Μουσικη

Young Greek Classics: Χριστίνα Μπαζίλη

Το Φεστιβάλ Αθηνών μας συστήνει 4 νέους λαμπερούς διακεκριμένους Έλληνες τσελίστες

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
ΤΕΥΧΟΣ 708
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστίνα Μπαζίλη

Χριστίνα Μπαζίλη, Φερνάντο Νίνα, Μιχάλης Heupel, Αλέξης Καραϊσκάκης - Νάστος: Οι Young Greek Classics στο Φεστιβάλ Αθηνών

Παίρνοντας αφορμή και έμπνευση από την παρουσία στο Ηρώδειο (30 Ιουνίου) του σπουδαίου σολίστ βιολοντσέλου Yo-Yo Ma, ο οποίος θα παρουσιάσει και τις 6 Σουίτες του J.S.Bach για τσέλο ασυνόδευτο, η πλατφόρμα Young Greek Classics παρουσιάζει 4 ήδη διακεκριμένους νέους σολίστ βιολοντσέλου σε 3 συναυλίες (1, 3 & 4 Ιουλίου), με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Η Χριστίνα Μπαζίλη, 25 μόλις χρόνων, με ιδιαίτερες διακρίσεις και εμφανίσεις ήδη στο ενεργητικό της, έρχεται από τη Βιέννη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και δραστηριοποιείται, με τις ερμηνείες της να ξεχωρίζουν για τη δεξιοτεχνία, την εκφραστική τους δύναμη, την ωριμότητα – η ίδια πάντως λέει ότι η ηλικία δεν παίζει μεγάλο ρόλο, καλλιτέχνης είσαι απο παιδί... Θα παίξει με την επίσης διακεκριμένη πιανίστρια Αλεξία Μουζά (1/7), ενώ σημειώνει τη σημασία του Young Greek Classics στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών σαν σκηνή παρουσίασης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.


Χριστίνα Μπαζίλη

Πες μας λίγα λόγια για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου...
Γεννήθηκα στην Βιέννη σε μια ελληνική μουσική οικογένεια. Παίζω τσέλο απο έξι χρονών,  εκτός απο την Αυστρία σπούδασα στην Ελβετία και την Αμερική με τους Antonio Meneses και Ralph Kirshbaum. Μ' αρέσει πολύ ο χορός, η λογοτεχνία, το θέατρο και η θάλασσα η οποία μου λείπει πολύ στην Βιέννη.

Γιατί τσέλο; Πώς ξεκίνησαν όλα;
Οι γονείς πιανίστες − απο μωρό μεγάλωσα με κλασική μουσική. Άρχισα με βιολί και πιάνο, γρήγορα όμως με γοήτευσε ο βαθύς ήχος του τσέλου. Και τώρα είναι αχώριστος σύντροφος.

César Franck: Sonata A major, 2nd mov.

Μόλις 25 χρονών και γράφουν για σένα: Δεξιοτεχνία, εκφραστική δύναμη, ωριμότητα στην ερμηνεία, βαθιά γνώση και κατανόηση της παρτιτούρας. Τι έχεις να πεις;
Για μένα η ηλικία δεν παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο. Καλλιτέχνης είσαι απο παιδί. Με τα χρόνια έρχεται η ωριμότητα, η βαθύτερη γνώση και η συνεχής εξέλιξη της ερμηνείας.

Ποια είναι η θέση του τσέλου στον κόσμο της μουσικής τον 21ο αιώνα;
Απαραίτητος σύντροφος σε κάθε κλασικό ensemble, παίρνει όλο και μεγαλύτερη θέση σαν σολιστικό όργανο. Με την τεχνική του εξέλιξη προσελκύει όλο και περισσότερους συνθέτες και βρίσκει σιγά-σιγά πρόσβαση σε όλα τα μουσικά genres.

Έχεις συμμετάσχει και κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς. Ένας νέος μουσικός πρέπει να πηγαίνει σε διαγωνισμούς ή πόσο εύκολο είναι να σταθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον;
Σαν σολίστας ήταν, είναι και θα είναι πάντα μεγάλος ο ανταγωνισμός. Σήμερα υπάρχουν πιο πολλοί διαγωνισμοί όσο ποτέ. Δεν σημαίνει όμως ότι ένας νέος καλλιτέχνης πρέπει να θέτει την επιτυχία των διαγωνισμών πάνω απο την μουσική προσωπική του εξέλιξη.

Πόσο διαφορετικές ευκαιρίες αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος, από την τρυφερή ακόμα ηλικία, να ασχοληθεί με τη μουσική σε μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με την Ελλάδα;
Βρίσκω μεγάλη την μουσική εξέλιξη στην Ελλάδα τόσο στην προσφορά έσο και στην πρόσβαση. Για ένα παιδί είναι σημαντική η υποστήριξη πρώτα απο τους γονείς και μετά στα πλαίσια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η σχετική έλλειψή της μουσικής στην ανωτάτη παιδεία είναι στην Ελλάδα ένα πρόβλημα. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες καλλιτέχνες διάσημοι η όχι.  

Robert Schumann: Cello Concerto a minor op 129

Τι σε διδάσκει η εμπειρία της χώρας όπου ζεις; Πώς θα μπορούσε να γίνει η κλασική μουσική στην Ελλάδα πιο προσιτή και δημοφιλής; Τι θα συμβούλευες έναν νέο/ μια νέα σπουδαστή/στρια στην Ελλάδα με αγάπη και φιλοδοξία για τη μουσική;

Δεν συγκρίνεται η κλασική μουσική παράδοση της Αυστρίας με αυτή της Ελλάδας. Είναι σημαντικό οι έλληνες μουσικοί να είναι συνέχεια παρόντες στην μουσική ζωή της χώρας σαν ερμηνευτές και δάσκαλοι, να προσελκύουν και να επηρεάζουν τους νέους σπουδαστές. Είμαι πολύ νέα για να δίνω συμβουλές − αλλά κάθε σπουδαστής χρειάζεται έναν κάλο μέντορα, χρειάζεται μια συνεχή ενασχόληση με όλα τα είδη της τέχνης, μια δυνατή θέληση αλλά και πίστη  για τον δρόμο του.

Τι σημαίνει για σένα να συμμετέχεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του Young Greek Classics;
Πάντα χαίρομαι πολύ να παίζω στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό που υπάρχει το Young Greek Classics στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών σαν σκηνή παρουσίασης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Αλεξία Μουζά
Αλεξία Μουζά

Έχετε παίξει ξανά με την Αλεξία Μουζά; Πώς σου φαίνεται αυτή η συνεργασία;
Η Αλεξία είναι μία απο τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες στον ελληνικό χώρο και όχι μόνο. Εδώ και αρκετό χρόνο είμαστε σε επαφή αλλά αυτή είναι η πρώτη μας συνεργασία. Η ευαισθησία στον ήχο, η ευελιξία του διαλόγου και η αναζήτηση μιας ζωντανής ερμηνείας   είναι για μας πρωτεύοντα στοιχεία της δουλειάς μας.

F. Gulda: Concerto for cello and winds/ Transcription for cello and 12 Saxophones (2/3)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ