Πολιτισμος

Οι γυναίκες λένε… WOW στο ΚΠΙΣΝ: το διάσημο φεστιβάλ έρχεται στην Αθήνα

Με έκθεση και διάλεξη από τις Guerilla Girls, συναυλία της Nubya Garcia, θέατρο, ομιλίες και mentoring sessions

62222-137653.jpg
A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Guerilla Girls
The Guerilla Girls © Andrew Hinderaker

WOW – Women of the World: Ένα φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα στις 1-3 Απριλίου στο ΚΠΙΣΝ

Οι πασίγνωστες-άγνωστες καλλιτέχνιδες-ακτιβίστριες The Guerilla Girls, η βραβευμένη Βρετανίδα συνθέτρια και σαξοφωνίστρια Nubya Garcia, η δυναμική σκηνοθέτρια Κατερίνα Γιαννοπούλου, η Τσέχα φωτογράφος Dana Kyndrová είναι ανάμεσα στις προσκεκλημένες του Φεστιβάλ WOWWomen of the World στην Αθήνα που πραγματοποιείται από την έως τις 3 Απριλίου 2023 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία σε συνεργασία με το WOW Foundation.

Έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, το αφιερωμένο σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα φεστιβάλ κάνει την πρώτη στάση στα μέρη μας, με σκοπό να ενδυναμώσει τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να θυμίσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί καθώς και τα πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην εγχώρια πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και σε κοινά ζητήματα και προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες κ.ά.

Η Βρετανίδα σαξοφωνίστρια Nubya Garcia
Η Βρετανίδα σαξοφωνίστρια Nubya Garcia στο WOW Αθήνα στο ΚΠΙΣΝ © Gregory Rubinstein

Η Έλλη Ανδριοπούλου και η Jude Kelly για το φεστιβάλ WOW Αθήνα

«Τα τελευταία χρόνια και χάρη στην έντονη κινητοποίηση των πιο πρόσφατων φεμινιστικών κινημάτων στη Ελλάδα και διεθνώς, τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη δημόσια σφαίρα. Επιπλέον, η επικαιρότητα, τόσο η εγχώρια όσο και η παγκόσμια, δυστυχώς συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με γεγονότα που σοκάρουν, προβληματίζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη για επίσπευση της κατάκτησης της ισότητας με ευθύνη και συμβολή όλων μας» δηλώνει η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ. «Στόχος μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να δίνουμε τον χώρο και τις αφορμές για τον διάλογο που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε μία δίκαιη κοινωνία, μία κοινωνία στην οποία συμμετέχουμε ισότιμα και απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες. Οι έμφυλες ανισότητες σε όλο το φάσμα της ατομικής αλλά και συλλογικής μας εμπειρίας είναι κάτι που μας απασχολεί τόσο σε θεσμικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επομένως, η διοργάνωση ενός ετήσιου φεστιβάλ με σκοπό να προσφέρουμε μία πλατφόρμα ευαισθητοποίησης, ιδεών και διαλόγου γύρω από αυτά τα ζητήματα, συνδυάζοντας συζητήσεις με μουσική, εικαστικά και συμμετοχικές δράσεις, ήταν κάτι το οποίο σχεδιάζαμε εδώ και κάποιο διάστημα και τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία μας με το WOW Foundation».

Από την πλευρά της η Jude Kelly, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του WOW Foundation σημειώνει: «Τα φεστιβάλ WOW δημιουργήθηκαν για να φέρουν κοντά τους ανθρώπους με σκοπό να τιμήσουν τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα non-binary άτομα και να εξερευνήσουν την κατάσταση της ισότητας των φύλων στον σημερινό κόσμο. Το Ίδρυμα WOW είναι ενθουσιασμένο που συνεργάζεται με την ομάδα του ΚΠΙΣΝ για να φέρει για πρώτη φορά αυτή τη συναρπαστική εμπειρία στην Ελλάδα, με ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί τόσο για να προκαλέσει όσο και για να ψυχαγωγήσει. Η τρέχουσα συνθήκη για την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο είναι συχνά ανησυχητική. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να βρεθούμε μαζί στο πρώτο WOW στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και, παράλληλα, να γιορτάσουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Η Jude Kelly στο WOW London
Η Jude Kelly στο WOW London © Ellie Kurttz

Ραντεβού που ξεχωρίζουν στο φεστιβάλ WOW Aθήνα στο ΚΠΙΣΝ

The Guerrilla Girls, Artist Talk (Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος): Οι Guerrilla Girls αποτελούνται από ανώνυμες καλλιτέχνιδες-ακτιβίστριες, οι οποίες χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, σκανδαλώδες οπτικό υλικό και συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή καταγωγής, και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα. Πιστεύουν σε έναν διαθεματικό φεμινισμό που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Υπονομεύουν την ιδέα ενός κυρίαρχου αφηγήματος αποκαλύπτοντας το υποδόριο, το υπόρρητο, το παραγνωρισμένο και το κατάφωρα άδικο.

The Guerrilla Girls, Έκθεση «The Art of Behaving Badly» (27Μαρτίου-20 Απριλίου, Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος): Στην έκθεση  παρουσιάζονται αφίσες, βίντεο και άλλες μορφές τέχνης των Guerrilla Girls, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα διακρίσεων στις εικαστικές τέχνες.

Συναυλία της Nubya Garcia, της βραβευμένης Βρετανίδας συνθέτριας και σαξοφωνίστριας (Δευτέρα 3 Απριλίου στις 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος): Η Garcia με τη μουσική της αλλάζει το τοπίο της βρετανικής jazz- μίας σκηνής παραδοσιακά ανδροκρατούμενης. Μελέτησε μουσική πλάι σε θρύλους της jazz όπως η Nikki Yeoh και ο Gary Crosby και σπούδασε σε κορυφαίες σχολές, συμπεριλαμβανομένων της Royal Academy of Music και του Berklee. Με το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο SOURCE (2020), κέρδισε τους μουσικοκριτικούς, αλλά και διαδοχικά βραβεία και διακρίσεις, καθώς και μία υποψηφιότητα για Mercury Prize.

Maryland της Lucy Kirkwood, σκηνική ανάγνωση του θεατρικού έργου σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κ. και σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου (Σάββατο 1 Απριλίου στις 21.00, Φάρος). Το Maryland πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre και, στη συνέχεια, στο WOW London 2022 και αποτελεί μια κραυγή για συστράτευση ενάντια στην κανονικοποίηση των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών.

H Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» Elena Favilli
H Elena Favilli, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες»

«Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο»(Κυριακή 2 Απριλίου στις 11.00, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος): Που έχουν πάει όλες οι σημαντικές γυναίκες της Ιστορίας; Υπήρξαν ποτέ; Γιατί χρειάστηκαν τόσα βιβλία με σημαντικές γυναίκες ώστε να μάθουμε τις ιστορίες τους; Και από πού ξεκίνησαν όλα; Η Elena Favilli, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» («Goodnight Stories for Rebel Girls») συνομιλεί με τη Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα του βιβλίου «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», για τα γυναικεία πρότυπα, την ενδυνάμωση των κοριτσιών, την έμφυλη ισότητα και το πώς τα βιβλία μπορούν στ’ αλήθεια να αλλάξουν τον κόσμο μας.

Έκθεση φωτογραφίας της Dana Kyndrová σε συνεργασία με το Athens Photo World και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας (1 Απριλίου-31 Μαΐου, Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος). Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση με τίτλο «Γυναίκα» της Τσέχας φωτογράφου Dana Kyndrová παρουσιάζει, ρεαλιστικά και ενίοτε με χιούμορ και ένα νοερό κλείσιμο του ματιού, στιγμές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας, άλλοτε κυρίαρχος και άλλοτε σκιώδης, αλλά ακόμη απαραίτητος. Οι φωτογραφίες καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις αρχές του 2000 και δεν κάνουν καμία διάκριση ηλικίας, χώρας, θρησκείας, επαγγέλματος ή άλλων χαρακτηριστικών.

Φωτογραφία της Dana Kyndrova από την έκθεση με τίτλο "Γυναίκα"
Φωτογραφία της Dana Kyndrova από την έκθεση με τίτλο "Γυναίκα"

Ακόμα στο φεστιβάλ WOWWomen of the World Αθήνα

Ομιλίες και πάνελ συζήτησης: ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συζητήσουν για μια σειρά από καίρια ζητήματα, πάνω σε θεματικές όπως: Δικαιοσύνη VS Δικαίωση - Η σεξουαλική βία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, σε συνεργασία με τo Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ. Πρότυπα και στερεότυπα για τη γυναικεία εμφάνιση – Body Positivity. Σεξιστικός λόγος και έμφυλα στερεότυπα στη δημόσια σφαίρα. Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας (σεξουαλική εκπαίδευση, σεξουαλική υγεία, γυναικεία επιθυμία, οργασμικό κενό). Έμφυλα στερεότυπα στον αθλητισμό. Αόρατη εργασία και θηλυκοποίηση της φροντίδας. Έμφυλα στερεότυπα και σεξισμός στη μουσική βιομηχανία. Η γυναίκα μέσα από το έργο Ελληνίδων δημιουργών. Η Μητρότητα και η αυτοδιάθεση στην αναπαραγωγή. Γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός ως μέσο γυναικείας ενδυνάμωσης. Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων

Επιπλέον, οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα WOW Speed Mentoring sessions (συνεδρίες γρήγορης καθοδήγησης) στα οποία μπορούν να συναντηθούν γυναίκες και non-binary άτομα διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας, σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, με στόχο να εμπνεύσουν και να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Οι μέντορες προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

Στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, προσβάσιμο ελεύθερα, θα βρίσκεται το WOW Marketplace που θα παρουσιάζει επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις οι οποίες έχουν ιδρυθεί και διοικούνται από γυναίκες ή non-binary άτομα.

Άποψη από το WOW London Marketplace
Άποψη από το WOW London Marketplace

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από δωρεάν εργαστήρια, δράσεις και happenings με ποικίλη θεματική για όλες τις ηλικίες.

Τέλος, το πρωινό της Δευτέρας 3 Απριλίου θα αφιερωθεί στους μαθητές και μαθήτριες σχολείων. Οι μαθητές/τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να παρακολουθήσουν πάνελ με θέμα τη συναίνεση και να συζητήσουν με τους/τις ομιλητές/τριες. Πριν την επίσκεψη τους, θα μπορούν να ετοιμάσουν ένα φανζίν με θέμα την έμφυλη ανισότητα και να το παρουσιάσουν στην τάξη τους με εργαλεία που θα βρουν στην εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα του ΚΠΙΣΝ SNFCC Class.

Τι είναι το The WOW Foundation

Το WOW Foundation ιδρύθηκε από την Jude Kelly CBE το 2018 για να διαχειριστεί το παγκόσμιο κίνημα WOW – Women of the World Festivals. Τα Φεστιβάλ ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, με το πρώτο φεστιβάλ να διοργανώνεται από την Kelly στο Southbank Centre του Λονδίνου, όπου η ίδια ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, προς τιμήν των γυναικών και κοριτσιών, εξετάζοντας με ειλικρίνεια τι τις εμποδίζει να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, ευαισθητοποιώντας ένα παγκόσμιο κοινό για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και συζητώντας μαζί για τις λύσεις.

Μέχρι σήμερα, το WOW έχει φτάσει να αριθμεί πέντε εκατομμύρια άτομα σε 30 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους, μεταξύ των οποίων: Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Φινλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Σομαλιλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Στη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, τα Φεστιβάλ απέκτησαν τη φήμη ενός θεσμού που φιλοξενεί διάσημους/ες καλλιτέχνες/ιδες, ακτιβιστές/ριες και στοχαστές, μεταξύ των οποίων η Angela Davis, η Malala Yousafzai, η Annie Lennox, ο Patrick Stewart, η βαρόνη Doreen Lawrence και η Salma Hayek, μαζί με χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια που δεν είναι δημόσια πρόσωπα αλλά έχουν αξιοσημείωτη διαδρομή.

Το WOW παρέχει πλατφόρμες για κάθε είδους ανθρώπους, αλλάζει στάσεις, φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες και προσφέρει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στις δικές τους κοινότητες. Ένα παράδειγμα του αντίκτυπου που έχει το φεστιβάλ σημειώθηκε το 2015 με την ίδρυση του Κόμματος Ισότητας των Γυναικών από τις Sandi Toksvig και Catherine Mayer.

Το 2018 η Kelly παραιτήθηκε από το SouthbankCentre προκειμένου να αφιερωθεί αποκλειστικά στο WOW Foundation ως κοινωφελές ίδρυμα που εργάζεται για την οικοδόμηση, τη σύγκληση και τη διατήρηση ενός παγκόσμιου κινήματος που πιστεύει ότι ένας κόσμος ισότητας των φύλων είναι εφικτός και επιθυμητός, μέσω των φεστιβάλ και της ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών.

INFO:
WOW Αθήνα 2023
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
1-3 Απριλίου 2023
WOW Festival Pass 2023 (και για τις τρεις ημέρες):Επιλογή τιμής: Με την επιλογή τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι 30€, ενώ η ελάχιστη τιμή είναι 5€.
Στο Festival Pass δεν περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις:
Ομιλία των GuerillaGirls: 15€, 10€ (μειωμένο)
Συναυλία της Nubya Garcia: 20€, 15€, 10€ (μειωμένο)
Maryland: 12€, 8€ (μειωμένο)
«Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο»: 15€, 10€ (μειωμένο)
Προπώληση: www.ticketservices.gr, 210 7234567 και στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)
Η προπώληση για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ ξεκινάει στις 16/02 στις 18.00, ενώ για το κοινό στις 17/02 στις 18.00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ