Μουσικη

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ της Άνοιξης

Διάσημοι καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη δεύτερη εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού τον Απρίλιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 1-10 Απριλίου 2023

Για δεύτερη χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει το Φεστιβάλ της Άνοιξης, την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού, που θα διαρκέσει από την1η έως τις 10 Απριλίου, και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία. Η προπώληση έχει αρχίσει.
Διεθνούς φήμης σύνολα, βραβευμένοι μουσικοί, διάσημοι χορογράφοι και εκπρόσωποι από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εμφανίζονται στη σκηνή του Μεγάρου σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που υπόσχεται στο κοινό ξεχωριστές εμπειρίες πολιτισμού. Φέτος, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι η ορχήστρα Sinfonia Varsovia και ο πιανίστας Rafał Blechacz από την Πολωνία (1/4), το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία (3/4), η Νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang και ο Βέλγος ρωσικής καταγωγής πιανίστας Denis Kozhukhin (4/4), το Ensemble Intercontemporain από τη Γαλλία (6/4), ο Ρώσος βιρτουόζος του πιάνου Nikolay Lugansky (7/4) και το Μπαλέτο Preljocaj από τη Γαλλία, το οποίο παρουσιάζει στο Μέγαρο μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων» (8 & 10/4).
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης θα προβληθεί επίσης για μία και μοναδική βραδιά το ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» (με ελληνικούς υπέρτιτλους) σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA Gerald Fox (5/4).

Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: το πρόγραμμα αναλυτικά

SINFONIA VARSOVIA
RAFAȽ BLECHACZ | πιάνο
ALEKSANDAR MARKOVIĆ | μουσική διεύθυνση
Σάββατο 1 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
MEΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ
Τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει εμβληματικές δημιουργίες Πολωνών συνθετών από Πολωνούς μουσικούς, τον βιρτουόζο πιανίστα Rafał Blechacz [Ράφαλ Μπλέχατς] και τη διεθνώς καταξιωμένη Sinfonia Varsovia, θα έχει το κοινό που θα βρεθεί στην εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ της Άνοιξης, το Σάββατο 1 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

O κορυφαίος σολίστ στην ερμηνεία έργων Chopin της γενιάς του, θριαμβευτής του ομώνυμου 15ου Διεθνούς Διαγωνισμού της Βαρσοβίας (2005) και κάτοχος του Gilmore Artist Award ‒αποκαλούμενου και «βραβείου Νόμπελ του πιάνου»‒ θα παρουσιάσει το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 21 του Frédéric Chopin [Φρεντερίκ Σοπέν]. Στις ορχηστρικές συνθέσεις της βραδιάς, η Δεύτερη συμφωνία του πολωνού συνθέτη Krzysztof Penderecki [Κρίστοφ Πεντερέτσκι], καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας επί σειρά ετών, και η Εισαγωγή από τον «Ελεύθερο σκοπευτή» του Carl Maria von Weber [Καρλ Μαρία φον Βέμπερ]. Στο πόντιουμ, ο Σέρβος μαέστρος Aleksandar Marković [Aλεξαντάρ Μάρκοβιτς], πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Sinfonia Varsovia.
Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Adam Mickiewicz
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

01.04.2023 Sinfonia Varsovia - Rafał Blechacz - Aleksandar Marković
Ο πιανίστας Rafal Blechacz στο Μέγαρο, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης
Ο πιανίστας Rafal Blechacz στο Μέγαρο, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης © Marco Borggreve

VOX CLAMANTIS
ΑRVO PÄRT: PASSIO
Δευτέρα 3 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Jaan-Eik Tulve| μουσική διεύθυνση
To βραβευμένο με Grammy σύνολο από την Εσθονία σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά θρησκευτικά έργα της εποχής μας.
Στη σύγχρονη θρησκευτική μουσική εστιάζει η δεύτερη συναυλία του Φεστιβάλ της Άνοιξης, τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 8:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή τη βραδιά, στην οποία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε έναν σπουδαίο εσθονό συνθέτη της εποχής μας και σε διεθνώς διακεκριμένους ερμηνευτές του έργου του, επίσης από την Εσθονία, το βραβευμένο με Grammy (και όχι μόνο) φωνητικό σύνολο Vox Clamantis παρουσιάζει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τη συγκλονιστική σύνθεση Passio του Arvo Pärt [Άρβο Παιρτ]. Το έργο είναι γραμμένο για σολίστ, μεικτή χορωδία, οργανικό σύνολο και εκκλησιαστικό όργανο και βασίζεται στα Κατά Ιωάννην Πάθη. Τους Vox Clamantis διευθύνει ο Jaan-Eik Tulve [Γιααν-Έικ Τούλβε], ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο εμπνευσμένους μουσικούς στη φωνητική σκηνή της Σκανδιναβίας. 

03.04.2023 Vox Clamantis - Arvo Pärt: Passio

Τα μέρη του Ιησού ερμηνεύει ο βαθύφωνος Taniel Kirikal [Τάνιελ Κίρικαλ], και του Πιλάτου ο τενόρος Valter Soosalu [Βάλτερ Σόοσαλου]. Ο ρόλος του Ευαγγελιστή αποδίδεται από τέσσερις μονωδούς: την υψίφωνο Jaanika Kuusik [Γιάανικα Κούουσικ], την άλτο Susanna Paabumets [Σουσάννα Πάαμπουμετς], τον τενόρο Anto Õnnis [Άντο Όννις] και τον βαθύφωνο Tõnis Kaumann [Τόνις Κάουμαν]. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι σολίστ: Robert Traksmann [Ρόμπερτ Τράκσμαν] (βιολί), Riivo Kallasmaa [Ρίιβο Κάλλασμαα] (όμποε), Peeter Sarapuu [Πέετερ Σάραπουου] (φαγκότο) και Johannes Sarapuu [Γιοχάννες Σάραπουου] (βιολοντσέλο). Στο εκκλησιαστικό όργανο, η Ene Salumäe [Ένε Σάλουμαε].

Το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis
Το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis © Kaupo Kikkas

Passio Domini nostril Jesu Christi secundum Joannem
Τα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη για σολίστ, μικτή χορωδία, οργανικό σύνολο και εκκλησιαστικό όργανο. 
Η σύνθεση Passio αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές δημιουργίες του Arvo Pärt (γενν. 1935). 
Άρχισε να γράφει τα «Πάθη» το 1980, όταν μετοίκησε στο Βερολίνο, στρέφοντας την προσοχή του στα κεφάλαια 18 και 19 του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου και επιστρέφοντας στις ρίζες της ευρωπαϊκής πολυφωνίας, προκειμένου να αφηγηθεί μουσικά το Θείο Πάθος με όσο το δυνατό πιο λιτό τρόπο. 

4.04.2023 Vilde Frang - Denis Kozhukhin

VILDE FRANG | βιολί
DENIS KOZHUKHIN | πιάνο
Τρίτη 4 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
MEΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
Η συνεργασία της Vilde Frang με τον Denis Kozhukhin είναι αναμφισβήτητα μια συνάντηση «κορυφής» δύο μουσικών με σπάνια δεξιοτεχνική και εκφραστική ποιότητα. Η Νορβηγίδα βιολονίστα και ο Bέλγος ρωσικής καταγωγής πιανίστας βρίσκονται στην ακμή τους, με έντονη σολιστική δραστηριότητα ανά την υφήλιο. Με την ίδια αφοσίωση και επιτυχία υπηρετούν τη μουσική δωματίου, επιλέγοντας εμβληματικά έργα του 19ου και 20ού αιώνα για το πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.

Η Νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang
Η Νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang © Μarco Βorggreve

Στο πρόγραμμά τους, η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο 78 του Johannes Brahms, αποσπάσματα από τα Λυρικά κομμάτια για σόλο πιάνο του Edvard Grieg και η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1, Sz. 75 του Béla Bartόk.

JANINE JANSEN: ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ  STRADIVARI
Τετάρτη 5 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προβάλλει για μία και μοναδική βραδιάτο ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA Gerald Fox(με ελληνικούς υπέρτιτλους), παραγωγής Αsterisk Films, Foxy Films και Sky Arts.
Η διάσημη Ολλανδή βιολονίστα Janine Jansen έθεσε πρόσφατα μια ανεπανάληπτη πρόκληση στον εαυτό της: να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με δώδεκα από τα καλύτερα βιολιά του θρυλικού κατασκευαστή Antonio Stradivari, με τον σπουδαίο αρχιμουσικό Sir Antonio Pappano να τη συνοδεύει στο πιάνο. 

Janine Jansen -Ερωτευμένη με τον Στραντιβάρι

Στην ταινία-ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Μέγαρο οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τα ιστορικά βιολιά Στραντιβάριους, ορισμένα από τα οποία ανήκαν σε μεγάλους βιρτουόζους του 20ού αιώνα, όπως ο Fritz Kreisler, ο Nathan Milstein, η Ida Haendel κ.ά. 

Η διάσημη Ολλανδή βιολονίστα Janine Jansen
Η διάσημη Ολλανδή βιολονίστα Janine Jansen © Una Bernand

ENSEMBLE INTERCONTEMPORAIN
Πέμπτη 6 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Το Ensemble Intercontemporain ιδρύθηκε το 1976 στο Παρίσι από τον πρωτοπόρο γάλλο συνθέτη Pierre Boulez, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, χάρη στις εξαιρετικές ικανότητες των μουσικών του, την πολυεπίπεδη δράση και το καινοτόμο πνεύμα του, το σύνολο  εμπνέει τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, έχοντας πλέον στο ρεπερτόριό του περισσότερα από τρεις χιλιάδες έργα. Στις τέσσερις συνθέσεις που ερμηνεύει στο Μέγαρο, υπό τη διεύθυνση του Dylan Corlay, οι ακροατές θα έρθουν σε επαφή με πρωτόγνωρες μουσικές «χορογραφίες» του 20ού αιώνα. Ευαίσθητοι συνθέτες αφουγκράζονται τα δεδομένα του περίπλοκου κόσμου μας αλλά και τα σύγχρονα επιτεύγματα των επιστημών, όπως της φυσικής, της αρχιτεκτονικής ή της νευροβιολογίας, δημιουργώντας μια νέα μουσική «γεωμετρία» που δοκιμάζει το πνεύμα και τις αισθήσεις μας φλερτάροντας με τα όριά τους.

To Ensemble Intercontemporain έρχεται στο Μέγαρο, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης
To Ensemble Intercontemporain έρχεται στο Μέγαρο, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης

Θα ακουστούν τα έργα: «A Ηug to Die» της Σοφίας Αβραμίδου, «Entrelacs» («Συνάψεις») για έξι όργανα του Yan Maresz, «Jalons» («Ορόσημα») για δεκαπέντε εκτελεστές του Ιάννη Ξενάκη και Κοντσέρτο δωματίου για δεκατρείς εκτελεστές του György Ligeti.

6.04.2023 Ensemble Intercontemporain

Ο NIKOLAY LUGANSKY ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΤΟΥ RACHMANINOV
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΑ / ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ IN RESIDENCE ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
Παρασκευή 7 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
150 χρόνια από τη γέννηση του Sergei Rachmaninov
Η απαράμιλλη δεξιοτεχνία και η εκλεπτυσμένη εκφραστικότητα του Nikolay Lugansky τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους των ημερών μας και ιδανικό ερμηνευτή του Τρίτου κοντσέρτου του Rachmaninov, που θεωρείται το «Έβερεστ» των πιανιστικών κοντσέρτων. Ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος, που τα τελευταία χρόνια συνδέεται σταθερά με ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εμφανίσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθύνει το συμφωνικό αριστούργημα «Ματθίας ο ζωγράφος» του Paul Hindemith, εμπνευσμένο από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Matthias Grünewald, αλλά και τη βαθιά πνευματική Ιουλιανή σουίτα (α΄ πανελλήνια εκτέλεση) του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου.
Στις 19:30 | Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

 

O βιρτουόζος πιανίστας Nikolay Lugansky
O βιρτουόζος πιανίστας Nikolay Lugansky © Caroline Doutre Naive

BALLET PRELJOCAJ ‒ «Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»
Σάββατο 8 και Δευτέρα 10 Απριλίου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Mετά την «Χιονάτη» και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», o Angelin Preljocaj επιστρέφει στη σκηνή με τη μοντέρνα εκδοχή του μπαλέτου «Η Λίμνη των Κύκνων» σε μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Συνδυάζοντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, το κλασικό με το σύγχρονο, αλλά χωρίς να προδίδει την αυθεντική  εκδοχή, ο Preljocaj μεταφέρει την ιστορία της Πριγκίπισσας στη σημερινή κοινωνία και στο επίκεντρο των θεμάτων που την ταλανίζουν. Ο αδίστακτος Ρόθμπαρτ έχει μοχθηρά σχέδια, η νεαρή Οντέτ θα θελήσει να τον εμποδίσει και εκείνος θα τη μεταμορφώσει σε κύκνο, ενώ ο Ζήγκφρηντ θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, όταν ο τελευταίος θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον Ρόθμπαρτ.

08 & 10.04.2023 Ballet Preljocaj - Η Λίμνη των Κύκνων

XΟΡΟΓΡΑΦΙΑ | Angelin Preljocaj
MΟΥΣΙΚΗ | Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 79DMusicStudio
ΠΑΡΑΓΩΓΗ| Ballet Preljocaj
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ| Chaillot - Théâtre National de la Danse, Biennale de la Danse de Lyon 2021/Maison de la Danse, La Comédie de Clermont-Ferrand, Festspielhaus St. Pölten (Austria), Les Théâtres-Grand Théâtre de Provence, Théâtres de Compiègne, Working Residence Grand Théâtre de Provence

To Ballet Preljocaj
To Ballet Preljocaj

 

Πληροφορίες: http://www.megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ