Μουσικη

12 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 23 - 29 Μαρτίου 2023

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο και νέα θεατρικά έργα στη Στέγη, Ρέιφ Φάινς από το NTLive στο Μέγαρο, ο Μανώλης Χάρος στη Γεννάδειο, ζωγραφική του Έντι Ράμα στο Ζάππειο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 864
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μανώλης Χάρος, «Θάλασσα» (λεπτομέρεια)
Μανώλης Χάρος, «Θάλασσα» (λεπτομέρεια)

12 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 23-29 Μαρτίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ο Μανώλης Χάρος «συναντά» τον Διονύσιο Σολωμό
Μια συνάντηση ποιητικού λόγου και εικαστικής εικόνας η νέα έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες …Μανώλης Χάρος». Αντλώντας έμπνευση από τον «Διάλογο» του εθνικού μας ποιητή, μια πραγματεία πάνω στην ελληνική γλώσσα και τη σχέση της με το λαό, o γνωστός ζωγράφος δημιουργεί αφηρημένες παραστάσεις που αναφέρονται στο μεγαλείο της φύσης και ταυτόχρονα πραγματεύονται την αδυναμία της συνεννόησης με το κατεστημένο και το θαύμα της έμπνευσης. Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, χειρόγραφα του Σολωμού και σπάνιες εκδόσεις και υλικό για την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Εγκαίνια: 28 Μαρτίου. Έως 30 Ιουνίου (Τετάρτη-Κυριακή 12:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00)

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο στην Αθήνα
Στο έργο της μεταφέρει τις αθέατες όψεις ενός κόσμου που μοιάζει καλοβαλμένος, αλλά κρύβει τα δικά του μυστικά στην ντουλάπα. Γράφει για ανθρώπους που βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους τα εμπόδια της φυλής, του φύλου, του χρώματος, της σεξουαλικότητας, της κοινωνικής τάξης. Συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker, η Μπερναρντίν Εβαρίστο συναντά για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό. Σε μια συζήτηση με την σεναριογράφο, θεατρική συγγραφέα και πεζογράφο Aλεξάνδρα Κ. θα μιλήσει για την τέχνη της συγγραφής, τη θέση της γυναίκας σήμερα και τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 27 Μαρτίου στις 19:00

Η συγγραφέας Μπερναρντίν Εβαρίστο μιλά για το έργο της στη Στέγη
© Jennie Scott

Θεατρικός Ρέιφ Φάινς στην οθόνη
Η ερμηνεία του μαγνήτισε κοινό και κριτικούς, όταν την περσινή σεζόν, στο Bridge Theatre του Λονδίνου, πρωταγωνίστησε στο «Straight Line Crazy», το νέο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Χέαρ. Στο πλαίσιο των μεταδόσεων του National Theatre Live, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον βραβευμένο με BAFTA και Tony Άγγλο ηθοποιό, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νίκολας Χάυτνερ, να σκιαγραφεί το πορτρέτο του Ρόμπερτ Μόουζες. Πρόσωπο υπαρκτό, ο Αμερικανός πολεοδόμος ήξερε να κινεί με μαεστρία τα γρανάζια της εξουσίας για να πραγματοποιεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες και με τους αυτοκινητόδρομους που δημιούργησε μεταμόρφωσε την πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 23 Mαρτίου στις 20:00

O Ρέιφ Φάινς στο "Straight line crazy"
© Manuel Harlan

Τι φέρνει το Onassis Future N.O.W.;
Τρία νέα θεατρικά έργα, που προκρίθηκαν μέσα από ετήσιο ανοιχτό κάλεσμα, κάνουν πρεμιέρα στη Στέγη. Μια σπονδυλωτή θεατρική performance, το «Call me Sugar» των Χριστίνας Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη εστιάζει στην online σεξεργασία και την εμπορευματοποίηση των φετίχ. Στον «Σεισμό» ο Βασίλης Βηλαράς καλεί non binary άτομα, τρανς θηλυκότητες, μετανάστριες και σεξεργάτες να τραγουδήσουν τη ρητορική μίσους που υφίστανται καθημερινά. Οι παραστάσεις κλείνουν με το έργο «Perseids ή πώς να παρτάρετε αγρίως» των Ζωής Σιγαλού και Μαρίνας Σιώτου που μας μεταφέρει μια νύχτα στις τουαλέτες ενός κλαμπ όπου πέντε κορίτσια μοιράζονται μεθυσμένες εξομολογήσεις, βρισιές, sexting κι αγκαλιές.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 23 Μαρτίου-9 Απριλίου (Πέμπτη-Κυριακή στις 18:00, 20:00 & 22:00)

«Call me Sugar» των Χριστίνας Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη
«Call me Sugar» των Χριστίνας Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη © Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το πολιτικό τραγούδι των Θεοδωράκη και Μπλίτσταϊν
Μια επιλογή από δημιουργίες δύο συνθετών που, αν και διέγραψαν διαφορετικές μουσικές διαδρομές, τους ενώνει το κοινό πάθος για το πολιτικό μουσικό θέατρο παρουσιάζουν η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης με τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου. Το «Γελαστό παιδί» και άλλα τραγούδια από το εμβληματικό έργο «Ένας όμηρος» του Μίκη Θεοδωράκη θα ακουστούν μαζί με σπάνια αποσπάσματα έργων σε στίχους και μουσική του Μαρκ Μπλίτσταϊν (όπως τα Παρέλαση, Αρνητική απάντηση, Γκολούπτσικ, Τζούνο), αλλά και κομμάτια του Αμερικανού Μίλτον Μπάμπιτ και των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 26 Μαρτίου στις 19:30

Πανδαισία Socrates στο Κύτταρο
Αφιερωμένη εξαιρετικά στους Socrates drank the conium η Παρασκευή στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Ο Νίκος Σπάθας και ο Μπάμπης Τυρόπουλος στις κιθάρες, ο Μιχάλης Απαρτόγλου στο μπάσο, αλλά και στα φωνητικά μαζί με την Μαρκέλλα Παναγιώτου, ο Μιχάλης Καπηλίδης στα τύμπανα και ο Αστέριος Παπασταματάκης στα πλήκτρα ερμηνεύουν αγαπημένες στιγμές από τη δισκογραφία της μπάντας, ακυκλοφόρητα κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο που δεν ολοκληρώθηκε, αλλά και κομμάτια από τις μεγάλες τους επιρροές (Χέντριξ, Ζάππα κ.ά.).
Κύτταρο Live, 24 Μαρτίου από τις 21:30

Ο Νίκος Σπάθας στο Κύτταρο Live στο αφιέρωμα για τους Socrates drunk the conium
Ο Νίκος Σπάθας στο Κύτταρο Live στο αφιέρωμα για τους Socrates drunk the conium

Τρεις γυναίκες εικαστικοί στο Μεταξουργείο
Τριπλά εγκαίνια με γυναικεία υπογραφή στην γκαλερί της οδού Ιάσωνος. Στην πρώτη της ατομική στην Αθήνα, η ζωγράφος Hana Ward από το Λος Άνζελες εξερευνά θέματα σχετικά με την ταυτότητα και την μεταμόρφωση του εαυτού απεικονίζοντας μαύρες γυναικείες φιγούρες που στοχάζονται και ονειροπολούν. Σε ένα πολύχρωμο, ουτοπικό περιβάλλον με αφράτα σύννεφα, κελαρυστά ρυάκια, βραχώδεις πλαγιές, ζώα και φυτά μας προσκαλεί με το πινέλο της η Σοφία Στέβη. Συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στις πολιτικές, συναισθηματικές και περιβαλλοντικές πτυχές της τεχνολογίας, η Κυριακή Γονή καταθέτει τον προβληματισμό της γύρω από τις υποδομές ακρόασης και την κουλτούρα της επιτήρησης μέσα από μια εγκατάσταση βίντεο στην οποία πρωταγωνιστεί το άβαταρ μιας φωνητικής βοηθού.
The Breeder, εγκαίνια 23 Μαρτίου (19:00-22:00). Έως 29 Απριλίου

Σοφία Στέβη, Άτιτλο, 2023
Σοφία Στέβη, Άτιτλο, 2023

Οι ζωγραφικοί «Αυτοσχεδιασμοί» του Έντι Ράμα
Τι μπορεί να κάνει ένας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των υπηρεσιακών του τηλεφωνημάτων; Ο πρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης ως καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας χρώματα, παστέλ, μαρκαδόρους και ακουαρέλες, που βρίσκονται μόνιμα στο γραφείο του, σχεδιάζει πάνω σε χαρτιά από σημειώσεις, ημερολόγια ή πολιτικά έγγραφα, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Όπως έχει σημειώσει, μάλιστα, αυτή η αυτόματη γραφή τον βοηθά να συγκεντρώνεται στις συζητήσεις. Τους χειρονομιακούς «αυτοσχεδιασμούς» του με τα έντονα χρώματα και τα βιομορφικά σχήματα σε χαρτιά, καθώς και κεραμικά του παρουσιάζει σε έκθεση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ζάππειον Μέγαρον, έως 31 Μαρτίου (Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-20:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-20:00) 

Έντι Ράμα, από την έκθεση "Improvisations"

PAGANισμός στον Νέο Κόσμο
Ο ήχος τους progressive ethnic, μοντέρνος και ηλεκτρισμένος, έχει στο dna του την παράδοση. Με γκάιντες και τύμπανα, με κιθάρες και μπάσα, «οι άνθρωποι της υπαίθρου» έρχονται να μας συνδέσουν με τις μουσικές ρίζες μας σε ένα συναυλιακό ταξίδι που αναδεικνύει τις ιστορίες και το δράμα των τραγουδιών. Στο μικρόφωνο η εκρηκτική Evelyn Assouad με την πέτρινη φωνή και τη θεατρική παρουσία.
Σταυρός του Νότου Club, 26 Μαρτίου στις 21.30

PAGAN

Αντάρα Τουρ στο Γκάζι
Urban beats με χάλκινα, psycho synths με ultra bass: μετά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, οι Pindos Atletico και οι BAiLDSA κατηφορίζουν στην Αθήνα για ακόμα μία κοινή εμφάνιση. Ο Thel και ο Mpelafon, οι τράπερς από τα Γρεβενά οι οποίοι μιξάρουν κλαρίνα με ραπ, ετοιμάζουν γλέντι με τα καρντάσια από τη Θεσσαλονίκη που παίζουν punk rock στέλνοντας μηνύματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.
Temple, 25 Μαρτίου στις 20:30

«Η εκδρομή» της Χριστίνας Κάλμπαρη
Οι εικόνες της ατμοσφαιρικές, εσωτερικές, αναδύονται μέσα από την αχλή της μνήμης θυμίζοντας, ίσως, στιγμιότυπα ταινίας. Στους μεγάλων διαστάσεων πίνακες και τα σχέδιά της με κάρβουνο, θ’ αντικρύσεις γυναικείες φιγούρες σε στιγμές περισυλλογής. Το φως και το πώς αυτό διαμορφώνει τον ζωγραφικό χώρο βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της γνωστής εικαστικού στη νέα έκθεσή της που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, εγκαίνια 23 Μαρτίου (18:00-21:00), Μέχρι 14 Μαΐου (Τρίτη-Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-15:00)

Χριστίνα Κάλμπαρη, "Σκηνή Ι" (2020)

«Λέξεις μακρόσυρτες» από τον Βύρωνα Τσουράπη
«Σελίδα τη σελίδα» θα «ξεφυλλίσει» το νέο του άλμπουμ live ο τραγουδοποιός, ο οποίος έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από την εκπομπή «Μουσικό Kουτί» αλλά και μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις του στο πλευρό του Νίκου Πορτοκάλογλου. Στις αποσκευές του, όμως, το βράδυ της Παρασκευής φέρνει και άλλα ελληνικά και ξένα εμβληματικά τραγούδια που διασκευάζει με την μπάντα του.
Σταυρός του Νότου Plus, 24 Μαρτίου στις 22:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ