Μουσικη

Αdagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα στο Μέγαρο

Δυο μοναδικές συναυλίες με μοιρολόγια της δημοτικής παράδοσης και αριστουργήματα της δυτικής μουσικής

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 864
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Adagio στο Μέγαρο: Η Χορωδία Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στην παρουσίαση της «Missa solemnis» του Μπετόβεν
Adagio στο Μέγαρο: Η Χορωδία Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στην παρουσίαση της «Missa solemnis» του Μπετόβεν © Νικόλας Κομίνης

Αdagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα στο Μέγαρο με μοιρολόγια και την «Missa solemnis» του Μπετόβεν

Η ανθρώπινη φωνή, όπως εκφράζεται μέσα από τη μακραίωνη θρηνητική παράδοση του ελληνικού λαού, αλλά και μέσα από ανυπέρβλητα αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, θα έχει τον πρώτο λόγο στις συναυλίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μοιρολόι στη Μάνη
Μοιρολόι στη Μάνη (1966) © K. Μάνος

Η αυλαία του κύκλου Adagio ανεβαίνει τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου με τη μουσική παράσταση «Του μοιρολογιού το μύρο», σε επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη. Δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (Θ. Κωνσταντίνου, Στ. Δορμπαράκης, Σ. Ψαραδέλλης, Ν. Αγγελόπουλος, Μ. Κλαπάκης, Γ. Σκορδαλός, Π. Περισυνάκης κ.ά.) παρουσιάζουν την εξέλιξη από τον πένθιμο αναστεναγμό μέχρι τους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς και την αναπτυγμένη και ανεξάρτητη μορφή αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Μια συναυλία, με την συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού, της Κατερίνας Παπαδοπούλου, του πρωτοψάλτη Γρηγόρη Νταραβάνογλου καθώς και του εθνομουσικολόγου Christopher King, που αντανακλά ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ζωή, την ψυχική δύναμη και την αξία της παράδοσης.

Ο Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν θα διευθύνει την ΚΟΑ στην «Missa solemnis»
Adagio στο Μέγαρο: ο Κρίστοφ Πόππεν θα διευθύνει την ΚΟΑ στην «Missa solemnis»

Τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου θα αναμετρηθεί με την «Missa solemnis» («Επίσημη λειτουργία»), την μεγαλοπρεπέστερη δημιουργία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ένα έργο-ορόσημο της εκκλησιαστικής εργογραφίας που δοξάζει τον θεό υμνώντας ταυτόχρονα και τον άνθρωπο. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ, η μεσόφωνος Ίνγκεμπορ Νταντς, ο τενόρος Zενίς Υσμάνοφ και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Στο πόντιουμ, ο Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν. Πριν την έναρξη της συναυλίας έχει προγραμματιστεί (στις 19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για τους κατόχους εισιτηρίων.

Η υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ τραγουδά στην παρουσίαση της «Missa solemnis» στο Μέγαρο
Adagio στο Μέγαρο: η υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ τραγουδά στην παρουσίαση της «Missa solemnis»

INFO:
Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
10 & 12 Απριλίου στις 20:30
Eισιτήρια: 210 7282333, www.megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ