Μουσικη

Πάμε «Παρνασσό»;

To όμορφο διατηρητέο κτίριο της πλατείας Καρύτση γεμίζει μουσικές

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56851-113896.jpg

Το τριώροφο διατηρητέο κτίριο, το «σπίτι» του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», που δεσπόζει στην πλατεία Καρύτση επί της οδού Αγίου Γεωργίου, έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα πολιτιστική ιστορία.

n

Ανεγέρθηκε το 1890, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη, με σκοπό να στεγάσει το όραμα των τεσσάρων παιδιών του νοσμισματολόγου Παύλου Λάμπρου για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου.

Ο σύλλογος ονομάστηκε «Παρνασσός» γιατί το βουνό αυτό της Αττικής είναι αφιερωμένο στην παράδοση και στις μούσες και έτσι ξεκίνησε το πολιτιστικό μονοπάτι του που τον οδήγησε ως εδώ, στα χέρια των σημερινών Αθηναίων πολιτών.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος «Ακαδημίας», καθώς λειτουργούσαν φιλολογικά, αρχαιολογικά, νομικά και καλλιτεχνικά τμήματα. Σε αυτό το κτίριο, μάλιστα, διοργανώθηκε και η πρώτη καλλιτεχνική έκθεση στην Ελλάδα (1885), όπως και η πρώτη έκθεση φωτογραφίας (1899).

n

Σήμερα, το ιστορικό κτίριο στέκεται επιβλητικό σε μια πολύβουη πλατεία, με δεκάδες μαγαζιά, μπαρ, καφετέριες, θέατρα. Η πλατεία Καρύτση παραμένει μια από τις πιο ζωντανές πλατείες, με πλούσια νυχτερινή ζωή. Σε αυτό το περιβάλλον προσπαθεί να προσαρμοστεί ο «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού» και, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα.

Η αναπαλαίωση του κτιρίου πριν 3 χρόνια, άνοιξε το δρόμο για την αναβίωση του πολιτιστικού συλλόγου. Αρκεί να πούμε ότι αυτό το υπέροχο, νεοκλασικό κτίριο φιλοξενεί μια αξιόλογη βιβλιοθήκη (με περισσότερους από 60.000 τόμους) και μια πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων. Επίσης, στις αίθουσες του κτιρίου –ξακουστές για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους, αλλά και την τέλεια ακουστική τους– διοργανώνονται επιστημονικές μερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλιακά προγράμματα και άλλα πολλά.

Σε μία από αυτές τις ιστορικές αίθουσες, λοιπόν, θα διοργανωθεί ένας μεγάλος και πολυποίκιλος κύκλος συναυλιών, από τις 23 Ιανουαρίόυ 2014 έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2014. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα γούστα (από τη Μαρία Φαραντούρη ως τον Κ. Βήτα και την Ευριδίκη). Γιατί σκοπός είναι να γνωριστούν όλοι οι Αθηναίοι με τον πιο ωραίο πολιτιστικό χώρο της πόλης τους.

Λοιπόν, τι λέτε; Πάμε «Παρνασσό»;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα συναυλιών:

  • Πέμπτη 23 Ιανουαρίου: Κ.Βήτα , «Κονσέρτο»

Ο Κωνσταντίνος θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις από την 20χρονη πορεία του στο τραγούδι. Παρέα του, ο Χρήστος Αλεξάκης στο πιάνο και ο Φώτης Καραογλάνης στην κιθάρα.

  • Παρασκευή 24 Ιανουαρίου: Μίλτος Λογιάδης - Χρήστος Ζερμπίνος, «Νυχτερινές εξομολογήσεις»

Οι δυο σπουδαίοι σολίστες, στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ τους, θα παρουσιάσουν τις διασκευές τους πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο Μάνο Χατζιδάκι.

  • Σάββατο 8 Φεβρουαρίου: Μαργαρίτα Ζορμπαλά, «Παιχνίδια του χρόνου»

Η Μαργαρίτα θα επιχειρήσει μια αυτοβιογραφική διαδρομή στο μουσικό της ταξίδι σε Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία και Κύπρο. Αφετηρία η πρώτη της ηχογράφηση στα 17 της χρόνια, που ήταν οι «Μπαλάντες»των Μίκη Θεοδωράκη - Μανώλη Αναγνωστάκη.

  • Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου: Ευριδίκη, «Η Edith, o Elvis και ό,τι αγαπώ - Το Μπλε Ταξίδι» (Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος)

Το «Μπλε Ταξίδι» θα μας κάνει μια βόλτα στις γειτονιές του κόσμου, από το Παρίσι και το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, χωρίς όμως να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα…

  • Τρίτη 18 Φεβρουαρίου: Μαρία Φαραντούρη, «Πιάνο - Φωνή»

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και η μουσική του Τάκη Φαρατζή θα μας ταξιδέψουν στα βάθη του ελληνικού τραγουδιού. Στο δεύτερο μέρος, όμως, η Μαρία Φαραντούρη θα τραγουδήσει μαζί με το μουσικό σχήμα CAROUSEL, σε ένα ρεπερτόριο-έκπληξη, με βάση τη Βόρεια Μεσόγειο και τους λαούς της. Τα λαϊκά τραγούδια της Πορτογαλίας, τα σεφαραδίτικα της Ισπανίας και οι ταραντέλες από την Ιταλία είναι μόνο μια μικρή γεύση.

  • Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου: Νένα Βενετσάνου, «Les exotiques»

Στο Α΄ μέρος θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα των Michel Deguy, Alberto Savinio, Giorgos Sarantaris και Paul Eluard. Στο Β΄ μέρος θα κάνουμε μια περιήγηση στα γαλλικά τραγούδια των Θεοδωράκη, Σπανού, Κυπουργού, Παπαθανασίου αλλά και των Μουστακί, Αζναβούρ Φερρά, Μπορίς Βιαν.

  • Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου: Idra Kane - Lia Hide - Μαρίκα Παπάζογλου, «Κορίτσια με σμόκιν»

Μία ιστορία που πηγάζει από ένα μεγάλο κοινό μυστικό: την αγάπη για τους ίδιους άντρες. Οι τρεις τους θα φορέσουν σμόκιν, σκαρπίνια και ημίψηλο, για να «πειράξουν» τα τραγούδια των Leonard Cohen, Sting, Michel Jonasz, Elvis Presley, Marvin Gaye, Nat King Cole, Jeff Buckley, Tom Waits, Elvis Costello, David Bowie αλλά και των Faith No More, Faithless, Radiohead, Tears for Fears, Smiths. Tους συνοδεύει μια μεγάλη γυναικεία ορχήστρα μουσικών, ενώ η Μαρίκα και η Lia θα μοιραστούν το πιάνο και το Rhodes.

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει 3 Ιανουαρίου

Εισιτήρια πωλούνται από την ΤICKETSERVICES και το PUBLIC Συντάγματος

Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr

Τηλεφωνική αγορά: 2107234567

Τιμές εισιτηρίων €12,16, 20.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.