Μουσικη

Οι Pindos Atletico τα χώνουν παραδοσιακά

Mpelafon και Thelitikos μιλούν στην ATHENS VOICE για το crew, το rap και την αύρα της φύσης

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pindos Atletico
© Δημήτρης Τοσίδης

Συνέντευξη Pindos Atletico στην ATHENS VOICE: Mpelafon και Thelitikos απαντούν για το crew τους, το rap και την ελληνική παράδοση.

Εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησαν το «Γιατρικό», χρόνια τώρα κυκλοφορούν έναν υβριδικό ραπ ήχο όπου παραδοσιακά τραγούδια γίνονται ένα με ακατάπαυστες ρίμες και nu school παραγωγή. Κουπλέ για λαϊκά γλέντια που συμβαίνουν στην επαρχία, κοινωνική κριτική από γωνιές της χώρας που οι άνθρωποι δεν τσακώνονται για τα φώτα των πόλεων. Γούστα. Οι Pindos Atletico το γλεντούν στο στούντιο, στις συναυλίες και σε σπίτια με έναν πνευματώδη τρόπο και με κέφι που φέρνει στο νου χωριάτικα πανηγύρια. Στείλαμε ερωτήσεις, φωτογραφήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και μας κέρασαν απαντήσεις.   

Οι Pindos Atletico ταιριάζουν παραδοσιακά στοιχεία με ρίμες και μοντέρνους ρυθμούς. Πώς προέκυψε το δίδυμο αυτό και τι σκεφτόσασταν όταν ξεκινούσατε να γράφετε;
Thel:
Το δίδυμο αυτό υπήρχε από πάντα. Στην ουσία με το Μπελαφόν γνωριζόμαστε από πολύ μικρές ηλικίες λόγω της κοινής μας καταγωγής, έτσι από μικροί είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και ακούσματα. Όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτό πιο συνειδητοποιημένα κάπως βγήκε και κόλλησε από μόνο του. Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε νομίζω ότι δεν σκεφτόμασταν κάτι συγκεκριμένο απλά το κάναμε επειδή αυτό γουστάραμε να κάνουμε και αυτό ζούσαμε, τώρα ο συνδυασμός του παραδοσιακού με το μοντέρνο βγήκε λόγω καταγωγής, ερεθισμάτων αλλά και από τα ακούσματά μας. Έχουμε γλεντήσει σε πολλά πανηγύρια από μικροί με πωγωνίσια, παραδοσιακά και είναι ένας ήχος που μας συνδέει συναισθηματικά και αναπόφευκτα αντανακλάται και επηρεάζει τη μουσική μας.

Μεγάλωσες σε ένα δισκοπωλείο που διατηρούσε ο πατέρας σου. Πότε και πώς έπεσες στη μαρμίτα με το ραπ;
Mpelafon: Νομίζω φταίει ότι στο πατρικό μου η μουσική που κυριαρχούσε ήταν η jazz, η soul και η funk. Πιστεύω ότι ο πατέρας μου ήξερε ότι η ραπ είναι η εξέλιξη αυτών των ήχων και χωρίς να θέλει βέβαια να μας κατευθύνει, εμένα και τον αδελφό μου, την περίοδο που άρχισε να ακμάζει η φάση ΖΝ, TXC, FFC, Ημισκούμπρια και τα λοιπά, μας έφερε ένα cd του Ice T το «Home Invasion». Με τα λίγα, με τα πολλά, όταν μπήκε το τρίτο κομμάτι του δίσκου, το «Ι.Μ.F.T.» ήξερα ότι αυτό θέλω να κάνω και ότι αυτός ο ρυθμός θα είναι το soundtrack της ζωής μου. Από εκεί και περά φταίει και ένας κολλητός μου ο όποιος μας έφερε να ακούσουμε τον Πρώτο Τόμο των ΖΝ. Ε όταν άκουσα και τον Τάκη κατάλαβα ότι θα ακολουθήσω αυτή την πορεία.

Pindos Atletico
© Δημήτρης Τοσίδης

Πόσο natural high είναι για εσάς η φύση;
Thel:
Σίγουρα η φύση είναι ένα μέρος που με κάνει να νιώθω πρώτα απ’ όλα οικεία, σίγουρα μια τζούρα καθαρού αέρα είναι κάτι πολύ high αλλά και ταυτόχρονα κάτι που μου δίνει vibe και ευεξία.

Τι σημαίνει για σένα παράδοση; Είναι λίγο «κακοποιημένη» η έννοια στην Ελλάδα που πάσχει από μιμητισμό…
Mpelafon: Παράδοση είναι σχεδόν όλες οι διακοπές μου. Δεν έχω χάσει πανηγύρι για πανηγύρι στο χωριό μου. Όταν δε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι εκφράζει η παραδοσιακή μας μουσική, πάθαμε ένα πολιτισμικό σοκ. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το γλέντι. Εκεί βγαίνει ένας αληθινός εαυτός που πραγματικά με ξενερώνει όταν αρκετός κόσμος δεν το έχει ζήσει. Η κακοποίηση της λέξης μπερδεύτηκε με τον καιρό όταν στα πολύ mainstream πανηγύρια άρχισε να μπαίνει ο ήχος των κακών ελληνικών καψουροτράγουδων. Δεν έχει σχέση ο Αντώνης Κυρίτσης ή ο Πετρολούκας με την Έφη Θώδη. Καλό γλέντι αλλά μεγάλη διαφορά ο ένας με τον άλλον.

Pindos Atletico - Κέρνα Μας (Official Music Video)

Πού αποδίδεις τη δημοφιλία του ραπ στις μέρες μας;
Thel:
Φυσικό και επόμενο ήταν πως θα γινόταν κάποτε και αυτό. Tο ραπ αυτήν τη στιγμή είναι το πιο δημοφιλές είδος παγκοσμίως. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό αν όχι το μεγαλύτερο το έχει σίγουρα η Αμερική, που ανέκαθεν επηρέαζε και επηρεάζει τη μουσική βιομηχανία και τα trends γενικότερα.

Αν είσαι true στην ζωή σου βγαίνει και στο ραπ σου - Thelitikos

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον hater που θα έλεγε πως είναι πολύ «χωριάτικα» αυτά που γράφετε;  
Mpelafon: Δεν με χαλάει καθόλου. Δεν νομίζω να ασχοληθώ. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αν χρειαζόταν να εξηγήσω όμως το γιατί, θα είχε να κάνει με το τι είναι βίωμα και τι όχι. Έχω ζήσει στην Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και μερικά στην Αθήνα. Πίστεψέ με τα μεγαλύτερα «χωριατιλίκια» τα έχω δει από «πρωτευουσιάνους». Ό,τι ζεις και γράφεις καλό είναι να είναι αλήθεια και από κει και πέρα haters gonna hate.

Pindos Atletico - Φάτε Πιέτε (OFFICIAL VIDEO)

Ξεκίνησες να ακούς και να γράφεις σε μια εποχή που δεν υπήρχαν social media. Λίγο πριν αλλάξει η δεκαετία πώς βλέπεις τα πράγματα; Φανταζόσουν πως το ραπ θα μονοπωλεί στις προτιμήσεις του κόσμου;
Thel
: Ναι ξεκίνησα σε μια εποχή που ήταν, ας πούμε, πιο αγνή αλλά και αρκετά πιο δύσκολη, και πόσο μάλλον όταν αυτό το ζεις σε μια επαρχιακή πόλη. Το ραπ ήταν ένα είδος που βρισκόταν στο περιθώριο, είχε πολύ μικρότερη απήχηση και μάλιστα σε μια εποχή που την μουσική βιομηχανία την ήλεγχε πλήρως η tv και το ράδιο. Ως αποτέλεσμα, το ραπ δεν το έπαιρναν καν στα σοβαρά και δεν είχε καμία προώθηση. Φυσικά με την άνοδο και την εξέλιξη των social media να βοηθάει σε αυτό, τώρα τα πράγματά είναι εντελώς διαφορετικά και σίγουρα πάρα πολύ καλύτερα γιατί το ραπ έχει γίνει πρώτο στις προτιμήσεις και έχει μπει παντού από τα bars και τα clubs μέχρι την showbiz. Όλοι γνωρίζουν αυτό που κάνουμε, εταιρίες και χορηγοί επενδύουν πλέον σε αυτό και η μουσική μας παίζει παντού. Αυτό σίγουρα είναι κάτι πολύ ευχάριστο, γιατί παλιά για να διασκεδάσεις με την μουσική αυτή έπρεπε να πας σε ένα δύο συγκεκριμένα στέκια και αυτό όχι καθημερινά, τώρα μας τρώνε στην μάπα και όλοι αυτοί που κάποτε ξένιζαν, τώρα γλεντάνε με την μουσική μας. Το αν φανταζόμουν πως το ραπ θα καταλήξει σχεδόν μονοπώλιο στις μέρες μας, ναι το πίστευα, επειδή πάντα ήμουν σε αυτό με κάθε τρόπο, είτε σαν listener είτε σαν MC και παρακολουθούσα τα δρώμενα και την εξέλιξη του ραπ παγκοσμίως και έβλεπα ότι έρχεται...

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φανατιζόμαστε με τίποτα-Mpelafon

 

Κάποτε οι ράπερ ήταν δακτυλοδεικτούμενοι. Είναι πια οι νέοι λαϊκοί σταρ ή όχι;
Mpelafon: Πάντα θα είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι. Δεν νομίζω ότι έχει τελειώσει αυτό. Απλά όντως το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Δεν θεωρώ πως οι rappers είναι οι νέοι λαϊκοί και δεν είναι τόσο εφικτό να γίνουν. Γίναμε αποδεκτοί στο ευρύ κοινό λόγο της εγχώριας επιτυχίας. Έχει παλέψει αρκετός κόσμος γι’ αυτό. Υπάρχει βέβαια και ο κλάδος των λαϊκοpop rappers που έπαιζε και πιο παλιά σαν φάση αλλά αυτοί τείνουν περισσότερο στο λαϊκό. Και για να μην μακρηγορώ θα σου πω τα εξής: ούτε μουσικά γίνεται να γίνουμε λαϊκοί εμείς, ούτε οι λαϊκοί λυρικά να κάνουν αυτό που κάνουμε.

Βουνό ή θάλασσα, δίνουν τα καλύτερα vibes;
Thel:
Κοίτα, το βουνό είναι το Σπίτι μου και αυτό που με εμπνέει τόσα χρόνια, βγάζοντάς μου τόσα μα τόσα vibes που έκανα τις εικόνες στίχους, και επίσης αυτό που μας βάφτισε Pindos Atletico. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι η θάλασσα δεν μου έχει δώσει vibes και ερεθίσματα και αυτή, γουστάρω και τα δύο εξίσου, το καθένα ξεχωριστά για τους λόγους του. Αν κάτι κερδίζει στα σημεία είναι το βουνό, μιας και εκεί είναι που μπορώ σίγουρα να αντέξω μεγαλύτερο διάστημα.

Τον φανατισμό των ακροατών στην ελληνική ραπ σκηνή πώς τον αντιμετωπίζεις;
Mpelafon: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φανατιζόμαστε με τίποτα. Καλό είναι να περνάς καλά με ό,τι γουστάρεις και ό,τι σου φτιάχνει την διάθεση. Τώρα το να χαλάς την ζαχαρένια σου και να μην είσαι χαρούμενος για τη μουσική έχεις χάσει όλο το νόημα. Αν δεν διασκεδάζεις με τη μουσική καλύτερα άφησέ την στην άκρη και αναλογίσου τι δεν πάει καλά.

Pindos Atletico - Γιατρικό (Official Music Video)

Πού έχεις κάνει τις καλύτερες διακοπές;
Thel:
Δεν μπορώ να απαντήσω με κάτι συγκεκριμένο. Οι διακοπές για μένα δεν αφορούν μία χρονική περίοδο στην οποία είμαι free από δουλειές και τα λοιπά, αλλά κυρίως στιγμές που περνάω με δικά μου άτομα. Γιατί έχω περάσει πολλές καλές στιγμές που μπορεί να ήταν για μια ή δυο ημέρες, και να ήταν πολύ καλύτερα από το να ήμουν ένα μήνα σε ένα νησί ξέγνοιαστος. Αυτό οφείλεται στην παρέα που στην ουσία είναι σαν οικογένεια για μένα, γιατί είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί από μικρά παιδιά. Αυτοί είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι τόσο στη μουσική μας, όσο και στο crew Pindos Aletico. Τόσα χρόνια αυτοί ευθύνονται για όσα ζούμε και γράφουμε και είναι παρόντες στα video clip μας. Αλλά για να απαντήσω κάπως στην ερώτηση, έχω κάνει πολλές και ωραίες διακοπές, και δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα συγκεκριμένο μέρος ή μια συγκεκριμένη στιγμή. Σίγουρα πάντως τις έχω περάσει με αυτά τα άτομα και σίγουρα πιστεύω ότι στο μέλλον θα περάσουμε πολύ καλύτερα.

Πανηγύρι ή club, παίζει το καλύτερο hangover
Mpelafon: Και στο φεγγάρι άμα είσαι και έχεις καλή παρέα το επόμενο πρωί το hangover νομίζω είναι πάντα το ίδιο. Το μόνο που σε σώζει είναι τα καθαρά ποτά…

Θυμάσαι άραγε την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή κι έπιασες μικρόφωνο;
Thel:
Σίγουρα θυμάμαι την πρώτη φορά που έπιασα μικρόφωνο στο stage. Γυμνάσιο πήγαινα ηλικία 14 με 15 ήταν όπως και το πρώτο μου track, δεν νομίζω να ξεχνιούνται αυτά ποτέ.

Pindos Atletico
© Δημήτρης Τοσίδης

Με ποιον ράπερ θα ήθελες να τα πεις και να τα πιείς;  
Mpelafon: Από rappers του εξωτερικού θα ήθελα να τα πιώ με Lil Wayne να δω αν πραγματικά είναι άνθρωπος και πώς διάολο γράφει τόσο καλά τόσα χρόνια. Σίγουρα θα προσκαλούσα τον Gunna στα Γρεβενά και θα πήγαινα για τσίπουρα τον Playboi Carti.

To πιο υποτιμημένο άλμπουμ της ελληνικής hip hop σκηνής πι-στεύεις πως είναι…
Thel: Κοίτα, δεν θεωρώ ότι κάποιο άλμπουμ είναι υποτιμημένο. Το ότι κάτι δεν έγινε δημοφιλές ή viral και είχε πολύ μικρότερη απήχηση δεν θεωρώ ότι το καθιστά υποτιμημένο. Ο δημιουργός ενός άλμπουμ θεωρώ ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος να επιλέξει το σωστό timing που θα σκάσει το δίσκο του, καθώς και τον τρόπο προώθησής του, lives, promo, video clips κτλ.

Τι παίζει αυτές τις μέρες στα αυτιά σου;
Mpelafon: Lil Baby, Gunna, DaBaby, Asap Rocky, Playboi Carti και προσπαθώ να ενημερώνομαι καθημερινά τα τελευταία 10 χρόνια.
Thel: Παίζει σχεδόν ότι καινούργιο βγαίνει από Αμερική γιατί τσεκάρω φουλ. Αλλά πάρα πολύ παίζει και η Αγγλία, και συγκεκριμένα αγγλικό drill, όπως και τα ακυκλοφόρητα tracks Pindos Atletico από το επερχόμενο άλμπουμ που ετοιμάζουμε!

Το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει;
Thel:
 Το σίγουρο είναι ότι έχω κάνει πράγματα που ήταν λάθος, αλλά και ποιος είναι αλάνθαστος να μου πεις. Το θέμα είναι πόσο μαθαίνεις και πόσο ωριμάζεις και εξελίσσεσαι από τα λάθη σου. Αν θες και πρέπει να βρω ένα συγκεκριμένο που αποδείχτηκε ότι ήταν το μεγαλύτερο μου λάθος, σίγουρα θα μιλήσω λίγο πιο γενικά και θα πω λάθος επιλογές ανθρώπων γύρω μου.

Pindos Atletico

Την ψώνισες ποτέ με την αναγνωρισιμότητα που έχεις;
Mpelafon: Ναι και δεν νομίζω να μην την έχει ακούσει κανείς όταν συναντά το fame. Δεν έχω κάνει ακραία πράγματα αλλά έχω χρησιμοποιήσει το όνομά μου σε φάσεις που ίσως και να μην έπρεπε ή να μην χρειαζόταν. Δεν υπάρχει το συναίσθημα όταν αναγνωρίζεται η δουλειά σου.

Τι κάνει κάποιον «αληθινό» MC;
Thel:
Ό,τι κάνει κάποιον και αληθινό άνθρωπο. Να μην έχουν τεράστια απόκλιση αυτά που ζεις από αυτά που γράφεις. Αν είσαι true στην ζωή σου βγαίνει και στο ραπ σου.

Έχεις μετανιώσει για κάποια ρίμα σου;
Mpelafon: Προσωπικά για μερικές ρίμες έχω μετανιώσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αλλάξει στην ζωή σου και ειδικά όταν γράφεις εν βρασμώ ψυχής. Επίσης πραγματικά δεν ξέρεις τι θα γίνει αύριο οπότε καλυτέρα να τα σκεφτόμαστε δυο φορές όλα. Το λέει και το ρητό verba volant, scripta manent.

Pindos Atletico
© Δημήτρης Τοσίδης

Υπουργός, Δήμαρχος, είναι μερικά από τα παρατσούκλια που σου κολλάνε. Γιατί; Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη αν μπορούσες;
Mpelafon: Το δήμαρχος μου έχει κολλήσει από εποχές Ναυαρίνου που χαιρετούσα κάπου στα 100 με 200 άτομα τη μέρα. Όταν αράζεις στην πλατεία καλώς ή κακώς θα συναναστραφείς με πολύ κόσμο. Έχω πολύ καλή μνήμη και το ένα έφερε το άλλο. Τώρα όσον αφορά στα κοινά δεν ασχολούμαι γιατί με θλίβει. Η Θεσσαλονίκη είναι μια από της ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης και αν έστω και λίγο πέσει στην αντίληψη σου το τι συμβαίνει με τα του Νομού και του Δήμου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάθεις ανεύρυσμα. Χαρά στο κουράγιο όσων τρέχουν τα δρώμενα και καλή δύναμη σε όσους πρέπει να βγάλουν άκρη. Δεν έχω μπει ποτέ στην διαδικασία να σκεφτώ αν θα άλλαζα κάτι, σίγουρα θα ήθελα να τελειώσουν τα έργα του μετρό για να γυρίσουν όλοι όσοι ζοριστήκαν στην πραγματικότητα. Αν εξαιρέσεις όλα αυτά, χαίρομαι την πόλη παραπάνω από τουρίστα.

Πώς ορίζεις την επιτυχία;
Mpelafon: Επιτυχία είναι όταν ένας άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας έρχεται και σου ζητά να βγεις μια φωτογραφία μαζί του, σου λέει ότι αυτό που γράφεις τον εκφράζει, σου στέλνει βίντεο με την παρέα του να γλεντάει με τα κομμάτια σου και όταν σου δίνει ώθηση να μην σταματάς να κάνεις αυτό που γουστάρεις.

Pindos Atletico
© Δημήτρης Τοσίδης

Εκπροσωπείτε μια περιοχή της χώρας που δοκιμάζεται από τη φτώχεια. Πώς σου φαίνεται η τάση με το φλεξάρισμα του πλούτου στο ραπ;
Thel:
Κοίτα πρακτικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα, που ζούνε ή ζήσαν την φτώχεια πριν δοκιμαστεί και επίσημα από την κρίση. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί αν ο άλλος θέλει να φλεξάρει τα καινούργια του sneakers ή τo καινούργιο του chain γιατί δούλεψε για να πετύχει και να τα αποκτήσει. Αν αυτός γουστάρει να φλεξάρει ας φλεξάρει, μαγκιά του, δικά του είναι, τα κατάφερε και μπράβο του κιόλας. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα και προβλήματα αυτήν την στιγμή στην χώρα μας που πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας ξενερώνουν, από το αν κάποιος φλεξάρει τα chains και sneakers του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ