Μουσικη

Πέθανε ο Dr. Lonnie Smith οργανίστας της soul, jazz και funk

To τουρμπάνι, το hammond και το προσωνύμιο «Dr» ήταν τα χαρακτηριστικά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dr Lonnie Smith
Dr Lonnie Smith © Roberta Parkin/Getty Images/Ideal image

Ένας από τους βιρτουόζους του hammond και της jazz, soul, funk ο Lonnie Smith πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Ο Dr. Lonnie Smith ένας από τους μεγάλους της jazz, soul και funk με αναφορές που έφτασαν μέχρι το hip-hop πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Την ανακοίνωση για το θάνατο του «Δόκτωρ», «του μάγου με το τουρμπάνι» του οργάνου Hammond έκανε η εταιρεία Blue Note Records. 

 

 

Ο Lonnie Smith γεννημένος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης από μικρός άκουγε μουσική γκόσπελ. Mικρός έπαιζε τρομπέτα και άλλα χάλκινα όργανα στο σχολείο. Άρχισε επίσης να τραγουδά σε τοπικούς χώρους και σε εκκλησίες. Παράλληλα επισκεπτόταν ένα κατάστημα μουσικών οργάνων και έμενε εκεί μέχρι το βράδυ, όταν έκλεινε, χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κάποιο από τα όργανα. Ώσπου μια ημέρα ο καταστηματάρχης τού χάρισε ένα Hammond B-3, το οποίο χρησιμοποιούνταν κυρίως στη γκόσπελ. O Smith, χωρίς μουσικές σπουδές, αυτοδίδακτα, έμαθε να παίζει αυτό το όργανο και πολύ σύντομα έγινε δεκτός σ’ ένα τζαζ κλαμπ της περιοχής. 

Ως πιανίστας και οργανίστας ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του με τον κιθαρίστα George Benson και συνέχισε με τον σαξοφωνίστα Lou Donaldson. Τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα καταγράφηκαν σε ιστορικά άλμπουμ της Blue Note, με τα οποία προσδιόρισε τη soul jazz εντάσσοντας παράλληλα και στο ρεπερτόριό του κλασικά ροκ στάνταρ. 

It's Changed

Οι συνεργασίες του Lonnie Smith δεν σταμάτησαν όμως εκεί αφού έπαιξε μαζί με τους Lee Morgan, Grover Washington Jr, Jimmy McGriff, Frank Foster, Ron Carter και με τραγουδίστριες όπως η Gladys Knight, η Esther Phillips, η Dionne Warwick, και Etta James. Πριν λίγους μήνες ο Dr. είχε συνεργαστεί με τον θρύλο της punk rock Iggy Pop για μια ακόμα πιο funky εκτέλεση του hit «Sunshine Superman» του Donovan και άλλων τραγουδιών. 
 

Dr. Lonnie Smith - Sunshine Superman  (Visualizer)

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ