Μουσικη

Στη χρονομηχανή των Boogie Belgique πριν απογειώσουν την Αθήνα

15+1 trivia για τη βελγική μπάντα που «ειδικεύεται» στα electro swing parties

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη χρονομηχανή των Boogie Belgique πριν απογειώσουν την Αθήνα
© Monday Jr

Boogie Belgique: Η βελγική μπάντα που ενώνει experimental hip hop και electro swing έρχεται στην Αθήνα για ένα live την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Υποσχόμενοι ένα πολύ ιδιαίτερο show, με live sampling, τρομπέτες, πλήκτρα, κιθάρα, σαξόφωνο και κρουστά, οι Boogie Belgique έρχονται για να κερδίσουν ξανά και μετά από απουσία αρκετών ετών, το αθηναϊκό κοινό, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στο Piraeus Club Academy. Μέχρι στιγμής, οι live εμφανίσεις τους περιλαμβάνουν χώρες όπως η Ελβετία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Τουρκία, η Τσεχία, καθώς και την πατρίδα τους το Βέλγιο.

Το συγκρότημα ξεκίνησε το 2012 όταν ο ιδρυτής τους και ιθύνων νους Oswald Cromheecke θέλησε να συνδυάσει την αγάπη του για τους abstract hip hop και dub ρυθμούς, με αυτήν για τη swing μουσική και τους θησαυρούς της. Με αργά και σταθερά βήματα, οι Boogie Belgique αύξησαν τη δημοφιλία τους αποκτώντας γρήγορα τη θέση τους στην underground σκηνή του instrumental hip hop, trip hop, electro swing και nu jazz. Τα τρία πρώτα albums τους κυκλοφόρησαν με τον Cromheecke στην παραγωγή. Επάνω στη σκηνή, η εμφάνιση τους εξελίχθηκε από ένα DJ set του τελευταίου με τη συνοδεία της τρομπέτας του Cedric Van Overstraeten, στην εμφάνιση ενός πλήρους συγκροτήματος με την Emily Van Overstraeten στα φωνητικά, τον Aiko Devriendt στα πλήκτρα, τον Martijn Van Den Broek στα τύμπανα και τον Ambroos De Schepper στο σαξόφωνο. Η συνεργατική αυτή προσέγγιση εξέλιξε τον ήχο τους, ο οποίος εντούτοις έμεινε πιστός στο νοσταλγικό feeling των αρχών του συγκροτήματος, με τα σχετικά στοιχεία να είναι πάντα παρόντα και αναλλοίωτα.

Ύστερα από την επιτυχία του album «Volta» το 2016, οι Boogie Belgique επανήλθαν έξι χρόνια αργότερα με το «Machine». Στον εν λόγω δίσκο «τιμούν» τη δεκαετία του 1930, μία δεκαετία που το συγκρότημα αγαπά ιδιαίτερα και εμπνέεται από αυτήν, ειδικότερα από τις big bands και τις μέρες δόξας του swing. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τραγούδι «Wonder», εμπνευσμένο από την επιτυχία του Harold Orlob «I Wonder Who's Kissing You Now’ και ήχο εφάμιλλο των επιτυχιών του συγκροτήματος «Goodnight Moon»

Αποτελούμενοι φαινομενικά από ετερόκλητες επιρροές και «υλικά», οι Boogie Belgique δημιουργούν έναν κόσμο με φωτεινή και σκοτεινή πλευρά, έναν κόσμο που εμπνέεται από τα πάνω και κάτω της σύγχρονης εποχής. Μέσα από τα 15 +1 δεδομένα που ακολουθούν για το συγκρότημα, μπορούμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τον ιδιαίτερο κόσμο τους:

Boogie Belgique: 15 + 1 facts για τη βελγική electro swing μπάντα

Δημιουργήθηκαν το 2012 από τον Oswald Cromheecke, στο δωμάτιό του.

Στην αρχή ο Cromheecke έγραφε τραγούδια για ένα reggae συγκρότημα, τους Jahfar. Χρησιμοποιούσε samples από τη συλλογή CD της μητέρας του, ενώ αγαπούσε να συνδυάζει παλιές jazz μελωδίες με πιο σύγχρονα στοιχεία. Ανέβασε τα τραγούδια στο Soundcloud και στο Bandcamp και κάπως έτσι οι ξεκίνησαν οι Boogie Belgique.

Boogie Belgique - Tales of Old (Official Music Video)

Όλοι τους έχουν μεγαλώσει στην Φλάνδρα, γνωρίζονται από τα εφηβικά τους χρόνια και επηρέασαν ο ένας τον άλλον στις μουσικές τους προτιμήσεις. Ειδικότητα του Van Overstraeten είναι η κλασική μουσική, του Cromheecke το swing, του Devriendt η bossa nova και το hip hop, ενώ του Van Den Broek η reggae και η dub.

Το πρώτο full live band show των Boogie Belgique έγινε στη μέση ενός δάσους! Είχαν ξεκινήσει πρόβες και θέλοντας να κάνουν μία πρώτη δοκιμή, οργάνωσαν μία «only friends and family» συναυλία σε δάσος των Αρδεννών.

Το πιο γνωστό τραγούδι τους είναι το «Forever and Ever» από το «Nightwalker Vol.I» album του 2013.

Boogie Belgique - Forever and Ever (Official Music Video)

Ο Oswald Cromheecke γεννήθηκε στην Αμβέρσα και σπούδασε animation και illustration, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του είναι σκιτσογράφος και η μητέρα του γραφίστρια.

Το οπτικοακουστικό μέρος των συναυλιών τους (artwork, videos, visuals) αποτελείται από δημιουργίες του ίδιου του Cromheecke.

Ο Cromheecke χρησιμοποιεί οπτικό υλικό από ταινίες και ειδήσεις περασμένων δεκαετιών στα video clips του συγκροτήματος, αναπαριστώντας την ιστορική περίοδο από την οποία έχει αντλήσει τα πλάνα. Παράδειγμα το εξαιρετικό video για το «Ms. Yutani», από το δεύτερο album τους Time For A Boogie, το οποίο μας ταξιδεύει στο μεταπολεμικό Τόκυο, σε εμπορικό δρόμο της περιοχής Shinbashi.

Boogie Belgique - Ms. Yutani (Official Music Video)

Αντίστοιχα και το video για το υπέροχο «Mr. Fisher», όπου το λεωφορείο του διασχίζει ένα μεγάλο μέρος των ανατολικών ΗΠΑ, μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό του στην Πενσυλβανία:

Boogie Belgique - Mr. Fisher (Official Music Video)

Ο τίτλος του πρώτου album «Blueberry Hill» προέρχεται από την ομώνυμη επιτυχία του Fats Domino.

Κατά τις πρώτες εξόδους τους από το Βέλγιο βρέθηκαν και στη χώρα μας για σειρά συναυλιών, ως opening act στους Thievery Corporation και Ancient Astronauts. Είχαν όμως μία ιδιαίτερα άσχημη εμπειρία καθώς άγνωστοι έσπασαν το van τους και έκλεψαν τον εξοπλισμό. Παρά το σοκ, βρήκαν τη λύση και με καινούργιο εξοπλισμό έπαιξαν κανονικά. Αυτή η εμπειρία τους ένωσε ακόμα περισσότερο ως ομάδα!

Εκφράζουν πολύ συχνά τη δημόσια ευγνωμοσύνη τους για τους δασκάλους τους, για τους οποίους λένε ότι άλλαξαν την κοσμοθεωρία τους και αποτέλεσαν μεγάλη έμπνευση για τους Boogie Belgique.

Το «Machine» album του 2022, έκτο κατά σειρά για το γκρουπ, χρειάστηκε περισσότερα από πέντε χρόνια για να ετοιμαστεί.

Θα ήθελαν να φάνε πρωινό με τον Thom Yorke των Radiohead, την Yukimi Nagano (τραγουδίστρια των Little Dragon), την Greta Thunberg και τον μάγο Gandalf The Grey.

Πρόκειται για ένα 100% βελγικό συγκρότημα. Πολυσυλλεκτικό, πολύχρωμο, συμπεριληπτικό. Η μπάντα αποτελείται από 6 μέλη: τον Oswald Cromheecke (παραγωγός, κιθάρα), τον Cedric Van Overstraeten (τρομπέτα), τον Aiko Devriendt (πλήκτρα & synth), τον Martijn Van Den Broeck (τύμπανα), τον Ambroos De Schepper (σαξόφωνο) και την Emily Van Overstraeten (φωνή).

Προτιμούν καφέ αντί για τσάι, μαγιονέζα από κέτσαπ, κρασί αντί για μπύρα, Παρίσι αντί τις Βρυξέλλες, μία παραλία αντί για μια πισίνα, τον ήλιο αντί το χιόνι.

Αγαπημένο τραγούδι του Oswald Cromheecke από το πρόσφατο «Machine» είναι το «Mercury». Ένα νοσταλγικό trip hop κομμάτι που πήρε τον τίτλο του από τον Ερμή, τον πλανήτη που συρρικνώνεται και θα χαθεί πρώτος, όταν μετά από δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος θα εκραγεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY