Μουσικη

Maestro: Τα μουσικά κομμάτια που ακούσαμε στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Irma Thomas, U2, The Andrews Sisters, Σtella, Dusty Springfield και άλλα. Ακούστε τα παρακάτω

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα μουσικά κομμάτια που ακούσαμε στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
© Instagram/ Klelia Andriolatou

«Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη: Η μουσική επιμέλεια του δεύτερου επεισοδίου της σειράς, λίγο πριν την προβολή του νέου επεισοδίου 

Την προηγούμενη εβδομάδα δεν προβλήθηκε το τρίτο επεισόδιο του «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και οι τηλεθεατές χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη. Το δεύτερο επεισόδιο ήταν, ωστόσο, απολαυστικό τόσο σε σχέση με την εξέλιξη της πλοκής όσο και σε σχέση με την μουσική του επιμέλεια.

Ο πρωταγωνιστής της σειράς, Ορέστης, τον οποίο ερμηνεύει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, είναι ένας καθηγητής μουσικής που προσλήφθηκε για να διοργανώσει το φεστιβάλ μουσικής του νησιού. Το γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη να εμπλουτίζει τη σειρά με πολλά ξεχωριστά μουσικά κομμάτια. Το επεισόδιο αρχίζει με το Annen Polka, το έργο του Johann Strauss Sohn. Η πόλκα, που ανήκει στους ζωηρούς κυκλικούς χορούς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1852 με αφορμή το ετήσιο Annenfest στο Prater της Βιέννης και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συνθέτη. Ήταν αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που ονομάζονταν Άννα, Νίνα ή Νανέτ. Στο επεισόδιο της σειράς, η κυρία Μαρία αποφασίζει να διαλέξει το συγκεκριμένο κομμάτι για να ακουστεί από τα ηχεία σε όλο το κέντρο των Παξών. Όσο το κομμάτι ακούγεται διάφορα πρόσωπα γυναικών, που κατοικούν στο νησί, προβάλλονται στις οθόνες των τηλεθεατών.

Annen-Polka op. 117 - Johann Strauss II

Στο δεύτερο επεισόδιο αφηγητής ήταν ο γιος της οικογένειας, ο Αντώνης. Ο Αντώνης, ήδη από τα πρώτα λεπτά της αφήγησης, αρχίζει να αποκαλύπτει μυστικά της οικογένειας, για τα οποία πήραμε μια ιδέα από το προηγούμενο επεισόδιο. Οι αποκαλύψεις γίνονται με την μουσική υπόκρουση του Straight From the Heart από την Irma Thomas. Η ξεσηκωτική μπαλάντα της Irma Thomas συντέθηκε το 1996 και ανήκει στο άλμπουμ "Wish Someone Would Care". Το κομμάτι αποτελεί ένα άνοιγμα ψυχής για την τραγουδίστρια.

Straight From The Heart

Η πλοκή εξελίσσεται και ακολουθεί η πολυσυζητημένη σκηνή ξυλοδαρμού. Εκεί η μουσική απουσιάζει, καθώς το συναίσθημα είναι πολύ έντονο και η ερμηνεία της Μαρίας Καβογιάννη καθηλωτική. Όταν οι αλλεπάλληλες δυνατές σκηνές ολοκληρώνονται, ακούγεται το When Love Comes To Town από τους U2. Το κομμάτι είναι ένα ντουέτο με τον θρύλο των μπλουζ, B.B. King. Οι Αμερικανοί μουσικοί της μπλουζ είχαν μεγάλη επιρροή στους U2 και το γκρουπ έτρεφε θαυμασμό για τον King. «Ίσως έκανα λάθος που σε απογοήτευσα τότε, αλλά το έκανα πριν έρθει η αγάπη στην πόλη» αναφέρεται στους στίχους το τραγουδιού και η σύνδεσή του με την προηγούμενη σκηνή είναι αναπόφευκτη. Σε εκείνο το σημείο ο Ορέστης πλένει ένα ματωμένο T-shirt που γράφει «Fucking love» και το παραδίδει στον κάτοχό του.

When Love Comes to Town (U2 / BB King)

Ο Ορέστης στο επεισόδιο αυτό αρχίζει πια να μην μπορεί να κρύψει το ενδιαφέρον του για την Κλέλια, αλλά κρατάει αντιστάσεις. Η Κλέλια βγαίνει πλέον με τον Θάνο, έναν νεαρό φοιτητή ιατρικής που έφτασε πριν λίγες μέρες στο νησί. Ο Αντώνης αποκαλύπτει στην αφήγησή του πως η Κλέλια δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν, επειδή είναι ερωτευμένη με κάποιον άλλον. Το Rum and Coca-Cola των The Andrews Sisters ακούγεται όσο το κορίτσι κάνει βόλτες με το νέο της αγόρι στο νησί. Το τραγούδι αυτό στην τελευταία στροφή του μιλά για ένα νιόπαντρο ζευγάρι, του οποίου ο γάμος καταστρέφεται, καθώς η νύφη τρέχει μακριά με έναν στρατιώτη και ο σύζυγος της τρελαίνεται. Οι The Andrews Sisters είχαν σκεφτεί ελάχιστα το νόημα των στίχων, όταν έγραψαν το κομμάτι. Μερικοί σταθμοί είχαν αρνηθεί να παίξουν το τραγούδι, επειδή αναφερόταν στο ρούμι και στο αλκοόλ, το οποίο δεν μπορούσε να διαφημιστεί στον αέρα. Ακόμη, εμπεριείχε το εμπορικό σήμα της Coca-Cola, το οποίο θεωρήθηκε ως διαφήμιση για το αναψυκτικό. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν εμπόδισε το τραγούδι να γίνει τοπική και στη συνέχεια μια παγκόσμια επιτυχία.

The Andrews Sisters - Rum And Coca-Cola 1944

Στο Maestro, η οικογένεια θα δειπνήσει μαζί με τον δάσκαλο μουσικής, άλλα ο Αντώνης και η Κλέλια, τα παιδιά της οικογένειας, θα φύγουν από το τραπέζι για να πάνε σε ένα πάρτι. Στο πάρτι παίζει ένα τραγούδι Picking Words της Σtella, της χαρακτηριστικής γυναικείας φωνής της ελληνικής electro-pop σκηνής. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης συμπεριλαμβάνει πάντα έλληνες καλλιτέχνες στις παραγωγές του, δείχνοντας την εκτίμηση του για αυτούς.

Σtella - Picking Words (Official Video)

Μια από τις τελευταίες σκηνές του επεισοδίου είναι αυτή που προβάλλει εικόνες των Παξών, ενώ η οικογένεια ταξιδεύει με το ιδιωτικό της yacht. Η σκηνή ντύνεται με το κομμάτι Son of a Preacher Man του Dusty Springfield. Το "Son of a Preacher Man" ήταν ίσως το πιο διάσημο κομμάτι στο άλμπουμ του Dusty in Memphis. Με τα αποπνικτικά φωνητικά, τους γκόσπελ τόνους και τα εντυπωσιακά ορχηστρικά της, το "Son of a Preacher Man" έφτασε στην κορυφή των charts και θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια όλων των εποχών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το τραγούδι προοριζόταν αρχικά για την Aretha Franklin. Το κομμάτι αναφέρεται σε ένα κορίτσι που γνώρισε τον γιο ενός τοπικού ιεροκήρυκα και τον ερωτεύτηκε. Οι παραγωγοί, John Hurley και τον Ronnie Wilkins, πρότειναν αρχικά το τραγούδι στην Franklin, η οποία ήταν κόρη ιεροκήρυκα, αλλά εκείνη το θεώρησε ασεβές. Έτσι, το τραγούδι πέρασε στην Springfield και έγινε μια από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της.

Dusty Springfield - Son of a Preacher Man (Official Audio)

Για φινάλε το δεύτερο επεισόδιο επεφύλασσε και πάλι μια σκηνή αγωνίας, που δημιούργησε ερωτήματα στους τηλεθεατές, υπό την μελωδία του Haunted από Psychotic beats.

PSHYCOTIC BEATS - Haunted (Official Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ