγμή ήταν το “Brothers in Arms” album του 1985, με το ομώνυμο τραγούδι και τα “Walk of Life” και “Money for Nothing” να τους μετατρέπουν σε stars παγκοσμίου βεληνεκούς. Αυτό κούρασε ιδιαίτερα τον Mark Knopfler που είδε την προσωπική του ζωή να καταρρέει, πριν προλάβει να κυκλοφορήσει ένα τελευταίο δίσκο με το γκρουπ που τον ανέδειξε. Το “On Every Street” του 1991 σίγουρα δεν φτάνει τα υψηλά standards που ο ίδιος του είχε θέσει για το συγκρότημα, όλα αυτά τα χρόνια. Μία συναυλία στη Σαραγόσα της Ισπανίας, το 1992, έμελλε να είναι η τελευταία των Dire Straits.

Με το συγκρότημα να διαλύεται επίσημα το 1995, o Knopfler αφοσιώνεται στην προσωπική του καριέρα. Από τα δέκα studio albums που έχει κυκλοφορήσει ως solo καλλιτέχνης, ξεχωρίζουν τα “Sailing to Philadelphia” του 2000 και το “Ragpicker's Dream”, δύο χρόνια αργότερα. Ο ήχος του έχει φυσικά κάτι από τους Dire Straits, ωστόσο βασίζεται κατά πολύ σε folk, country και ακουστικές μελωδίες, μια κατεύθυνση που έτσι κι αλλιώς ο Mark Knopfler σκεφτόταν να ακολουθήσει και στο συγκρότημα.

Από τους συνεργάτες του Knopfler στο “One Deep River” ξεχωρίζει ο κιμπορντίστας Guy Fletcher, υπεύθυνος για τις τόσο χαρακτηριστικές μελωδίες των “Money for Nothing” και κυρίως “Walk of Life”. Ο Fletcher εντάχθηκε στους Dire Straits το 1984, παραμένοντας μέχρι τη διάλυση του συγκροτήματος.

To One Deep River” θα κυκλοφορήσει σε CD, deluxe έκδοση CD, διπλό Gatefold βινύλιο, κασέτα, καθώς και σε ειδικό box set περιορισμένων αντιτύπων το οποίο θα περιλαμβάνει το album σε βινύλιο και CD, 5 bonus τραγούδια σε CD και άλλα 4 αποκλειστικά σε LP. Το set θα έχει επίσης σετ από κονκάρδες και πένες κιθάρας.

Το tracklist του δίσκου είναι το εξής:

  1. Two Pairs Of Hands
  2. Ahead Of The Game
  3. Smart Money
  4. Scavengers Yard
  5. Black Tie Jobs
  6. Tunnel 13
  7. Janine
  8. Watch Me Gone
  9. Sweeter Than The Rain
  10. Before My Train Comes
  11. This One’s Not Going To End Well
  12. One Deep River 

Bonus στην έκδοση βινυλίου:

  • Dolly Shop Man
  • Your Leading Man
  • Wrong ’un
  • Chess

Bonus στην έκδοση CD:

  • The Living End
  • Fat Chance Dupree
  • Along A Foreign Coast
  • What I’m Gonna Need
  • Nothing But Rain

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ