Μουσικη

Blur: Επιστροφή μετά από 8 χρόνια με το «Ballad Of Darren»

Ο θαυμαστός κόσμος του Damon Albarn

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 874
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blur
© Reuben Bastienne-Lewis

Η δισκογραφική επιστροφή των Blur με το άλμπουμ «Ballad Of Darren», το περιοδικό δοκιμιακού λόγου recto/verso, το πολυαναμενόμενο άλμπουμ της Jorja Smith, τα νέα τραγούδια του Lol Tolhurst.

Θαύμαζα πάντα τον Damon Albarn. Και όχι μόνο για τους Blur κι εκείνο το επικό πρώτο μισό των nineties. Τα προσωπικά του album, αν και όχι αριστουργηματικά, ήταν πάντοτε ενδιαφέροντα. Επιπλέον είναι το επίσης επικό σχήμα των Gorillaz αλλά και οι συνεργασίες του, τα ταξίδια του στο Mali, εκείνοι οι πολύ αγαπημένοι The Good, The Bad and the Queen, τελικά όλη του η στάση σε ό,τι κι αν έκανε. Στις 21 Ιουλίου, οι Blur επανέρχονται μετά από 8 χρόνια με το «Ballad Of Darren», έναν δίσκο που θα περιλαμβάνει 10 τραγούδια, ένα από τα οποία αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες, το «The Narcissist» και φέρνει στο μυαλό τις πολύ καλές στιγμές της μπάντας. Το απίθανο εξώφυλλο του δίσκου είναι μια φωτογραφία μιας καταγάλανης πισίνας κάτω από έναν κατάγκριζο ουρανό. Μια φωτογραφία πολύ αγγλική, που υπό συνθήκες θα μπορούσαμε να την έχουμε δει και σε εξώφυλλο των Pink Floyd. Η φωτογραφία ανήκει στον διάσημο φωτογράφο Martin Parr από το Surrey – αξίζει πραγματικά να μελετήσει κανείς τη σπουδαία δουλειά του.

Σχετικά με το περιοδικό δοκιμιακού λόγου recto/verso έχω ξαναγράψει. Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος γεμάτο με δοκίμια πάνω σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους θέματα. Εδώ συναντιούνται ο Giacometti με τον Φαλμεράγιερ, ο Coleridge με τον Χατζόπουλο, ο Γέιτς με τον Σταν Μπράκατζ. Εκείνο που λατρεύω από το πρώτο τεύχος σ’ αυτό το περιοδικό, είναι ότι σε μεταφέρει σ’ έναν εντελώς διαφορετικό τόπο από αυτόν που κινείσαι κάθε μέρα. Σε έναν κενό χώρο χωρίς ανταλλακτική αξία και γι’ αυτό πολύτιμο. Όπως γράφει και ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού, Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς: «Πού αλλού, αν όχι σε τέτοιου είδους “κενούς χώρους”, όπου τα πάντα μοιάζουν άγνωστα, ανοίκεια και τρομακτικά, μπορούμε να αρθρώσουμε λόγο ή να δημιουργήσουμε ή να συνδεθούμε μεταξύ μας;» Έτσι ακριβώς!

Στην Αγγλία έχουν πάθει πλάκα οι πάντες με τον υπό έκδοση δίσκο της Jorja Smith. Θα έχει τίτλο «Falling Or Flying» και θα κυκλοφορήσει τέλη του Σεπτέμβρη. Το κορίτσι από το Walsall έχει κυκλοφορήσει ένα mini album –αρκετά πρώιμο– κι έναν ολοκληρωμένο δίσκο, όμως έγινε πιο γνωστή από τη συμμετοχή της στα «Jorja Interlude» και «Get It Together» από τον δίσκο του Καναδού rapper Drake «More Life», του 2017. Ήδη στη Βρετανία μιλούν για έναν πολύ περιπετειώδη, αυθεντικό κι ενδιαφέροντα επερχόμενο δίσκο, που θα είναι από τους καλύτερους της χρονιάς.

Πρώην Cure ο Lol Tolhurst και βαθιά χωμένος στις σκοτεινές μουσικές –αρκεί να ακούσουμε μόνο το «Pornography» για να πάρουμε μια γεύση– κυκλοφορεί στα τέλη του Σεπτέμβρη ένα βιβλίο με τίτλο «GOTH - A History». Φυσικά, ήταν –και είναι– τόσο βαθιά στο ιδίωμα, έχει συμμετάσχει σε τόσα φεστιβάλ, έχει γνωρίσει τόσο πολλούς ανθρώπους, που έχει να αφηγηθεί απίθανες ιστορίες. Ενώ ασχολείται με τα σημαντικότερα σχήματα του είδους (The Cure, Siouxsie and the Banshees, Bauhaus και Joy Division) δεν παραλείπει να γυρίσει στις απαρχές και να πιάσει το νήμα από τους μουσικούς των punk συγκροτημάτων, που στράφηκαν αργότερα στον γοτθικό ήχο. Επίσης πιάνει ζητήματα που αφορούν άλλες μορφές τέχνης, τη μόδα, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και τις επιρροές που αυτές είχαν από τον ήχο που σχηματίστηκε στα 80s. Το πιο σημαντικό όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ο Lol Tolhurst δεν ξεκινάει την ανάλυσή του από τη μουσική αλλά πηγαίνει πίσω στους πρωτεργάτες της σκοτεινής αισθητικής, ασχολούμενος με έργα των T.S. Eliot, Edgar Allan Poe, Sylvia Plath και Albert Camus. Το περιμένω εναγωνίως…

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ.: Δεν θα σταματήσω να περιμένω ποτέ καινούργια δουλειά της PJ Harvey. «Inside The Old Year Dying» λέγεται ο νέος δίσκος της PJ Harvey που θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουλίου. Κι ενώ σε πρώτη ακρόαση το «A Child’s Question, August» –τι απίθανος τίτλος για τραγούδι– μου είχε φανεί βαρετό, κέρδισε έδαφος κι έγινε ένα από τα αγαπημένα μου. Ναι, ο Ιούλιος δεν είναι πολύ μακριά. Κι ας μη μιλήσω ακόμη για τον Αύγουστο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ