Μουσικη

13 διασκευές που έχουν ξεπεράσει το πρωτότυπο κομμάτι

Τα cover που μας έκαναν να απαρνηθούμε τις original εκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vinyl-record-1245992_1920.jpg

Εκείνες οι φορές που cover έχουν ξεπεράσει σε δημοτικότητα, αλλά και ποιότητα τα πρωτότυπα τραγούδια

Nirvana Vs. Shocking Blue - Love Buzz

Οι Nirvana έφεραν τον κόσμο (της ροκ) τούμπα με το Nevermind, ωστόσο το πρώτο τους single ever ήταν η διασκευή στο ψυχεδελικό κομμάτι Love Buzz των Ολλανδών Shocking Blue που κυκλοφόρησε το 1969. Η μπασογραμμή της πρωτότυπης σύνθεσης είναι ήδη άρρωστη, όμως εδώ ο Novoselic δίνει ρέστα, ο Cobain «βρωμίζει» τις κιθάρες και όλο το κομμάτι αποκτά μια ασύλληπτη δυναμική περασμένο μέσα από το grunge φίλτρο. 

Shocking Blue - Love Buzz
 

Nirvana - Love Buzz

Kula Shaker Vs. Deep Purple (& Billy Joe Royal) - Hush

Κι όμως, η πρώτη εκτέλεση του Hush δεν ανήκει στους Deep Purple, αλλά στον Billy Joe Royal. Oι συμπαθητικοί βρετανοί Kula Shaker μάλλον κατάφεραν να απογειώσουν το κομμάτι παραδίδοντας την καλύτερη εκτέλεση του σε ένα αρκετά ραδιοφωνικό, αλλά ξεσηκωτικό cover. 

Deep Purple - Hush (Official Video)

Kula Shaker - Hush

Lemonheads Vs. Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson 

Είναι το πρώτο rock τραγούδι που κερδίζει Grammy στην κατηγορία Record of the Year to 1969, σκαρφαλώνει στην κορυφή των chart και φυσικά συμπεριλμβάνεται στο OST του θρυλικού The Graduate. Οι Simon & Garfunkel είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το Mrs. Robinson, έλα όμως που οι Lemonheads, το 1992, καταφέρνουν να δώσουν μία δεύτερη και punk ζωή στο κομμάτι. 

Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson (Audio)

Lemonheads - Mrs Robinson

Charles Bradley Vs. Black Sabbath - Changes 

Πώς να απαρνηθεί κανείς την αρχική εκτέλεση των Sabbath και την εμπνευσάρα που είχε ο Iommi, αλλά να, σαν το έπιασε στο στόμα του ο φανταστικός Charles Bradley με αυτή την σπαραχτική ερμηνεία είναι λες και το κομμάτι ήταν προορισμένο εξαρχής να είναι ένας soul ύμνος.   

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ-ΒΟΥΛΗ

Charles Bradley "Changes" (OFFICIAL VIDEO)

Ariel Pink's Haunted Graffiti Vs. Donnie & Joe Emerson - Baby

Ελάχιστες είναι στην πραγματικότητα οι διαφορές ανάμεσα στην πρωτότυπη εκτέλεση από τα αδέρφια Donnie και Joe Emerson, όμως το άγγιγμα του ιδιοσυγκρασιακού Ariel Pink είναι κάτι παραπάνω από προφανές σε αυτό το slow διαμαντάκι που μετατράπηκε σε ένα underground hit. 

Donnie & Joe Emerson - Baby

Ariel Pink - Baby

Johnny Cash Vs. NIN - Hurt

Όσο κι αν αγαπά κανείς τους Nine Inch Nails, μπροστά στον ανυπέρβλητο Johnny Cash απλά σωπαίνει και ακούει την διασκευή των διασκευών. Μέχρι και ο Trent Reznor είπε ότι ακόγουντάς το ένιωσε πως πια αυτό το κομμάτι δεν του ανήκει. Word. 

Charles Bradley "Changes" (OFFICIAL VIDEO)

Ariel Pink - Baby

Placebo Vs. Kate Bush - Running Up That Hill

Συγγνώμη από τους φαν της μοναδικής Καιτούλας που μετράει, αλλά εδώ οι Placebo έκαναν πάρα πολύ καλή δουλίτσα, κάνοντας με σεβασμό απόλυτα δικό τους ένα ήδη κλασικό κομμάτι. Δε το λες και εύκολο. 

Kate Bush - Running Up That Hill - Official Music Video

Placebo - Running Up That Hill (Official Music Video)

Chromatics Vs. Cindy Lauper (& Robert Hazard) - Girls Just Wanna Have Fun

Άλλη μία περίπτωση που αυτό που θεωρούμε original track, τελικά είναι cover. Ναι, η Cindy Lauper δεν είναι η πρώτη που τραγούδησε των ύμνο όλων των κοριτσιών εκεί έξω. Η πρώτη εκτέλεση ανήκη στον Robert Hazard και αυτό κάνει αμέσως την Cindy να είναι εκείνη που πραγματικά αξίζει τα εύσημα για το πιο πετυχημένο cover. Απλώς, χρόνια αργότερα ήρθαν οι Chromatics με μία δική τους σύγχρονη ανάγνωση του πλέον iconic τραγουδιού που έιναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινά του δίνει ένα αναζωογονητικό φιλί. 

Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun (Official Video)

CHROMATICS "GIRLS JUST WANNA HAVE SOME" (Official Video)

Michael Andrews Feat. Gary Jules Vs. Tears for Fears - Mad World

Εδώ δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση. Μονάχα δύο λέξεις. Donnie Darko. 

Tears For Fears - Mad World (Official Music Video)

Mad World - Gary Jules

Jeff Buckley Vs. Leonard Cohen  - Hallelujah

Το μελαγχολικό αγόρι που βιάστηκε να φυγεί, κατάφερε να ξεπεράσει τον Leonard Cohen και αυτό είναι σοβαρή υπόθεση. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως η συγκλονιστική ερμηνεία του Jeff Buckley στο Hallelujah βασίστηκε σε ένα early cover που είχε κάνει στο κομμάτι ο μεγάλος John Cale. 

Leonard Cohen - Hallelujah (Audio)

Jeff Buckley - Hallelujah (Official Video)

White Stripes Vs. Dolly Parton - Jolene

Όταν έχεις να κάνεις με τον Jack Fucking White τα λόγια περισσεύουν. Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον άλλον να εκτελεί καλύτερα το σπαραχτικό κλάμα κάθε ερωτευμένης άνευ όρων γυναίκας που συνέθεσε και πρωτοτραγούδησε η Dolly Parton; Εμείς όχι. 

Dolly Parton - Jolene (Audio)

The White Stripes - Jolene (Official Music video)

Metallica Vs. Thin Lizzy (& others) - Whiskey In The Jar 

Το Whiskey In The Jar δεν ανήκει στην πραγματικότητα στους Thin Lizzy, με τους οποίους ίσως έχει ταυτιστεί, αλλά πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι. Η πρώτη γνωστή διασκευή του τραγουδιού που του έδωσε τον ρυθμό, τη μελωδία και τον τίτλο ήταν από τους Beasley Brothers ενώ ακολούθησαν οι Peter, Paul and Mary, Dubliners και Highwaymen. Βέβαια η εκδοχή των Thin Lizzy το 1973 ήταν αυτή που έφτασε στο νούμερο 1 των ιρλανδικών και των βρετανικών chart. Όλα αυτά μέχρι το 1998 που οι Metallica τα σάρωσαν όλα με το cover τους για το οποίο κέρδισαν μάλιστα και Grammy. Συμπεριλαμβάνεται στο επικό διπλό άλμπουμ τους Garage Inc. το οποίο περιέχει μόνο cover γνωστών τραγουδιών και αξίζει μία ολόκληρη λίστα μόνο του. 

Thin Lizzy - Whiskey In The Jar (official music video)

Metallica - Whiskey In The Jar (Official Music Video)

Led Zeppelin Vs. Joan Baez (& Anne Bredon) - Babe I'm Gonna Leave You 

Για το τέλος ένα ακόμη κομμάτι που ίσως να μη γνωρίζατε ότι αυτό που θεωρούμε ώς πρώτη του εκτέλεση είναι διασκευή. Ή μάλλον για αυτό εδώ συγκεκριμένα, ίσως να μη γνωρίζατε ότι είναι διασκευή γενικότερα και να πιστεύατε ότι ανήκει εξαρχής στους Led Zeppelin. Το Babe I'm Gonna Leave You που συμπερλιμβάνεται στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους ωστόσο είναι βασίσμένο στην εκδοχή της Joan Baez που διασκεύασε Anne Bredon. Φυσικά εδώ ο Jimmy Page, που βρίσκεται πίσω από την σύνθεση, παίρνει το κομμάτι και του αλλάζει τα φώτα, με τον Plant να ασετάρει με τις θεϊκές φωνητικές του δεξιότητες σβήνοντας οποιαδήποτε άλλη version του κομματιού από το μουσικό χάρτη. 

Joan Baez - Babe I'm Gonna Leave You

Joan Baez - Babe I'm Gonna Leave You

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ