Μουσικη

Τρία τραγούδια θα σου πω

Περισσότερα από τρία, απλώς τρεις είναι οι «φωνές» και τις έβαλα σε ένα πακέτο

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντένια Κουρούση, Στέφανος Κάκκος, Στέλλα Κουτσέλου
Ντένια Κουρούση, Στέφανος Κάκκος, Στέλλα Κουτσέλου

Ντένια Κουρούση, Στέλλα Κουτσέλου, Στέφανος Κάκκος: Τρεις φρέσκιες φωνές με άποψη για το (ελληνικό) τραγούδι.

Τσιμπάω με ανθρώπους που τραγουδάνε ωραία, όπως και με ανθρώπους που γράφουν ωραία μουσική και ωραία τραγούδια – δεν μπορώ να γράψω ούτε νότα και, παρόλο που τραγουδάω στο μπάνιο, οι άνθρωποι που τραγουδάνε μπροστά σε κόσμο μου φαίνονται πολύ εξωτικοί, πόσο μάλλον όταν γράφουν τραγούδια ολόκληρα. Ευτυχώς έχω φίλες και φίλους που είναι «εκεί έξω» και κάθε τόσο μου λένε να ακούσω κάτι που δεν θα άκουγα αν δεν μου το έλεγαν, επειδή δεν ήξερα ότι υπάρχει.

Η Ντένια Κουρούση είναι η μία περίπτωση, αν και τραγουδάει χρόνια – Νίκο Μαμαγκάκη, Νότη Μαυρουδή, Μπάμπη Τσέρτο, Δημήτρη Κοντογιάννη κ.ά. Έχει μια (ωραία) παραδοσιακή φωνή μεγαλύτερη από την ηλικία της, νομίζεις ότι ακούς απόηχους του τραγουδιστικού κύματος της δεκαετίας του '40… και όντως λέει κάποια τραγούδια πριν και μετά το '40, με δικό της ύφος/τρόπο. Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Παράξενη κοπέλα» και όταν ακούς τα τραγούδια σκέφτεσαι ότι η Ντένια δεν ενδιαφέρεται για ίνσταγκραμ, τουίτερ και τα σχετικά, μπορεί να μην έχει καν κινητό, αλλά ξέρει να φτιάχνει νόστιμα παραδοσιακά γεμιστά, ίσως με μια εντελώς δική της νότα. Όπως τραγουδάει δηλαδή. Παίζει να πέφτω έξω, να έχει οχτώ λογαριασμούς στο ίνσταγκραμ και να φωτοσοπάρει τα πάντα, αλλά σας λέω την αίσθηση που έχει κανείς ακούγοντάς την να τραγουδάει.

Ντένια Κουρούση - Τι παράξενη κοπέλα feat Γιάννης Σακελλαράκης

Η Στέλλα Κουτσέλου είναι άλλη μια περίπτωση: γεννημένη το 1999, λίγο πριν αλλάξει η δεκαετία, σπούδασε κλασσική μουσική, παίζει βιολί, τελείωσε το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης, είναι δηλαδή παιδί-θαύμα, κι από αυτούς τους ανθρώπους που ζούνε με τη μουσική στα αυτιά τους συνέχεια. Συνεργάζεται με τον Νίκο Τατασόπουλο διασκευάζοντας παλιά λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα εκατό χρόνια πριν από τον καιρό της, αλλά είναι συγκινητικό που τα ψάχνει, και η σπέσιαλ δουλειά που κάνει πάνω σε αυτά τα τραγούδια (φωνητικά-μουσικά λέμε, δεν σκάβει). Ετοιμάζει τον δίσκο της με τίτλο «Αλκυόνη», με δικά της τραγούδια, οπότε έχετε το νου σας, είναι σπουδαίο κορίτσι.

Το σκαλοπάτι σου (Official Music Video) - Κουτσέλου, Τατασόπουλος, Ζαχόπουλος

Τρίτος είναι ο Στέφανος Κάκκος, κι αυτός παιδί-θαύμα, από τεσσάρων χρονών είναι τραγουδιστής, μουσικός και τραγουδοποιός, το παιδί από τον Βόλο που είχε βγει πρώτος το 2016 στο διαγωνισμό τραγουδιού του Νίκου Μουρατίδη, στο Φεστιβάλ που οργάνωνε ο Νίκος στη Λίμνη Πλαστήρα – τον ήξερα επειδή έχει πει καταπληκτικό τραγούδι σε καταπληκτικούς στίχους του φίλου μου Γιώργου Παυριανού, «Η γυναίκα της ζωής μου» (μουσική Ανδρέα Λάμπρου). Για χρόνια νόμιζα ότι εγώ, παρακαλώ, ήμουν η γυναίκα της ζωής του Παυριανού κι ότι για πάρτη μου το τραγουδούσε το ωραίο τραγούδι ο Στέφανος, αλλά έτσι είναι οι στιχουργοί, έχουν πολλές γυναίκες ζωής τους – το συγκεκριμένο είναι γραμμένο για την κυρία Άννα, την αγαπημένη μαμάκα του.

Τέλος πάντων ο Στέφανος κυκλοφορεί τώρα το σινγκλ του «Όλα αγάπη είναι» (μουσική Γ. Φρασέρη, στίχοι Βαγγ. Κωνσταντινίδη). Ο Στέφανος εμφανίζεται για ένα βράδυ στον «Σταυρό του Νότου», όπου τραγουδάει υπέροχα όχι μόνο ελληνικά τραγούδια αλλά και Σινάτρα, Έλβις, μέχρι Φρέντυ Μέρκιουρι, με δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ελπίζουμε να πει και τη «Γυναίκα της ζωής» του Παυριανού, για να μην του κόψουμε την καλημέρα.

Στέφανος Κάκκος - Η Γυναίκα Της Ζωής Μου | I Gineka Tis Zois Mou (Official Music Video HD)

Ό,τι και να γράψω για φρέσκιες φωνές, δεν είναι αρκετό – όταν τις ακούσετε, θα αποφασίσετε τι σας αρέσει και τι όχι, δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα κ.λπ… αλλά το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά, και διαφορετικά, ακούγοντας τις τρεις φωνές που προτείνω εδώ. Μία-μία χωριστά, εννοείται, και με χαλαρή διάθεση, όπως τους ταιριάζει.


Στέφανος Κάκκος, Δευτέρα 4/4, Σταυρός του Νότου, Φραντζή & Θαρύτου 35-37, Νέος Κόσμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ