Μουσικη

Homecoming: Η ταινία της Beyoncé για την εμφάνισή της στο Coachella

Τι θα δούμε στο ντοκιμαντέρ που έρχεται στο Netflix; Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-946418422_1.jpg
© Larry Busacca/Getty Images for Coachella/Ideal Image

Στις 14 Απριλίου θα έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την ιστορική εμφάνιση της Beyoncé στο Coachella. Τρεις μέρες αργότερα το «Homecoming: Μια ταινία της Beyoncé», ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί όλη την εμφάνιση από την προετοιμασία της έως την ανάδειξή της σε πολιτικό κίνημα, θα κάνει την πρεμιέρα του στο Netflix.

Η Beyoncé δεν ήταν μόνο η πρώτη μαύρη γυναίκα headliner του Φεστιβάλ και η τρίτη γυναίκα (πρώτη ήταν η Björk και δεύτερη η Lady Gaga), αλλά τόλμησε και να φέρει, μέσω αυτού, στο προσκήνιο την κουλτούρα των HBCUs. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια, που δημιουργήθηκαν κατά τον 19ο αιώνα στις ΗΠΑ και στα οποία φοιτούσαν αποκλειστικά μαύροι, στα πλαίσια του διαχωρισμού τους από τους λευκούς πολίτες και την απόρριψη τους από όλα τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Μπορεί, όπως η ίδια έχει δηλώσει, η μητέρα της Beyoncé να ανησυχούσε ότι το λευκό κυρίως κοινό του Coachella δεν θα μπορούσε να κατανοήσει κάτι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα των μαύρων, αλλά αυτό δεν έπεισε την τραγουδίστρια να αλλάξει τα σχέδιά της, αφού θεωρούσε ότι πλέον είχε την υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τον κόσμο και όχι ό,τι θα είναι πιο δημοφιλές. Έτσι, στις 14 Απρίλη πραγματοποίησε το όραμά της, μαζί με 100 χορευτές, τον άντρα της Jay-Z και το πρώην συγκρότημά της, Destiny’s Child, παρουσιάζοντας ένα σόου 26 κομματιών, μπροστά στους 125.000 παρευρισκόμενους του Φεστιβάλ και στους εκατομμύρια ακόμα που παρακολουθούσαν το live-stream.

Οι κριτικές, που δέχτηκε η εμφάνισή της, δικαίωσαν πλήρως την τραγουδίστρια, αφού ήταν διθυραμβικές. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, μάλιστα, ήταν αυτή των The New York Times: «Δεν είναι πιθανό να υπάρξει κάποια πιο ουσιώδης, ενδιαφέρουσα, δυναμική και ριζοσπαστική εμφάνιση από κάποιον αμερικανό μουσικό αυτή τη χρόνια, ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά σύντομα, από αυτήν της Beyoncé. Ήταν γεμάτη ιστορία, δυναμικά πολιτική και οπτικά μεγαλειώδης».

Το ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στο Netflix, είναι γεμάτο από αυθόρμητα στιγμιότυπα και συνεντεύξεις, που μας ταξιδεύουν σε όλα όσα έκαναν την εμφάνιση του Απρίλη του 2018 ξεχωριστή, από την αρχή έως και το τέλος. Στο τρέιλερ της ταινίας, η Beyoncé ακούγεται να λέει: «Αυτό που πραγματικά θέλω είναι να είμαι εκπρόσωπος της φυλής μου, της ανθρώπινης φυλής. Έχω μια ευκαιρία να δείξω πόσο καλοί μπορούμε να είμαστε. Πόσο έξυπνοι και δοτικοί μπορούμε να είμαστε. Έχω μια ευκαιρία να διδάξω και να αγαπήσω και να γελάσω και ξέρω πως, όταν τελειώσω αυτό που ήρθα να κάνω, θα με καλέσουν σπίτι. Και θα πάω σπίτι χωρίς φόβο ή τρόμο».

Homecoming: Μια ταινία της Beyoncé | Επίσημο τρέιλερ | Netflix

ΠΡΟΣΦΑΤΑ