Μουσικη

71ο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο: για πρώτη φορά μια rock νίκη

Το πενθήμερο φεστιβάλ τραγουδιού έγινε φέτος χωρίς live κοινό, αλλά με 8 εκατομμύρια τηλεθεατές

stavros-papadimas_1.jpg
Σταύρος Παπαδήμας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ιταλικό συγκρότημα Manesqin
© EPA/ETTORE FERRARI

Οι Måneskin είναι οι φετινοί νικητές του φεστιβάλ του Σαν Ρέμο - Ποιο είναι το rock συγκρότημα που μπορεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Eurovision

Οι Måneskin είναι οι φετινοί νικητές του φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, με το τραγούδι «Zitti e buoni» (Σιωπηλοί και καλοί) και μπορούν, αν θέλουν, να εκπροσωπήσουν την Ιταλία στη Eurovision τον προσεχή Μάιο. Την πέμπτη και τελευταία βραδιά η μουσική διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες με τους 26 συμμετέχοντες να ερμηνεύουν τα κομμάτια τους ακόμα μια φορά προτού αναδειχθούν οι νικητές. Δεύτεροι μετά τους Måneskin ήρθαν οι Francesca Michielin και Fedez με το τραγούδι «Chiamami per nome» και τρίτος ο Ermal Meta (νικητής του 2018) με το «Un milione di cose a dirti». Το βραβείο των κριτικών απέσπασε ο ράπερ Willie Peyote με το κομμάτι «Mai dire mai (La locura)».

Måneskin - ZITTI E BUONI (Official Video – Sanremo & EUROVISION 2021 Winners)

Οι Måneskin, που σημαίνει «φεγγαρόφωτο» στα δανέζικα, είναι μια ιταλική ροκ μπάντα με τον Damiano David στο τραγούδι, τη Victoria De Angelis στο μπάσο, τον Thomas Raggi  στην κιθάρα και τον Ethan Torchio στα ντραμς. Έγιναν γνωστοί από το X Factor του 2017 και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ «Chosen», ενώ το 2018 ακολούθησε το «Morirò da re».

Το φετινό φεστιβάλ τίμησε τον Little Tony (1941-2013) ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Ιταλούς τραγουδιστές των δεκαετιών 1950-1960, με χιτς όπως το «Cuore matto», το «24.000 baci» και το «Quando vedrai la mia ragazza» που ερμήνευσε στο Σανρέμο το 1964. Από το Σαν Ρέμο έχουν περάσει οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι Ιταλοί ποπ τραγουδιστές: ο πολυβραβευμένος Domenico Modugno με το πασίγνωστο «Nel blu dipinto di blu», ο Adriano Celentano με το «Chi non lavora no fa l’amore», ο Αlbano και η Romina Power με το «Ci sarà».

Måneskin - ZITTI E BUONI (Official Video – Sanremo & EUROVISION 2021 Winners)

Το φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του Σαν Ρέμο γίνεται κάθε χρόνο στο Teatro Ariston της πόλης, στην Ιταλική Ριβιέρα, και μεταδίδεται από τη RAI. Φέτος, παρουσιαστής ήταν ο γνωστός DJ και τηλεπερσόνα Amadeus, με συμπαρουσιαστή τον κωμικό Fiorello και guest stars διάφορες διασημότητες. Για πρώτη φορά δεν υπήρχε κοινό και εξαιτίας της πανδημίας και η Naomi Campbell, που ήταν ανάμεσα στους guest stars, δεν κατάφερε να παρευρεθεί. Το φεστιβάλ παρακολούθησαν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε βραδιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ