Μουσικη

Οι Led Zeppelin δεν έκλεψαν το ριφ του Stairway To Heaven

Δικαίωση και τέλος στη δικαστική διαμάχη ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρόμπερτ Πλαντ
Δικαίωση για τον Ρόμπερτ Μπλαντ και τους Led Zeppelin © EPA/KIKO HUESCA

Τέλος σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες διαμάχες στη μουσική ιστορία. Οι Led Zeppelin θριάμβευσαν και κρίθηκαν αθώοι για την κλοπή του Stairway to Heaven.

Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαιώνει τους θρύλους της ροκ Led Zeppelin στην πολύχρονη δικαστική τους διαμάχη με αμερικανικό συγκρότημα που τους κατηγορούσε ότι έκλεψαν το ριφ του πιο αναγνωρίσιμου και επιτυχημένου τραγουδιού τους, του Stairway to Heaven.  

Το βρετανικό συγκρότημα κατηγορήθηκε το 2014 από την αμερικανική μπάντα Spirit, η οποία ισχυριζόταν ότι οι Led Zeppelin πήραν το δικό τους «Taurus», το οποίο είχε γραφτεί το 1968, τρία χρόνια πριν από το Stairway to Heaven.  

Το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο συμφώνησε με την ετυμηγορία της ακροαματικής διαδικασίας του 2016 που είχε και τότε απαλλάξει τους Led Zeppelin από την κατηγορία της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC το Stairway To Heaven είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τα σπουδαιότερα τραγούδια της ιστορίας ττης ροκ μουσικής, και ως εκ τούτου η εν λόγω δικαστική υπόθεση είναι από τις προβεβλημένες και πολυσυζητημένες υποθέσεις στη μουσική ιστορία.   Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, και ο κιθαρίστας, Τζίμι Πέιτζ, που έγραψαν το τραγούδι, θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια σε αποζημιώσεις εάν έχαναν την υπόθεση.  

Από τους 11 δικαστές απεφάνθησαν με 9 προς 2, ότι το Stairway To Heaven δεν παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού των Spirit. Δημιουργός του Taurus για τους Spirit ήταν ο κιθαρίστας της μπάντας Ράντι Γουλφ, γνωστός ως Ράντι Καλιφόρνια, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1997. Την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη ο διαχειριστής της περιουσίας του Γουλφ, Μάικλ Σκίντμορ.  

Ακούστε το Stairway to Heaven των Led Zeppelin και το Taurus των Spirit και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: 

Led Zeppelin - Stairway to Heaven (Music Video) HQ

Spirit - Taurus

Και μην ξεχνάς να ακούς περισσότερη μουσική στον athens voice radio 102.5

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ