Μουσικη

Πρωτοβουλία 1821-2021: Η πρώτη επετειακή εκδήλωση στο εξωτερικό

Έργα Berg και Schubert από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Λεωνίδα Καβάκο στο βιολί και τον sir Simon Rattle στο podium

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Λεωνίδα Καβάκο στο βιολί και τον sir Simon Rattle στο podium
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Λεωνίδα Καβάκο στο βιολί και τον sir Simon Rattle στο podium

Δείτε την εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τη London Symphony Orchestra, με τον Λεωνίδα Καβάκο και τον sir Simon Rattle.

Η πρώτη επετειακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 1821-2021 στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο Λονδίνο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου συνεργασία υπό τη διεύθυνση του sir Simon Rattle και με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε το Κοντσέρτο για Βιολί του Alban Berg και την 9η Συμφωνία, τη «Μεγάλη Συμφωνία» του Franz Schubert.

Sir Simon Rattle

Το Κοντσέρτο για Βιολί είναι από τα πιο γνωστά έργα του Alban Berg, το οποίο προσαρμόζει στο προσωπικό ύφος του συνθέτη την δωδεκαφθογγική τεχνική του Arnold Schoenberg, προσφέροντας έναν έξοχο συνδυασμό καθαρής ατονικότητας με περάσματα που παραπέμπουν σε τονικές αρμονίες.

Η 9η Συμφωνία του Franz Schubert σε ντο μείζονα, έργο με αριθμό καταλόγου D 944, αποκαλείται η «Μεγάλη Συμφωνία» για να ξεχωρίζει από την 6η, που είναι γραμμένη στην ίδια τονικότητα. Πρόκειται για την τελευταία συμφωνία του αυστριακού συνθέτη, όπου αποτίνει φόρο τιμής στον συνθέτη από τον οποίο επηρεάστηκε ιδιαίτερα, τον Ludwig van Beethoven.

Οι συντελεστές περιγράφουν τα έργα αυτά, ως μία «μουσική από την καρδιά» καθώς και μία «αιώρηση από τη βαθιά θλίψη στην απέραντη χαρά». Η συναυλία ξεκίνησε με την συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης και του βρετανικού φιλελληνισμού. Η εκδήλωση αυτή μαγνητοσκοπήθηκε στον ναό του St. Luke, με όλα τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας.

Λεωνίδας Καβάκος
Λεωνίδας Καβάκος

Η ΕΡΤ, χορηγός επικοινωνίας της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», μετέδωσε τη συναυλία σε παγκόσμια πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο πλαίσιο ειδικής εκπομπής, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, σε πρόλογο του Αλέξη Κωστάλα.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ευχαριστεί την Πρωτοβουλία 2021 και την LSO για την ευγενική παραχώρηση του δικαιώματος αναμετάδοσης της συναυλίας on demand από το site του Μεγάρου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία εδώ: 

Jeff Bezos 1997 Interview

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ