Μουσικη

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 6 - 12 Απριλίου 2023

Πασχαλινές μελωδίες σε Μέγαρο, ΚΠΙΣΝ και Ωδείο Αθηνών, αυλαία για το Φεστιβάλ της Άνοιξης, Douglas Gordon στην Gagosian, θέατρο στο Άσυλο Ανιάτων κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 866
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ballet Preljocaj, "Η λίμνη των κύκνων"
Ballet Preljocaj, "Η λίμνη των κύκνων"

13 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 6-12 Απριλίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές

Άνοιξη με μουσική και χορό
Με μουσικές συνθέσεις της εποχής μας, το «Έβερεστ» των πιανιστικών κονσέρτων αλλά και μια σύγχρονη ανάγνωση σε ένα κλασικό μπαλέτο κλείνει το φετινό Φεστιβάλ της άνοιξης στο Μέγαρο. Στις 6 Απριλίου (στις 20:30) το Ensemble Intercontemporain, «παιδί» του Γάλλου πρωτοπόρου συνθέτη Πιερ Μπουλέζ, ερμηνεύει έργα Ξενάκη, Λίγκετι, Μαρέζ, αλλά και της 35χρονης Σοφίας Αβραμίδου. Στις 7 Απριλίου (στις 20:30) βιρτουόζος του πιάνου ΝικολάιΛουγκάνσκι έρχεται αντιμέτωπος με το 3ο Κονσέρτο του Ραχμάνινοφενώ ηΚρατική Ορχήστρα Αθηνών,υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο, εκτελεί σε πανελλήνια πρώτη την «Ιουλιανή σουίτα του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Για τους λάτρεις του χορού το Σάββατο και η Δευτέρα (στις 20:00) κινούνται στον ρυθμό της «Λίμνης των κύκνων» με τοBalletPreljocaj.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6, 7, 8 & 10 Aπριλίου

Οι μουσικές του Πάσχα
Μελωδίες στο πνεύμα των ημερών φέρνει η Μεγάλη Εβδομάδα στους μεγάλους συναυλιακούς χώρους της πόλης. Διπλό το ραντεβού στο Μέγαρο με μια βραδιά αφιερωμένη στο μοιρολόι με δεξιοτέχνες της ελληνικής μουσικής παράδοσης (Μ. Δευτέρα στις 20:30) και την μεγαλειώδη «Missa solemnis» του Μπετόβεν από την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Κρίστοφ Πόππεν (Μ. Τετάρτη στις 20:30). Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ το θείο πάθος και ο μύθος στην όπερα βρίσκονται στο επίκεντρο της συναυλίας της φημισμένης ορχήστρας δωματίου Σολίστες της Βενετίαςμε τη διακεκριμένη κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου (10 Απριλίου στις 20:30).Την ίδια ημέρα και ώρα, Τσαϊκόφσκι και Μάλερ αλλά και Μπάρμπερ και Παπαγεωργίου στο πρόγραμμα της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.

Η κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου
Η κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου στο ΚΠΙΣΝ

«Φωτίζοντας» τον Douglas Gordon
Στην πολυδιάστατη πρακτική του (που ξετυλίγεται μεταξύ άλλων μέσα από ταινίες, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, περφόρμανς) ερευνά τη συλλογική μνήμη και την αίσθηση της ψυχολογικής μας ασφάλειας μέσα από ακραίες στρεβλώσεις του χρόνου και του χώρου. Το 1998, γοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο το νέον συνενώνει το νεωτεριστικό με την αθέμιτη αίγλη, το ενέταξε ως μέσο στη φαρέτρα του. «Ίσως κάποιες λέξεις να διαβάζονται καλύτερα αν είναι γραμμένες με νέον –ίσως κάποιοι άνθρωποι να δείχνουν ομορφότεροι όταν τους φωτίζει νέον» έχει δηλώσει ο Σκωτσέζος πολυβραβευμένος (και με το Turner Prize) καλλιτέχνης. Μια σειρά από έργα με φωτεινούς γυάλινους σωλήνες μουράνο που ανακαλούν φράσειςαπό ταινίες και τραγούδια παρουσιάζει στην Αθήνα.
Gagosian, Εγκαίνια 6 Απριλίου (19:00-22:00). Μέχρι 20 Μαΐου

Έργο του Douglas Gordon

Blues Wire live
Πρωτεργάτες του είδους στην Ελλάδα, με 35+ χρόνια πορείας, πάνω από 10 δίσκους στο ενεργητικό τους και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα (όπως οι John Hammond, Louisiana Red, Katie Webster, Carey Bell, Dave Kelly κ.ά.), η μπάντα - ορόσημο των blues στην χώρα μας επιστρέφει στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών. Στην τελευταία τους αθηναϊκή εμφάνιση για την φετινή σεζόν ξανασμίγουν με τον Μανώλη Βουράκη και συναντούν ακόμα την ερμηνεύτρια Τζένη Καπάδαη και τους Yiannis Monos Blues Family.
Κύτταρο, 7 Απριλίου στις 22:00

Οι Blues Wire στο Κύτταρο

«ΠασΠορτ», μια αληθινή περιπέτεια
Είναι η συνάντηση με την ασθένεια ένα ταξίδι;Η εμπειρία της ηθοποιού Χρύσας Διαμαντοπούλου με τον καρκίνο του μαστούυπήρξε η αφετηρία για τη νέα sitespecificperformanceτης ομάδας Μικρός Νότος. Πέντε ηθοποιοί και μία χορεύτρια μας προσκαλούν να περιπλανηθούμε, με τον δικό μας ρυθμό, σε εννέα ειδικά διαμορφωμένα (με εικαστικές εγκαταστάσεις και ηχητικά τοπία) δωμάτια του Ασύλου Ανιάτων. Ένα θεατρικό ταξίδι-ύμνος στη ζωή που διασχίζει τα στάδια της ασθένειας, από το υγιές στο σώμα που νοσεί αλλά και το σώμα μετά την ολική μαστεκτομή.
Άσυλο Ανιάτων, πρεμιέρα 8 Απριλίου. Mέχρι 13 Μαΐου

«ΠασΠορτ, μια αληθινή περιπέτεια»
© Άννα Ταγκάλου

«Οργισμένο είδωλο»σε 4Κ
Η πραγματική ιστορία του επαγγελματία πυγμάχου Τζέικ Λα Μότα και η μετεωρική πορεία του από τα ψηλά στα χαμηλά και από την αμαρτία στη λύτρωση έδωσε στον Μάρτιν Σκορσέζε το δημιουργικό στοίχημα που χρειαζόταν μετά μια περιπέτεια υγείας και μια περίοδο συναισθηματικής και επαγγελματικής κρίσης και στο Ρόμπερτ ντε Νίρο το δεύτερό του Όσκαρ. Για ένα βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μας δίνει την ευκαιρία να δούμε ένα από τα κορυφαία αμερικανικά φιλμ της δεκαετίας του 1980 ψηφιακά αποκατεστημένο σε 4Κ, ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο.
Κινηματογράφος Ιντεάλ, 8 Απριλίου στις 21:30

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Phantom Limb
Σχηματίστηκαν το 2018, όταν ο Αμερικανός τραγουδιστής DamienCastaneda, μετακόμισε από το Σαν Φρανσίσκο στην Αθήνα και συνάντησετον Φώτη Βαγενά (κιθάρα), τον Μανώλη Γιαννιτσόπουλο (μπάσο) και τον Περικλή Ρούσση (τύμπανα). Τους ενώνει η αγάπη τους για τον κλασικό ροκ ήχο και τους πειραματισμούς. Αυτή την Παρασκευή μας συστήνουν ζωντανάτο πρώτοτους άλμπουμ με κομμάτια όπως το 1990s Dealer, Midnight Sun, Empty Chest και μία διασκευή στο Enjoy The Silence των Depeche Mode.
Temple, 7 Απριλίου στις 20:00

Phantom Limb
© gsac

Τέχνη στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ
Γίνεται ο ήχος εικόνα και το ηλεκτρικό ρεύμα… καρτούν; Πώς μας επηρεάζει το φως που τρεμοπαίζει; Τι σχέση έχει ο Δάντης με την παραγωγή ενέργειας; 37 καλλιτέχνες αναζητούν «το ρεύμα ανάμεσά μας» στην ιστορική μονάδα της ΔΕΗ δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και με εικαστική αφορμή το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η έκθεση «This current between us»σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου και Γεωργίας Λιάπη και σύλληψη Ελένης Καλαρά τελειώνει αυτή την Κυριακή.
ΑΗΣ ΔΕΗ Νέου Φαλήρου, έως 9 Απριλίου (Πέμπτη-Κυριακή 17:00-21:00)

Ali Kazma, "Electric" (2017)

Κατεβάζουν αυλαία
Παρότι και μετά το Πάσχα πρεμιέρες έρχονται, η Κυριακή των Βαϊωνεξακολουθεί να σημαίνει τίτλους τέλους σεζόν για πολλές παραστάσεις. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να κλείσετεεκκρεμότητες. Ανάμεσα στις παραστάσεις που κατεβαίνουν: το συγκλονιστικό «Ρέκβιεμ» του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Άττις, το «Κουκλόσπιτο» που σκηνοθέτησε ο Πορεία ο Δημήτρης Τάρλοου, «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» με τον Άκη Σακελλαρίου στο Βρετάνια, η συνάντηση του Γρηγόρη Βαλτινού με το «Da» στο Ιλίσια, «Οι δούλες» στο Αποθήκη από τον Γιώργο Σκεύα, «Η αφιέρωση» του Μπότο Στράους από τον Χάρη Φραγκούλη στο Σφενδόνη, «Η παρεξήγηση» του Καμί δια χειρός Γιάννη Χουβαρδά στο Τέχνης, το «Berlin Alexanderplatz» από τον Στάθη Λιβαθινό στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων αλλά και το «Ψηλά απ’ τη γέφυρα»του Άρθουρ Μίλερ στο Βεάκη.

"Η αφιέρωση" στο θέατρο Σφενδόνη
© Αλέξανδρος Πάπα

«Υφαίνοντας» ιστορίες
Διπλά εγκαίνια αυτή την Πέμπτη στα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη. Στην έκθεση με τίτλο «Μερικές φορές είμαι δέντρο», ο Αυστραλός εικαστικός Rhys Lee παρουσιάζει δέκα ελαιογραφίες και οκτώ παστέλ σπουδές σε ένα χάλκινο γλυπτό. Μια εικονογραφία αφαιρετική, που ενσωματώνει σύμβολα της πατρογονικής του γης, αντανακλώντας το κοσμικό του όραμα της αφιέρωσης στη χαρά τη ζωής. Στο κατώτερο επίπεδο της γκαλερί, η Ηλιοδώρα Μαργέλλου ξετυλίγει δυο σειρές χειροποίητων κεντημάτων και υφαντών σε μεταλλική σήτα, σε μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από τους ρόλους και τη ζωή της γυναίκας στην κλασική Ελλάδα.
Δύο Χωριά Ακρόπολη, 6 Απριλίου-6 Μαΐου

Ηλιοδώρα Μαργέλλου, "I will love you like today all year round"

Ο ζωγραφικός κόσμος του Ζήση Μπλιάτκα
Η ύπαιθρος είναι ο χώρος που συναντά τα θέματά του και έτσι η ζωγραφική του τοποθετείται σε έναν απέραντο κάμπο. Οι εικόνες του είναι η εξοχή και η παραγωγική γη που έχει γύρω του, εκεί όπου εντοπίζει τις ευτελείς κατασκευές (κυματοθραύστες, χαρταετούς, ηλιακούς θερμοσίφωνες) που αποτυπώνει στα τελάρα του.Το φώς από τα γυαλιστερά αντικείμενα και την ηλεκτρική λάμψη της οθόνης, τα DIY δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης, είναι μερικά από τα θέματα των έργων που θα δείξει ο γεννημένος το 1992 ζωγράφος στην έκθεση «Μετεωρολογία του κόσμου».
Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, εγκαίνια: 6 Απριλίου (στις 19:00). Μέχρι 2 Ιουνίου

Έργο του Ζήση Μπλιάτκα στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

«To ημέρωμα της στρίγγλας» στον Φάρο
Ο κύκλος θεατρικών αναλογίων Παραβάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επιμελήθηκε ο Έκτορας Λυγίζος, ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με μία από τις πιο ιδιόρρυθμες και αμφιλεγόμενες κωμωδίες του Σαίξπηρ. Η Εύα Βλασσοπούλου μας μεταφέρει στην Πάντοβα του 1600, όπου ο σιορ Μπατίστας αποφασίζει να μην παντρέψει την περιζήτητη κόρη του, Μπιάνκα, προτού βρεθεί σύζυγος για την πρωτότοκή του, τη δύστροπη Κατερίνα. Εκμεταλλεύεται, άραγε, κωμικά ο ποιητής τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής του ήείναι «Το ημέρωμα της στρίγγλας» μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας;
ΚΠΙΣΝ, 8 & 9 Απριλίου στις 19:00

Οι παλίμψηστες αφηγήσεις της Ξένιας Αραπάκη
Μαθήτρια των Γιώργου Μαυροειδή, Παναγιώτη Τέτση και Δημήτρη Μυταρά στην ΑΣΚΤ, προσεγγίζει τη ζωγραφική με γραφή αφαιρετική και διάθεση χειρονομιακή, καταφεύγοντας ωστόσο και στην ενσωμάτωση του καθρέπτη ως ready made. Στο επίκεντρο των θεματικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και το εννοιολογικό ή συναισθηματικό ανθρώπινο φορτίο. Είναι, λοιπόν, οι αλλοιωμένες από το χρόνο αναμνήσεις της ως χρωματικές αποχρώσεις που πρωταγωνιστούν στα έργα της νέας της έκθεσης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μείζον. Αφαιρώντας το έλασσον» στην γκαλερί της οδού Κουντουριώτου 187 στον Πειραιά.
Gallery Art Prisma, έως 23 Απριλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ