Μουσικη

Youth Valley: Γιατί θα πρέπει να «νανουρίσουμε τους ενήλικες»

Το αθηναϊκό shoegaze συγκρότημα μιλάει στην Athens Voice με αφορμή το ντεμπούτο του «Lullabies For Adults»

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Youth Valley: Γιατί θα πρέπει να «νανουρίσουμε τους ενήλικες»
© Ελίνα Αστραπέλλου

Youth Valley: Το αθηναϊκό shoegaze συγκρότημα μιλάει για την αγάπη του στην Αγγλία, τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη ζωγραφική και το ντεμπούτο του «Lullabies For Adults».

Στοιχεία του new wave και του punk με μια αισθητική που αργότερα πέρασε ως shoegaze ή dream pop, ανάλογα με το πώς θέλεις να την ονομάσεις. Οι Youth Valley υπάρχουν ήδη από το 2019, κυκλοφόρησαν το 2021 το ομώνυμο επτάιντσο και επέστρεψαν φέτος μ’ έναν δίσκο από αυτούς που σπάνια ακούμε στην Ελλάδα: άρτιος σε κάθε του λεπτομέρεια, από την παραγωγή μέχρι την εκτύπωση του εξωφύλλου. Χρησιμοποιούν αγγλικό στίχο για να απευθύνονται σε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο κι έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να κάνουν διεθνή καριέρα.

Youth Valley: Γιατί θα πρέπει να «νανουρίσουμε τους ενήλικες»
© Ελίνα Αστραπέλλου

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κόσμος της μουσικής, το rock περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, δίνουν προνομιακό πάσο για μια κάποια Youth Valley… Το νιώθετε καθόλου έτσι και πώς σκεφτήκατε το όνομα;
Πέρα από κάποιες αναφορές που κάνουμε για πρακτικούς λόγους, δηλαδή για να καταλάβει κάποιος που δεν μας γνωρίζει στο περίπου τι πρόκειται να ακούσει, αποφεύγουμε να βάλουμε κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα στην μουσική μας την οποία θα μετανιώσουμε αργότερα που μπορεί να θέλουμε να πειραματιστούμε με κάτι άλλο, γι’ αυτό και υπογραμμίζουμε περισσότερο τα στοιχεία ή τα είδη που κυριαρχούν στην έμπνευση μας. Σε γενικότερα πλαίσια, δεν θα μείνουμε στο rock, ο κόσμος της μουσικής, τουλάχιστον στην χώρα μας, δεν δείχνει να φέρει κάποιο προνομιακό πάσο ειδικά για κάτι αγγλόφωνο, χωρίς βέβαια αυτό να παίζει κάποιο ρόλο στο πώς έχουμε επιλέξει να εκφραζόμαστε μέσα σε αυτόν. Αυτό βέβαια κάνει τον δρόμο μας ενδεχομένως πιο δύσβατο, αλλά ταυτόχρονα και πιο πλούσιο σε εμπειρίες και μαθήματα ζωής. Το όνομα μας προέρχεται από την θεματική των τραγουδιών μας που αναφέρονται σε βιώματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και την αντανάκλαση τους σε μια ενήλικη ζωή του σήμερα. Πιστεύουμε πως κοιτώντας λίγο σε εκείνα τα χρόνια μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την κοινωνία και την σχέση με τον εαυτό μας.

Τι είναι αυτό που σας φέρνει κοντά στη ζωγραφική του George Stubbs, καλλιτέχνης από τον οποίο έχετε πάρει τη φωτογραφία του εξωφύλλου;
Αυτός ο βρετανός ζωγράφος του 18ου αιώνα έχει συμπτωματικά, η και όχι, αρκετά κοινά πράγματα με εμάς. Ήταν αυτοδίδακτος όπως κι εμείς, υπάγεται στο κίνημα του Ρομαντισμού όπως κι εμείς αντλούμε αρκετά στοιχεία από τον Ρομαντισμό στη μουσική και οπτική αισθητική μας, ήταν βρετανός, όπου η Βρετανία έχει παίξει αρκετά σημαντικό ρόλο στις επιρροές μας, και τέλος είχε μεγάλη αγάπη για τα άλογα, τα υπέροχα αυτά περήφανα και δυναμικά πλάσματα, τα οποία συμβολικά και κυριολεκτικά αποτελούν φιγούρες σεβασμού, θαυμασμού και έμπνευσης για εμάς ειδικά στον συγκεκριμένο δίσκο. Η αναφορά στα άλογα συμβολίζει την ανάγκη για ελευθερία και την κατάκτηση της, όχι τόσο με φυγή, αλλά με πυγμή και αδάμαστη αγάπη για ζωή και αλήθεια.

Μοιάζει σαν να είστε συνολικά συνδεδεμένοι με την Αγγλία… Ποια στοιχεία του πολιτισμού της σας είναι πιο αγαπητά και οικεία;
Εκτός από τη μουσική της και την τέχνη της γενικά, τη ζωγραφική για την οποία μιλούσαμε πριν, τη λογοτεχνία και την ποίηση αλλά και το θέατρο, αγαπάμε την αξία του να είναι κάποιος ευγενικός και την αξία του να κατανοείς, να δέχεσαι την ροή των γεγονότων, και να γνωρίζεις πότε να τολμάς να επαναστατείς χωρίς όμως να πλήττεις κάποιον και πάντα με τον σεβασμό και τη φιλειρηνική διάθεση που προέρχεται από την επιλογή να μελετάς και να εξελίσσεσαι σε μια οποιαδήποτε κοινωνία, ως ελεύθερο πνεύμα. Αυτό μπορεί να πει κανείς πως είναι η δική μας ερμηνεία για την λέξη που γνωρίζουμε από την αγγλική γλώσσα ως «gentleman» και φυσικά αυτό δεν αφορά μονάχα ένα φύλο όπως προτείνει η ετυμολογία, αλλά όλα. Η σύνδεση μας όμως δεν περιορίζεται στην Αγγλία και αυτό θα πρέπει να το πούμε. Έχουμε μια έμφυτη αγάπη στους ονειρικούς ήχους που κατά καιρούς βρίσκονται και στη δική μας μουσική ιστορία αλλά και για παράδειγμα οι υπέροχες συνθέσεις του Χατζιδάκι ή του Παπαθανασίου. Ίσως να μην είναι τόσο αισθητές σε πρώτο χρόνο αλλά βρίσκονται εκεί.

Youth Valley - I Don't Want To Go Out With You, Veronica (feat Serafim Tsotsonis) [Official Video]

Και ποια στοιχεία της μουσικής της Αγγλίας νιώθετε πιο κοντά σας;
Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε εδώ είναι ότι για εμάς η χρήση της αγγλικής γλώσσας στη μουσική είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η παγκόσμια γλώσσα. Είναι πολύ σημαντικό συνεπώς για εμάς, οτιδήποτε επικοινωνούμε να είναι προσιτό στον οποιονδήποτε άνθρωπο, αν το επιθυμήσει. Παράλληλα η βρετανική μουσική σκηνή, παρότι δεν είναι η μόνη μας επιρροή όπως είπαμε (πώς θα μπορούσε άλλωστε με τόση υπέροχη μουσική από όλες τις χώρες) μας ιντριγκάρει για την αίσθηση του ακατέργαστου ήχου και της αμεσότητας, όπως και για τον ατρόμητο πειραματισμό της, που είναι και κάτι που την έφερε στο επίκεντρο της προσοχής και κάτι που τελικά την καθιστά διαχρονική σε πολλές περιπτώσεις καλλιτεχνών που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Γιατί θα πρέπει να «νανουρίσουμε τους ενήλικες»;
Κοιμούνται τελικά ποτέ οι ενήλικες; Η μήπως απλά κλείνουν τα μάτια τους και παραδίδονται στην αγωνία την επιβίωσης και της διαβίωσης σε έναν δυστοπικό κόσμο που οι ίδιοι δημιουργούν; Μπορεί κάτι τέτοιο να ελεγχθεί και να πάψει να συμβαίνει ή είναι πολύ αργά; Ίσως χρειάζεται οι ενήλικες να αφεθούν, να αφήσουν τον θυμό και τα «πρέπει» τους στην άκρη, να ακούσουν λίγο τι ζητάει το παιδί που έχουν φυλακίσει μέσα τους και να το θεραπεύσουν, μέσα σε ένα «όνειρο» ή σε μια συνθήκη στην οποία το συναντούν και συνομιλούν μαζί του, γίνονται οι γονείς που είχαν ανάγκη και όχι αυτοί που τους μεγάλωσαν και σταματούν να τους ψάχνουν στα πρόσωπα άλλων ή να τους κατηγορούν για τα λάθη τους, σπάζοντας έτσι έναν κύκλο τραυματισμένων γενεών.

Και τι γίνεται και τοποθετούνται στο κέντρο του ενδιαφέροντός σας και οι promising young men and girls
Οι προσδοκίες για πολλά υποσχόμενους νέους, και το πώς τις εκφράζουν οι γονείς, οι δάσκαλοι και η κοινωνία, πολλές φορές δυστυχώς γίνονται φυλακή για τα παιδιά, τα οποία παλεύουν διαρκώς να ακούσουν ένα «μπράβο» χάνοντας στην πραγματικότητα την αξία του ταξιδιού και της αυτογνωσίας και αυτοανακάλυψης και πέφτοντας στην παγίδα των επιθυμιών τρίτων. Θα τολμήσουμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό εδώ και να πούμε πως αυτό το μοτίβο μπορεί να μας θυμίσει και την ίδια τη χώρα μας. Πολλά υποσχόμενη, με ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά, πολλές δυνατότητες και καλλιτεχνικό πλούτο, μια πηγή έμπνευσης που δυστυχώς είναι πλέον απλώς και μόνο ένα σημείο αναφοράς. Οι επιρροή των τρίτων και η πίεση των ανθρώπων που κινούν τα νήματα την έχουν καταρρακώσει και στριμώξει σε μια γωνία όπου μονάχα κομπλεξισμός και παράπονο μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Υπάρχουν στο στιχουργικό κομμάτι κάπως περισσότερες επιρροές από Cure απ’ ό,τι στο μουσικό ή είναι μόνο δική μου γνώμη; Εννοώ όχι στο περιεχόμενο, στη μορφή τους πιο πολύ…
Αυτό είναι κάτι που δεν το είχαμε παρατηρήσει και αποτελεί σίγουρα κοπλιμέντο αν διακρίνεται κάτι τέτοιο σε επιρροή, αλλά ενδεχομένως να έχει συμβεί πράγματι, ασυνείδητα.

Προτιμάτε τον όρο shoegaze ή τον όρο dream pop; Αποδέχεστε κάποιον από τους δύο ως περιγραφικό για τη μουσική σας;
Και οι δύο όροι αποτελούν επιρροές και ηχοτοπία που χρησιμοποιούμε στη μουσική μας. Όπως αποσαφηνίσαμε και στην πρώτη ερώτηση, είναι πολύ χρήσιμοι οι όροι για την κατανόηση του τι περίπου πρόκειται να ακούσει κάποιος που δεν γνωρίζει τίποτα για εμάς. Στην πραγματικότητα όμως, παίζουμε απλώς αγγλόφωνη μουσική.

Πώς ήταν η εμπειρία σας με το Kickstarter; Θα προτείνατε και σε άλλα συγκροτήματα να το δοκιμάσουν;
Η εμπειρία μας με το kickstarter ήταν εξαιρετική. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη έχει αγανακτήσει με το πόσο ακριβό μπορεί να είναι το να παραγάγει επαγγελματικά τη δουλειά του, να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να έχει και αυτό το σενάριο στις επιλογές του!

Youth Valley - Hurricane (Official Lyric Video)

Τι έχει αλλάξει για εσάς από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ο δίσκος;
Ακόμη είναι νωρίς να πούμε γιατί κι εμείς ως ακροατές, γνωρίζουμε ότι ένας δίσκος συνήθως δείχνει τα αποτελέσματα του μετά από 6 μήνες μέχρι και 1 χρόνο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όμως σίγουρα ένα όνειρό μας έγινε πραγματικότητα και αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και εμπνευσμένοι από ποτέ.

Αν είχατε το περιθώριο να αλλάξετε κάτι στο album, τι θα ήταν αυτό;
Δεν θα αλλάζαμε κάτι, γιατί την περίοδο που το φτιάξαμε αντικατοπτρίζει 100% το μέσα μας. Οτιδήποτε μπορεί πλέον να παρατηρούμε, μόνο πολύτιμη γνώση και εμπειρία μπορεί να μας προσφέρει, πράγμα το οποίο το αναζητάμε διαρκώς, ώστε να εξελιχθούμε σαν μουσικοί αλλά και σαν άνθρωποι.

Τι ετοιμάζετε αυτή την εποχή;
Αυτή την περίοδο θα θέλαμε να αφοσιωθούμε στο να παίξουμε ζωντανά τη μουσική μας και να τη μεταδώσουμε με έναν τρόπο που μεταφέρει αγνά τα συναισθήματά μας τη δεδομένη στιγμή που πατάμε στη σκηνή.

Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το επόμενο album σας από αυτό που μόλις κυκλοφόρησε;
Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως δεν θα θέσουμε αυστηρά μουσικά πλαίσια που θα παραπέμπουν σε συγκεκριμένα μοτίβα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ