Μουσικη

Ο Bob Dylan πούλησε τα δικαιώματα όλων των τραγουδιών του

Οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά το ποσό λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bob-dylan-dikaiomata.jpg
© EPA / LEX VAN LIESHOUT

Ο Bob Dylan υπέγραψε συμφωνία με τη δισκογραφική εταιρία Universal Music Publishing και παραχώρησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του.

Η δισκογραφική εταιρία Universal Music Publishing Group απέκτησε ολόκληρο τον κατάλογο τραγουδιών του Bob Dylan -ο οποίος επέστρεψε φέτος με το άλμπουμ «Rough and Rowdy Ways» που σάρωσε στα charts και κυκλοφορεί με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5-σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 πνευματικά δικαιώματα από ένα χρονικό εύρος 60 ετών περίπου, ξεκινώντας από το«Blowin'in the Wind» του 1962, μέχρι το φετινό «Murder Most Foul».

Οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά το ποσό λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Stevie Nicks πούλησε το 80% του καταλόγου της στην Primary Wave την περασμένη εβδομάδα για 100 εκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας πόσο ισχυρή έχει γίνει η αγορά.

Ο Dylan ελέγχει εδώ και καιρό τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνθέσεων του. Δεδομένου ότι η συμφωνία με την UMPG δεν αναφέρει μελλοντικές συνθέσεις, πιθανώς είναι ελεύθερος να υπογράψει μια νέα συμφωνία για αυτές, αν και έχει κυκλοφορήσει μονάχα δύο άλμπουμ πρωτότυπου υλικού την τελευταία δεκαετία.

Η επιρροή και ο αντίκτυπος των τραγουδιών του Dylan είναι αδιαμφισβήτητα. Το 2016 έγινε ο πρώτος τραγουδοποιός στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο η Σουηδική Ακαδημία δικαιολόγησε ως εξής: «επειδή δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση τραγουδιών της Αμερικής». Σύμφωνα με την UMPG, τα τραγούδια του έχουν ηχογραφηθεί περισσότερες από 6.000 φορές τις τελευταίες έξι δεκαετίες, από μια τεράστια σειρά καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο, και ιδιαιτέρως τα τραγούδια όπως το «Blowin 'in the Wind», «The Times They Are a-Changin'», «Like a Rolling Stone», «Lay Lady Lay», «Forever Young», «Knockin' On Heaven's Door», «Tangled Up In Blue», «Gotta Serve Somebody», όπως και το «Things Have Changed» το οποίο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Από την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ το 1961, ο Dylan, 79 ετών, έχει πουλήσει περισσότερα από 125 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο καιέχει περιοδεύσει αδιάκοπα από το 1988 μέχρι σήμερα.

Σε ένα υπόμνημα που ανακοίνωνε τη συμφωνία αυτή στο προσωπικότης δισκογραφικής εταιρίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της UMG Lucian Grainge είπε, «Οι σπουδαίοι τραγουδοποιοί αναγνωρίζουν την αυθεντικότητα και προσεγγίζουν τις εταιρείες των οποίων οι άνθρωποι τιμούν τη δημιουργικότητά τους και, με τη σειρά τους, δημιουργούν πραγματική αξία για το έργο τους. Και αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτή την περίπτωση λόγω της εξαιρετικής εταιρείας μας με επικεφαλής την [πρόεδρο και CEO] Jody Gerson. Θέλω να ευχαριστήσω τηνJody, τον [COO] Marc Cimino και ολόκληρη την οικογένεια της UMPG για το γεγονός ότι είναι, χωρίς αμφιβολία, οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Έκαναν μια μοναδική ευκαιρία πραγματικότητα».

Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν φθάσει στα ύψη. Ενώ η μουσική βιομηχανία, και η ζωντανή ψυχαγωγία ειδικότερα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το lockdown, η ηχογραφημένη μουσική και η έκδοσή της έχουν αποδειχθεί πολύ ισχυρά. Η συμφωνία Dylan-UMPG είναι εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα - κυρίως για την ποιότητα και τη διαχρονικότητα του καταλόγου, και το γεγονός ότι μία παραδοσιακή δισκογραφική εταιρία, και όχι ένα ταμείο επενδύσεων, κάνει την εξαγορά.

Σε μια δήλωση που ανακοινώνει τη συμφωνία, ο Gerson είπε, «Η εκπροσώπηση του έργου ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών - του οποίου η πολιτιστική σημασία είναι αδιαμφισβήτητη- είναι τόσο προνόμιο όσο και ευθύνη. Η παγκόσμια ομάδα της UMPG τιμήθηκε με τη συνεργασία της αυτή με τον Bob Dylan, και θέλω ιδιαίτερα να αναγνωρίσω τον [COO] Marc Cimino, του οποίου το πάθος και η επιμονή ήταν καθοριστικής σημασίας για να μας φέρει αυτήν την ευκαιρία. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Bob και την ομάδα για να διασφαλίσουμε ότι η καλλιτεχνία του θα συνεχίσει να αγγίζει και να εμπνέει γενιές θαυμαστών, καλλιτεχνών και τραγουδοποιών σε όλο τον κόσμο».

Ο Grainge είπε στην επίσημη δήλωσή του: «Ως κάποιος που ξεκίνησε την καριέρα του στη δισκογραφία, με μεγάλη υπερηφάνεια σήμερα καλωσορίζουμε τον Bob Dylan στην οικογένεια UMG. Δεν είναι μυστικό ότι η τέχνη της συγγραφής τραγουδιών είναι το θεμέλιο της καλής μουσική, ούτε είναι μυστικό ότι ο Bob είναι ένας από τους σπουδαιότερους ασκούμενους αυτής της τέχνης. Λαμπρά και συγκινητικά, εμπνευσμένα και όμορφα, διορατικά και προκλητικά, τα τραγούδια του είναι διαχρονικά -είτε γράφτηκαν πριν από μισό αιώνα ή χθες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το τεράστιο έργο του έχει πάρει την αγάπη και τον θαυμασμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεκαετίες, ακόμη και αιώνες από τώρα, τα λόγια και η μουσική του Bob Dylan θα συνεχίσουν να παίζονται, να τραγουδούνται και να λατρεύονται παντού».

*Με στοιχεία από το Variety

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ