- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θέλουμε ένας αλγόριθμος να φτιάξει μουσική συναισθημάτων;
Η τεχνητή νοημοσύνη, τώρα με την Endel, εισβάλλει όλο και περισσότερο στη μουσική δημιουργία. Ευτυχώς ακόμη έχουμε μουσική από ανθρώπους.
Ίσως μερικοί να πουν πως είναι μια είδηση εντυπωσιασμού. Δεν έχω αυτή τη γνώμη… Η Endel είναι μία εφαρμογή, ένας αλγόριθμος δηλαδή, που υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με εταιρεία, τη Warner Music, για την κυκλοφορία και διανομή 20 δίσκων.
Οι δημιουργοί της Endel υποστηρίζουν πως η εφαρμογή τους μπορεί να δημιουργήσει μουσική για τον καθένα ανάλογα με τη διάθεση στην οποία βρίσκεται ή θέλει να αλλάξει. Δίνοντάς της οδηγίες δημιουργεί ήχους που βοηθούν να χαλαρώσεις, να συγκεντρωθείς, να οδηγήσεις, να συνοδέψουν τη διάθεσή σου.
Ήδη έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκοι, με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: Foggy Morning, Rainy Night, Cloudy Afternoon, Cloudy Night και έπεται συνέχεια. Βέβαια η Endel δεν συνθέτει μουσική, ευτυχώς ακόμη οι απόπειρες που έχουν γίνει με τα μηχανήματα να προσπαθούν να συνθέσουν, έχουν καταλήξει σε φιάσκο, όμως χρησιμοποιεί και συνδυάζει ήχους που μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Αν σε αυτό προσθέσουμε τις –αρκετές πια– εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας μουσικός ώστε να βοηθηθεί ουσιαστικά στη δημιουργία του, τότε μπορούμε να πούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει όλο και πιο πολύ στα χωράφια της μουσικής δημιουργίας.
Η επιστροφή τους μετά από καιρό θέλει να επιβεβαιώσει το όνομά τους. Το καινούργιο τους άλμπουμ θα μπορούσε να είναι σάουντρακ σε ένα μεταμοντέρνο ρομάντσο ή στην αναβίωση ενός νουάρ. Η πολυετής αποχή ίσως τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα πως η κυριαρχία του ρυθμού στη σύγχρονη μουσική δεν μπορεί να σε πάει πολύ μακριά και δίνουν έμφαση στις μελωδίες και στη cinematic ατμόσφαιρα. Στα φωνητικά συνεργάζονται με τους: Moses Sumney, Roots Manuva, Heidi Vogel, Grey Reverend, Dorian Concept και Tawiah, μουσικοί που έχουν συνεργαστεί με τον Flying Lotus έρχονται να βοηθήσουν για ένα αποτέλεσμα που ακούγεται ευχάριστα, που δείχνει τη δουλειά που έχει γίνει στις λεπτομέρειες, που ρέει υπνωτιστικά αλλά που τελικά δεν κατορθώνει να γίνει αξιομνημόνευτο και να ξεπεράσει το δεδομένο μιας ηχητικής τοιχογραφίας.
Όταν μία καλλιτεχνική δημιουργία είναι τόσο καλή, όπως το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, ό,τι πάει να σταθεί δίπλα της, ακόμη κι αν εμπνέεται απ’ αυτήν, δεν έχει και μεγάλη τύχη. Η ιδέα ήταν να προτείνουν σε καλλιτέχνες που ο Κουαρόν εκτιμάει, να εμπνευστούν από την ταινία και να γράψουν κάτι. Στο προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν πολλοί και καλοί, όπως: ο Beck, η Billie Eilish, ο EΙ-P, οι Ibeyi, η Jessie Reyez, η Laura Marling, η Patti Smith, οι Unkle κ.ά.
Η Patti Smith θυμήθηκε το δικό της «Wing» κι έκανε μία παραλλαγή, η Laura Marling τραγούδησε το περίφημο «Those Were the Days» που ακούγεται και στην ταινία (από ένα ραδιοφωνάκι, όπως όλα τα τραγούδια που ακούγονται στο φιλμ), ο Beck ανέσυρε το «Tarantula» των Colourbox που είχαν διασκευάσει παλιότερα και οι This Mortal Coil, υπάρχουν και πρωτότυπες συνθέσεις, άλλες ενδιαφέρουσες άλλες όχι και τόσο (όπως σε κάθε συλλογή άλλωστε) κι όταν τελειώσεις με την ακρόαση αυτού του καλού –σε γενικές γραμμές– άλμπουμ, σκέφτεσαι πως την επόμενη φορά που θέλεις να ξοδέψεις χρόνο γι’ αυτό το θέμα είναι προτιμότερο να ξαναδείς την ταινία.
Τους δίσκους αυτούς, μαζί με πολλή ακόμα καλή μουσική, μπορείτε να ακούτε κάθε Σάββατο & Κυριακή 18.00 με 20.00 στο Athens Voice Radio 102,5 στην εκπομπή του Μάκη Μηλάτου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από ιστορίες, μνήμες και συναισθήματα
Ο τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν την επανεμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής
Eρμήνευσε το παραδοσιακό τραγούδι Handsome Molly
Ο νέος μουσικός μεγάλωσε στη χώρα μας αλλά πλέον ζει μόνιμα στη Βρετανία
Από γενιά σε γενιά, heavy metal is the law
Η ποπ σταρ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Ράντι Νιούμαν για ντουέτο του κλασικού τραγουδιού της ταινίας
Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Mad About It», ο Ρομπέρτο Κούστας μιλά για τις δύο πατρίδες και τα πολλά ερεθίσματά του
Ο Blixa Bargeld μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο άλμπουμ «Rampen», τον αυτοσχεδιασμό, τη διαρκή μεταμόρφωση της μπάντας και την επικείμενη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο
Το νέο άλμπουμ του θρύλου των Beatles έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 1 του Ηνωμένου Βασιλείου
Δείτε τις επίμαχες σκηνές
Το βίντεο από τη στιγμή έγινε γρήγορα viral στο TikTok
Στον ρόλο του Ορφέα η Teresa Iervolino, της Ευρυδίκης η Μαρία Κοσοβίτσα και του Έρωτα η Μαριλένα Στριφτόμπολα. Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου
70.000 θεατές τον αποθεώνουν στο SoFi. Η Βρετανία τον απαγορεύει. Και οι δυο έχουν δίκιο
Η πρώτη εμφάνιση του γκρουπ στην Ελλάδα αναμένεται να γράψει ιστορία
Η εθνομουσικολόγος Νικολέττα Δημητρίου μιλά στην ATHENS VOICE για τον «Κύπριο βιολάρη», το ερευνητικό έργο που κατέγραψε τις ζωές των τελευταίων παραδοσιακών μουσικών της Κύπρου
Ετοιμάζει νέο άλμπουμ, που θα ακουστεί πολύ, επιστρέφει για ένα διαφορετικό live στο Release Athens 2026 και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν και όσα ο χρόνος έφερε
Η ταλαντούχος μουσικός μιλάει στην ATHENS VOICE για τον αυθορμητισμό και την ελευθερία του νέου της άλμπουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.