Μουσικη

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 29 Μαρτίου - 5 Απριλίου 2023

Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο, WOW - Women of the World Festival στο ΚΠΙΣΝ, το «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» στο Εθνικό Θέατρο, Max Romeo στο Fuzz Club κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 865
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Nubya Garcia έρχεται στο φεστιβάλ WOW - Women of the World στην Αθήνα
H Nubya Garcia έρχεται στο φεστιβάλ WOW - Women of the World στην Αθήνα © Gregory Rubinstein

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 30 Μαρτίου-5 Απριλίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Οι γυναίκες λένε WOW
Οι διάσημες ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες Guerilla Girls, η βραβευμένη συνθέτρια και σαξοφωνίστρια Nubya Garcia, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Elena Favilli, οι Eileen Smith και Diane Stevens, μέλη της ομάδας Janes που βοηθούσαν γυναίκες στο Σικάγο να κάνουν ασφαλείς αμβλώσεις όταν ακόμα αυτές ήταν παράνομες, βρίσκονται ανάμεσα στις προσκεκλημένες του φεστιβάλ WOW – Women of the World που έρχεται στην Αθήνα μετά την παρουσία του σε περισσότερες από 30 πόλεις. Στα highlights της διοργάνωσης και η έκθεση της Τσέχας φωτογράφου Dana Kyndrová και η σκηνική ανάγνωση του θεατρικού έργου «Maryland» της Lucy Kirkwood σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 1-3 Απριλίου

Η άνοιξη έχει το φεστιβάλ της
Διεθνούς φήμης σύνολα, βραβευμένοι σολίστ, διάσημοι δημιουργοί: η μουσική και ο χορός έχουν την τιμητική τους για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ της άνοιξης στο Μέγαρο. Η αυλαία ανεβαίνει την 1η Απριλίου με την καταξιωμένη Sinfonia Varsovia και τον βιρτουόζο πιανίστα Ράφαλ Μπλέχατς. Τη Δευτέρα το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis θα αναμετρηθεί με το «Passio», μια από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές συνθέσεις του Άρβο Παιρτ. Την Τρίτη η βιολονίστα Βίλντε Φρανγκ και ο πιανίστας Ντένις Κοζούκιν ανοίγουν τις παρτιτούρες τους σε έργα Μπραμς, Γκριγκ και Μπάρτοκ. Ενώ την Τετάρτη το ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» μας αποκαλύπτει τον κόσμο των διάσημων έγχορδων μέσα από την ερμηνεία της Ολλανδής σταρ του βιολιού.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1-10 Απριλίου

Η Νορβηγή βιολονίστρια Vilde Frang στο Φεστιβάλ της άνοιξης στο Μέγαρο
Η Vilde Frang στο Φεστιβάλ της άνοιξης στο Μέγαρο © Marco Borggreve

Αντιναζιστικός Κούσνερ σε πανελλήνια πρεμιέρα
Την Πρωτοχρονιά του 1932, στο Βερολίνο, μια παρέα αριστερών καλλιτεχνών γιορτάζει στο σπίτι της ηθοποιού Άγκνες. Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο και, ενώ τα σύννεφα του ναζισμού πυκνώνουν, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Το «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνυ Κούσνερ, δημιουργού του πολυβραβευμένου «Άγγελοι στην Αμερική», μας συστήνει ο Γιάννης Μόσχος. Ένα έργο που, όπως σημειώνει, «μάς βάζει απέναντι σε έναν καθρέφτη να κοιτάξουμε στο παρελθόν το δικό μας μέλλον».
Εθνικό Θέατρο, από 31 Mαρτίου (Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:30)

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" στο Εθνικό Θέατρο
© Ελίνα Γιουνανλή

Δωρεάν προβολές σε Άστορ και Ιντεάλ
Αυτή την Κυριακή, από τις έξι το απόγευμα, οι προβολές στους δύο ιστορικούς κινηματογράφους δεν θα έχουν εισιτήριο, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες όπως το πολυβραβευμένο «Aftersun» της Σαρλότ Γουέλς και η υποψήφια για έξι Σεζάρ «Μεγάλη ρήξη», ενώ οθόνη θα στηθεί και στην πλατεία Κοραή. Το κάλεσμα από τα δύο κεντρικά σινεμά έρχεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην αξιοποίηση των κτιρίων όπου στεγάζονται και στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διάσωση και διακήρυξη ως διατηρητέας της χρήσης των αιθουσών ως κινηματογράφων.
Κινηματογράφοι Άστορ & Ιντεάλ, 2 Απριλίου από τις 6 μ.μ.

O live αποχαιρετισμός του Max Romeo
Το προκλητικό του «Wet Dream» έκανε θραύση, παρά τις απαγορεύσεις, οδηγώντας στο λανσάρισμα ενός εντελώς νέου στυλ της ρέγγε, ενώ το «Let the Power Fall» έγινε μουσικό θέμα στην εκλογική καμπάνια του σοσιαλιστικού Λαϊκού Εθνικού Κόμματος στην πατρίδα του Τζαμάικα. Τις επόμενες δεκαετίες θα ανέβαινε στη Νέα Υόρκη το μιούζικαλ Reggae που έγραψε, θα συνεργαζόταν με τους Rolling Stones, ενώ samples από το Chase the Devil θα χρησιμοποιούσαν οι The Prodigy και ο Kanye West. Λίγο πριν κλείσει τα 80 χρόνια του ο θρύλος της roots reggae τραγουδά στην Αθήνα για τελευταία φορά τις μεγάλες επιτυχίες του στο πλαίσιο της παγκόσμιας «Farewell Tour» του.
Fuzz Club, 2 Απριλίου στις 21:00

Ο Max Romeo στην Αθήνα με την Farewell Tour
© F. Blanquin

Τα «Τροχιακά αντικείμενα» του Παντελή Χανδρή
Έξι χρόνια μετά από την τελευταία του ατομική στην Αθήνα, ο γνωστός καλλιτέχνης εκθέτει ένα νέο σώμα δουλειάς, διερευνώντας θεματικές που σταθερά τον απασχολούν όπως σκιά και φως, ζωγραφική απεικόνιση και γλυπτική φόρμα, κατακερματισμός και ανασύσταση. Σαν ένας ιδιόμορφος «πλανητικός» κόσμος ή ένα μνημείο, στο οποίο ένα πλήθος ετερογενών σωμάτων μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω από μια πέτρινη φλόγα, το έργο Orbital Objects είναι μια γλυπτική εγκατάσταση σε εξέλιξη. Ή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «ένας κήπος μέσα στον οποίον οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται αναστοχαζόμενοι την ίδια τους τη φύση επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη του παρόντος».
Citronne Gallery, εγκαίνια: 30 Μαρτίου στις 19:00. Μέχρι 24 Ιουνίου

Άποψη από την έκθεση του Παντελή Χανδρή "Orbital objects" στην γκαλερί Citronne

Μια βραδιά για τον Χρόνη Μπότσογλου
Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες επικεντρώθηκε σε μια ανθρωποκεντρική ζωγραφική εστιασμένη σε διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης γύρω από τη ζωή, τον θάνατο, τη φθορά, τη μνήμη, ενώ παράλληλα ανέπτυξε ακαδημαϊκή και συγγραφική δραστηριότητα σε δημιουργικό διάλογο με καίριους προβληματισμούς της εποχής του. Έναν χρόνο από τον θάνατο του σημαντικού ζωγράφου, η ζωγράφος Κλεοπάτρα Δίγκα, η ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος καταθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και συζητούν για ζητήματα που διατρέχουν το πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου (είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου).
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 3 Απριλίου στις 18:00

Οι dissonArt στην Ελευσίνα
Αν σας ενδιαφέρει η κλασική μουσική του 20ου αιώνα, πιάστε μαξιλάρι στην αποθήκη 1 στο ατμοσφαιρικό Παλαιό Ελαιουργείο και ανακαλύψτε για πρώτη φορά ζωντανά στην Ελλάδα το «Piano, Violin, Viola, Cello» του Morton Feldman. Στο κύκνειο άσμα του ο Αμερικανός πρωτοπόρος της πειραματικής μουσικής καταστρέφει με μία κίνηση όλο τον περιγραφισμό, ακροβατώντας με έναν τρόπο απέριττο στη λεπτή γραμμή μεταξύ στάσης και εξέλιξης.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 1 Απριλίου στις 21:00 

Dissonart Εnsemble
© Valeria Isaeva

Οι Babo Koro ζωντανά στο Κύτταρο!
Με το album «Σίσυφος» και τα singles «Το Θεριό» και «Του ποταμού ο χορός» μας σύστησαν τον χαρακτηριστικό ήχο τους, που μπλέκει τους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς και τις βαλκανικές πολυφωνίες με τη σύγχρονη ενορχήστρωση. Αυτή την Παρασκευή οι Babo Koro παρουσιάζουν τραγούδια από τη δισκογραφία τους αλλά και νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους με διάθεση να εξερευνήσουν καινούργια εξωστρεφή και δυναμικά μουσικά τοπία.
Κύτταρο
Live, 31 Μαρτίου στις 22:00

Οι Babo Koro επιστρέφουν στο Κύτταρο Live

Βιογραφικό για… περφόρμανς
Μπορεί μια συνέντευξη για ανεύρεση δουλειάς να αποτελέσει έμπνευση για περφόρμανς; Στο «Please find attached my CV» η Ελίζα Σόρογκα μας ταξιδεύει στον ειρωνικό και απρόβλεπτο κόσμο της αγοράς εργασίας. Όσοι θεατές προσέλθετε, μπορείτε να λάβετε τον ρόλο του εργοδότη πραγματοποιώντας την συνέντευξη χωρίς προκαθορισμένες ερωτήσεις.
Art Project Space (Φαλήρου 66, Κουκάκι), 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου στις 20:00

Οι «βοτανικοί κήποι» της Ράνιας Καπελιάρη
Στους πληθωρικούς καμβάδες της παιδιά και νέοι της εποχής μας, με βλέμμα θλιμμένο κι αμήχανο, φιγουράρουν σε κατάφυτα τοπία, σκηνικά που απηχούν την αττική γη μέσα από αναγνωρίσιμα αρχαιολογικά και ιστορικά τοπόσημα. Το ατομικό και το συλλογικό, το παρελθόν και το παρόν και η έννοια της μεταμόρφωσης κυριαρχούν στην προβληματική της καλλιτέχνιδας που μέσα από τη ζωγραφική, σύμφωνα με την επιμελήτροα Αθηνά Σχινά «εκφράζει μια σιωπηλή δραματουργία, όπου τα ανέφικτα μπορούν να γίνουν εφικτά, μέσα τουλάχιστον από την λαχτάρα της αλλαγής και την αποφυγή της αλλοτρίωσης».
Gallery Genesis Εγκαίνια: 4 Απριλίου στις 20:00. Έως 22 Απριλίου

Από την έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη "Botanical Athens"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ