Μουσικη

Οι Khruangbin επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «A La Sala»

Δείτε το βιντεοκλίπ του single «Α Love International» που έδωσε στη δημοσιότητα του πειραματικό trio

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Khruangbin επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «A La Sala»
Khruangbin

Khruangbin: Το πειραματικό συγκρότημα κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ «A La Sala» στις 5 Μαρτίου - Το βιντεοκλίπ του single «Α Love International»

Με νέο single το “A Love International” και ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο video clip να το συνοδεύει, οι Khruangbin γνωστοποίησαν την επιστροφή τους στη δισκογραφία, ύστερα από το προ διετίας “Ali”. Το νέο album της τριάδας από το Χιούστον του Τέξας ονομάζεται “A la Sala” και κυκλοφορεί επισήμως στις 5 Απριλίου, μέσω της Dead Oceans Records, μιας εκ των σπουδαιότερων ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών. Για το video του “A Love International”, το συγκρότημα συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη και εικαστικό Scott Dungate, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλές διαφημιστικές και πολιτιστικές καμπάνιες, με χαρακτηριστικότερη αυτή της Nike, μέσω του διαφημιστικού κολοσσού Wieden+Kennedy με τον οποίο και συνεργάζεται.

Μπορείτε να δείτε το video του τραγουδιού εδώ:

Khruangbin - A Love International (Official Video)

Ποιοι είναι οι Khruangbin – Οι επιρροές και το νέο άλμπουμ «A la Sala»

Όλα ξεκίνησαν για τους Khruangbin όταν ο κιθαρίστας Mark Speer γνώρισε τον drummer και πληκτρά του σχήματος Donald "DJ" Johnson, με τους δυο τους να παίζουν από πολύ νεαρή ηλικία στο τοπικό σχήμα της μουσικής εκκλησίας St John's. Μάλιστα, στην εν λόγω εκκλησία θρυλείται ότι πήγαινε συχνά η πασίγνωστη superstar Beyoncé. Ο Speer ήθελε να μάθει τύμπανα αλλά δεν μπορούσε λόγω κόστους να αγοράσει κάποιο set, έτσι στράφηκε στο μπάσο. Στην αρχή έγραφε τραγούδια ηχογραφώντας τύμπανα σε ένα σύστημα Casio, ενώ σταδιακά στράφηκε προς την κιθάρα, όργανο που αγάπησε πολύ και στο οποίο τελικά αφοσιώθηκε. Ο δε Johnson, εκτός από τύμπανα, έμαθε να παίζει και πλήκτρα καθώς θεωρούσε πως ο ανταγωνισμός στα drums ήταν πολύ μεγάλος για να τον διαχειριστεί. Οι δυο τους έπαιζαν μουσική κάθε Τρίτη και δειπνούσαν στο τοπικό burger joint, μέχρι που ο Speer ήρθε σε επαφή με την, δασκάλα στο επάγγελμα, Laura Lee Ochoa. Η τελευταία ενθουσιάστηκε από τις μουσικές αναζητήσεις του Speer, συγκεκριμένα το ενδιαφέρον του για τους ήχους από χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη.

Το τρίο βρισκόταν κάθε Τρίτη βράδυ, ενώ ο Speer έκανε μαθήματα μπάσου στην Ochoa. Κάποια στιγμή που έπαιζε support σε ένα τοπικό συγκρότημα, πρότεινε στην Ochoa να τον συνοδεύσει. Δεν άργησαν να καλέσουν και τον DJ Johnson, δημιουργώντας έτσι ένα πειραματικό γκρουπ το οποίο θα είχε ως βάση το funk, ωστόσο θα συμπεριλάμβανε ερεθίσματα από πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Το όνομα Khruangbin προτάθηκε από την Ochoa και σημαίνει «αεροπλάνο» στα ταϊλανδέζικα, αγαπημένη της λέξη από τη γλώσσα της οποίας έκανε μαθήματα εκείνη την εποχή.

Εν προκειμένω, η Thai Funk ήταν η κύρια επιρροή των Khruangbin στο ντεμπούτο τους “The Universe Smiles Upon You”, ενώ το “Con Todo EL Mundo” που ακολούθησε, εξερευνούσε ήχους από τη Βόρεια Αφρική, την Ιρλανδία, αλλά και το Αφγανιστάν όπως αναφέρθηκε. Εμφανείς σε κάθε περίπτωση είναι οι surf αναφορές του Mark Speer, ενώ για την απουσία στίχων από τα τραγούδια, ο ίδιος θα δηλώσει: «Δεν είμαι πολύγλωσσο άτομο. Αλλά όταν ακούω μουσική από άλλη χώρα, σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνω, τα φωνητικά με συγκινούν. Όταν γράφουμε μουσική, προσπαθώ να κάνω την κιθάρα μου να πάρει τη θέση αυτών των φωνητικών.».

Το πιο πρόσφατο στούντιο album των Khruangbin με αποκλειστικά δικό τους υλικό, ήταν το “Mordechai” του 2020. Δύο χρόνια αργότερα, συνεργάστηκαν με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Boureima "Vieux" Farka Touré, για την από κοινού δημιουργία του album Ali”, που αποτελεί φόρο τιμής στον Ali Farka Touré, πατέρα του Boureima και έναν από τους σπουδαιότερους Αφρικανούς μουσικούς.

Οι Khruangbin επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «A La Sala»

Το tracklist του επερχόμενου “A La Sala” είναι το παρακάτω:

  1. Fifteen Fifty-Three
  2. May Ninth
  3. Ada Jean
  4. Farolim de Felgueiras
  5. Pon Pón
  6. Todavía Viva
  7. Juegos y Nubes
  8. Hold Me Up (Thank You)
  9. Caja de la Sala
  10. Three From Two
  11. A Love International
  12. Les Petits Gris

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ