Μουσικη

Τα albums που περιμένουμε να ακούσουμε το 2024 

Αυτοί είναι οι πολυαναμενόμενοι δίσκοι για τη χρονιά που έρχεται 

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
ΤΕΥΧΟΣ 900
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από τη Jennifer Lopez μέχρι την Kali Uchis και από τους IDLES μέχρι τους The Smile

Τα albums του 2024: Από τη Jennifer Lopez μέχρι την Kali Uchis και από τους IDLES μέχρι τους The Smile

Το 2023 ήταν μια (ακόμα) μεταβατική χρονιά για τη μουσική βιομηχανία. Μια χρονιά χωρίς πραγματικά «μεγάλους δίσκους», αλλά με μεγάλα ονόματα να κυριαρχούν πολλαπλά χωρίς απαραίτητα νέα κυκλοφορία (ναι, για την Taylor Swift μιλάμε). Μια χρονιά με πολλές «μικρότερες» ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που δεν έφτασαν απαραίτητα στις διαβόητες «λίστες της χρονιάς», σε μια αγορά που ψάχνει ένα νέο σημείο ισορροπίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια χρονιά που είδαμε ξανά στους τίτλους των μουσικών ειδήσεων τόσο τους Beatles όσο και τους Rolling Stones.

Αlbums 2024: Τι θα φέρει το 2024 στη δισκογραφία;

Αν οι ανακοινώσεις και τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, θα υπάρξουν μερικές πολύ μεγάλες δισκογραφικές επιστροφές από το ποπ στρατόπεδο και μία μεγατόνων από το ροκ. Και πάλι πολλές «μικρότερες» αξιόλογες κυκλοφορίες που θα απασχολήσουν το ειδικό κοινό του εκάστοτε genre. Αυτά είναι κάποια από τα albums που περιμένουμε ν’ ακούσουμε τη χρονιά που έρχεται. Για τα υπόλοιπα είμαστε πάντα ανοιχτοί στις όμορφες εκπλήξεις.

Kali Uchis «Orquideas»  (12.01 - Geffen Records)

Kali Uchis - Tu Corazón Es Mío / Diosa [Official Video]

Κάθε χρονιά θέλει και τη latin american pop και r ‘n’ b της. Η πολλά υποσχόμενη, κολομβιανής καταγωγής, Kali Uchis αναλαμβάνει το ποδαρικό με το δεύτερο, πλήρως ισπανόφωνο album της, που καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες του «Red Moon in Venus» το 2022. Ακούμε το banger του lead single «Munekita» και αναμένουμε.

Green Day «Saviors» (19.01 - Reprise)

Green Day - 'Saviors' (Preview)

Ως ένα «best of από ό,τι καλύτερο έχουν να δείξουν οι Green Day», διαφημίζει ο frontman Billie Joe Armstrong το 14ο album της μπάντας από το Berkeley, με φιλοδοξίες επαναφοράς στα επίπεδα αίγλης του «Dookie» και του «American Idiot». Τα πρώτα δείγματα δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Little Rope «Sleater Kinney» (19.01 - Loma Vista Recordings)

Sleater-Kinney - Say It Like You Mean It (Official Music Video)

To 2024 θα φέρει και το ενδέκατο album του σημαντικού indie γυναικείου ντουέτου από τη Washington, με τα πρώτα singles να στρώνουν το έδαφος για μια εξίσου σημαντική επιστροφή. Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το κερασάκι στην τούρτα: την ερμηνεία της Gerri του «Succession», J. Smith Cameron στο video του «Say It Like You Mean It».

Ty Segall «Three Bells» (26.01 - Drag City)

Ty Segall "My Best Friend" (Official Music Video)

Ο μεγάλος darling της πολυμορφικής indie επιστρέφει με το 15ο album του with a little help from his wife Denee, η οποία συνυπογράφει πέντε τραγούδια, και με τη Freedom Band του να τον πλαισιώνει προστατευτικά. Πάντα ευπρόσδεκτος.

The Smile «Wall of Eyes» (26.01 - XL Recordings)

The Smile - Wall Of Eyes

Δεν είναι οι Radiohead αλλά μερικές φορές είναι και λίγο σαν να είναι. Το γεγονός πάντως ότι με τους The Smile, ο Thom Yorke έχει ξαναβρεί την όρεξή του για σκηνή γίνεται φανερό. Το δεύτερο album της σύμπραξης του βασικού Radiohead βραχίονα, με τον ντράμερ των Sons of Kemet, Tom Skinner, με ηχογραφήσεις στα Abbey Road studios και ενορχηστρώσεις από τη London Contemporary Orchestra, αναμένεται πώς και πώς. Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το video clip του ομώνυμου single σε σκηνοθεσία Paul Thomas Anderson.

Future Islands «People Who Aren't There Anymore» (26.01 - 4AD)

Future Islands - 'The Tower' (Official Video)

H επιστροφή της αγαπημένης μπάντας από τη Βαλτιμόρη είναι γεγονός και αυτό το έβδομο album τους αναμένεται να είναι ένα από τα καλύτερά τους. Τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά και δείχνουν μεγάλο εσωτερικό βάθος και προσοχή στη λεπτομέρεια που το υποστηρίζει. Ο  Samuel Herring αναμένεται να δώσει τα ρέστα του ερμηνευτικά εδώ. Stay Tuned.

Brittany Howard «What Now» (02.02 - Island)

Brittany Howard - What Now

H frontwoman των Alabama Shakes έχει ήδη αποδείξει ότι τα πάει εξαιρετικά στη solo πορεία της και τα βραβεία Grammy μιλάνε από μόνα τους. Και τώρα τι; Η απάντηση με το comeback του δεύτερου προσωπικού της album σε λίγες εβδομάδες.

Usher «Coming Home» (11.02 - Mega/Gamma)

USHER, Summer Walker, 21 Savage - Good Good (Official Music Video)

Είναι μια χρονιά που ο star της r ‘n’ b έχει πολλά να περιμένει: την εμφάνισή του στο Super Bowl Halftime και τη δισκογραφική επάνοδό του την οποία στρώνει έξυπνα και στρατηγικά με τα πρώτα singles και videos από το «Coming Home». Θα ξαναφέρει το παιχνίδι στο γήπεδό του; Για να δούμε.

Jennifer Lopez «This Is Me... Now» (16.02 - Nuyorican/BMG)

Jennifer Lopez - Can't Get Enough (Official Music Video)

H πιο μεγάλη δισκογραφική επιστροφή της χρονιάς είναι αυτή της J. Lo, μία δεκαετία μετά το «A.K.A.» του 2014 και πάνω από μια εικοσαετία από το «This Is Me… Then» του 2002, με το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται θα συνομιλεί ο νέος της δίσκος. Η πλούσια κινηματογραφική δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια, καθώς και η χρυσή επανασύνδεσή της με τον Ben Affleck θα αποτυπωθεί στο πακέτο του «This Is Me… Now» το οποίο θα περιέχει ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Affleck. Η σημειολογία είναι προφανής και αναμένεται με το ανάλογο ενδιαφέρον.

IDLES «TANGK» (16.02 - Partisan Records)

IDLES - GIFT HORSE (Official Video)

Μετά από τέσσερις δίσκους που διαμόρφωσαν το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ροκ σκηνή, οι IDLES βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να δοκιμάσουν ακόμα πιο άνετα καινούργια πράγματα και να ασκηθούν στις εκπλήξεις. Η πρώτη ήρθε με τη συνεργασία τους με τους James Murphy και Nancy Whang των LCD Soundsystem στον προπομπό των νέου τους album, «Dancer», και η δεύτερη με το επόμενο single, το soulful «Grace». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του frontman Joe Talbot, το «TANGK» θα φτάσει στα ακουστικά μας με αποστολή ένα κάλεσμα στην αγάπη, στον χορό και στη δύναμη της μουσικής. Άνθρωπε, αγάπα.

Tyla «Tyla» (01.03 - Fax/Epic)

Tyla - Water (Official Music Video)

Το 2023 ο viral χορός του «Water» έκανε με συνοπτικές διαδικασίες τη Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια star του TikTok, στρώνοντας τον δρόμο μέχρι τις υποψηφιότητες των Grammys. Το 2024 φέρνει το ντεμπούτο album της με τα διαπιστευτήριά της να αυξάνουν την αναμονή κοινού. Ίσως να υπάρχει μια αξιόλογη πρόταση εδώ.

Yard Act «Where's My Utopia» (01.03 - Island)

Yard Act - We Make Hits

Πάρτι επανένταξης και ανθεκτικότητας για τη χαρισματική μπάντα που είδε την επάξια, ταχύτατη πορεία της προς την κορυφή του «νέου» βρετανικού κιθαριστικού κύματος να ανακόπτεται από την ψυχολογική πίεση και το στρες που έφερε στην άλλη όψη της αυτή η επιτυχία. Μεγάλη χαρά για αυτήν την επιστροφή και ανυπομονησία για τις διάδοχες κιθάρες του «The Overload».

The Libertines «All Quiet on the Eastern Esplanade» (08.03 - Virgin EMI)

The Libertines - Night Of The Hunter (Official Video)

Εννέα χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά, επιστρέφουν οι Libertines με διάθεση κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού. Ξεκίνησαν να ηχογραφούν το νέο τους album στην Τζαμάικα και το τελείωσαν στα Albion Rooms, ενώ οι πηγές έμπνευσης περιλαμβάνουν τον πόλεμο, τη βασιλική οικογένεια, τις μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις. Για να δούμε τι αντοχές relevance έχουν οι Pete Doherty και Carl Barat.

Bleachers «Bleachers» (08.03 - Dirty Hit)

Bleachers - Modern Girl

Όταν ο Jack Antonoff παίρνει τα ρεπό του από τις παραγωγές της Taylor Swift και της Lana del Ray, ασχολείται και με το προσωπικό, ευφορικό project των Bleachers. Το τέταρτο album τους εξαργυρώνει ακριβώς τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που έχει χτίσει ένας παραγωγός της χρονιάς δουλεύοντας από μια αθέατη θέση το προσωπικό του άστρο.

Το Be Announced
Τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας μάς φυλάνε για έκπληξη τις λεπτομέρειες των νέων δίσκων τους που εκτός απροόπτου θα ακούσουμε μέσα στη χρονιά. Η superstar Dua Lipa έχει δώσει μεγάλες υποσχέσεις με το single «Houdini» και η θέση της στο πάνθεον της βιομηχανίας την περιμένει. Η Billie Eilish έχει επιβεβαιώσει σε συνεντεύξεις της ότι το τρίτο της album είναι σχεδόν έτοιμο – μια ορθολογική κίνηση δεδομένης της φεστιβαλικής σεζόν που την περιμένει. Οι J Balvin και Megan Thee Stallion έχουν επίσης δίσκους στα σκαριά, ενώ και η Cardi B επιστρέφει μετά το διάλειμμα μητρότητας και προσωπικού χρόνου κι όλοι περιμένουν να δουν τι έχει ετοιμάσει η ραπ ντίβα για το comeback της.

Bonus Track: Θα ακούσουμε επιτέλους τον νέο δίσκο των Cure;

Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τότε που ο Robert Smith ανακοίνωσε το νέο album των The Cure με τον ιδανικό τίτλο «Songs of a Lost World», και από τότε όλος ο ροκ και μη κόσμος μετράει μήνα τον μήνα για ένα update. O frontman των The Cure φέρεται προς το παρόν να ασκείται στην τελειομανία και κρατάει τα τυράκια των νέων τραγουδιών για τα live. Όσοι δεν έχουμε βρεθεί πρόσφατα σε ένα από αυτά, απλώς ευχόμαστε το 2024 να είναι η χρονιά που ο νέος δίσκος των The Cure θα φτάσει στα ακουστικά μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ