Μουσικη

Κωστή Γαρδίκη, τι παίζει με τους Dance with Invisible Partners;

Μεταφυσική pop με έμπνευση από την Αμοργό από έναν επιστήμονα που πειραματίζεται με τη μουσική

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dance with Invisible Partners - A Mort [official video]

Συνέντευξη με τους Dance with Invisible Partners: Δείτε το ατμοσφαιρικό βιντεοκλίπ του «A Mort» και διαβάστε όσα μοιράστηκε ο Κωστής Γαρδίκης πριν τη ζωντανή εμφάνισή τους στο Death Disco.

Μπορεί να μην έτυχε να ακούσετε το άλμπουμ «Honey» από το project συγκρότημα Dance With Invisible Partners του Κωστή Γαρδίκη. Αξίζει τον χρόνο σας. Αξίζει να τραβηχτείτε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο Death Disco για να δείτε ζωντανά πώς ένα επιστήμονας κάνει «μεταφυσική pop» που ήδη έχει προκαλέσει ενδιαφέρον εκτός συνόρων.

Λίγο πριν δούμε το συγκρότημα ζωντανά μαζί με τους Katrame, το βιντεοκλίπ τους για το τραγούδι «A Mort» που γυρίστηκε στην Αμοργό, στις πρωτοκυκλαδικές θέσεις Ασφονδυλίτης, Τερλάκι, Χώρα και στον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων, δίνει μια ιδέα για το τι μάς περιμένει και ο Κωστής Γαρδίκης μας εξηγεί περισσότερα.

Έχετε πάρει το όνομά σας από το νυχτερινό Αμοργιανό ουρανό και το κλιπ σας γυρίστηκε εκεί. Ποια είναι η σχέση σας με το νησί;
Η σχέση μου με την Αμοργό είναι ερωτική και παράνομη, κάπως σαν τη σχέση μου με την μουσική. Πάντως στο παρελθόν τα είχαμε και επίσημα με το νησί καθώς εργαζόμουν εκεί μεγάλες περιόδους. Τώρα έχω φίλους, κάποιους αγαπημένους βράχους και γράφω εκεί - και μόνο εκεί - στίχους.

Σπουδές Φαρμακευτικής, διδακτορικό στη νανοτεχνολογία, πολλή μουσική για πειραματικές θεατρικές παραστάσεις. Αλήθεια, τι σημαίνει να πειραματίζεσαι;
Σημαίνει ότι φτιάχνεις ένα νέο μονοπάτι που δεν (θέλεις να) γνωρίζεις πού θα καταλήξει. Το πιο ενδιαφέρον σίγουρα στη διαδικασία είναι αυτό που εμφανίζεται μπροστά σου χωρίς να το έχεις προηγουμένως φανταστεί.

dip_photo3-min.jpg
© Irini Michopoulou

Είναι ανοιχτή η Ελλάδα σε πειραματικά ακούσματα κατά τη γνώμη σου;
Η Ελλάδα είναι εντυπωσιακά ανοιχτή στο κακό mainstream. Yπάρχει βέβαια και κοινό για άλλα πράγματα σίγουρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Νeubauten -έστω καθιερωμένοι πειραματικοί - παίζουν στο θέατρο βράχων το καλοκαίρι, ή τον κόσμο που πηγαίνει στο φεστιβάλ Electric Νights ή που γεμίζει τις μικρές σκηνές των μεγάλων, κυρίως, πόλεων.

Εργάζεσαι διευθύνοντας το επιστημονικό τμήμα σε μια εταιρεία που κάνει φυσικά προϊόντα. Σκέφτηκες ποτέ να παρατήσεις τη δουλειά σου και να αφιερωθείς ολοκληρωτικά στη μουσική;
Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν αποκλειστικά με τη μουσική και αποκλειστικά με την επιστήμη αλλά νομίζω με το να κάνω μόνο ένα πράγμα τρελαίνομαι - ανήκω στη συνομοταξία των Ντα Βίντσι/Τσέχωφ. Αλλά δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον.

Dance with Invisible Partners - Tear Away [official video]

One Man’s Band κατάσταση, πώς σου ήρθε να δουλεύεις μόνος σου;
Κουράστηκα πολύ με την τριβή των συνεργασιών στο παρελθόν και έκανα το δίσκο “Honey” μόνος - με τη βοήθεια βέβαια του callmelazy στην παραγωγή. Αυτή τη στιγμή βέβαια το πρότζεκτ είναι φουλ μπάντα - με τους Δημήτρη Κατέβα, Νίκο Καραδοσίδη, Νίκο Σαρακενίδη και γκεστ τη Μελίνα Νικόλ Χάρρις. Eξακολουθώ να δουλεύω μόνος για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και τους δύο τρόπους τους χρειάζομαι.

«A Mort», ένα νέο single, ένα τραγούδι για το θάνατο;
Εξαρτάται πώς θα διαβάσει κανείς το τραγούδι. Μπορεί να είναι επίσης Α στερητικό και Μort -θάνατος εις την γαλλική- το οποίο όλο μαζί στα Ισπανικά ακούγεται “Amor” - έρως.

«Μεταφυσική pop» είναι μια περιγραφή για τη μουσική σας που έχω διαβάσει, μια μουσική που γεννά πολλές εικόνες. Σε ποια ταινία πιστεύεις πως θα ταίριαζε ως σάουντρακ;
Θα με ενδιέφερε να δω το σπασμένο/μεταφυσικό τοπίο του Stalker με αυτό το σάουντρακ - τουλάχιστον στα ρυθμικά σημεία. Επίσης ίσως πήγαινε στην εξίσου μεταφυσική Αλίκη στο Ναυτικό.

dip_photo2-min.jpg
© Irini Michopoulou

Ποια μπάντα-μουσικός σε κάνει να χορεύεις;
Ο Thom Yorke πάντα. Και μετά από ενάμισι ουίσκι οι Daft Punk.

Έχεις εμφανιστεί σε Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και Ιαπωνία, στις 7 Φεβρουαρίου θα σε δούμε ζωντανά στο Death Disco με τους Katrame. Τι εντυπώσεις αποκόμισες από τα live σου σε αυτές τις χώρες;
Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι αξίζει αντί να κουβαλήσεις, να νοικιάσεις εξοπλισμό και να πληρώσεις να στον φέρουν στο χώρο αλλιώς μπορεί να πάθεις δισκοκήλη. Επίσης το Τόκιο είναι ένα μέρος που θα ήθελα να παίζουμε 3 φορές το χρόνο.

Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;
Επιτυχία για εμένα είναι να μπορώ να πάω με το επόμενο πλοίο στην Αμοργό αν νιώσω την ανάγκη να δω αυτό τον ουρανό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ