Μουσικη

Αποχαιρετώντας και αποτιμώντας τη μουσική της χρονιάς που απέρχεται

Σε γενικές γραμμές, το 2018 ήταν μια χρονιά jazz και επανεκδόσεων

61858-136429.JPG
Χρήστος Εξαρχόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
_mg_1150.jpg

Η σκηνή του Λονδίνου σε πρωταγωνιστικό ρόλο με άλμπουμ που κατέκτησαν το παγκόσμιο στερέωμα, άρεσαν, έμπλεξαν είδη και μουσικούς, και επηρέασαν πολλούς καλλιτέχνες να την ακολουθήσουν.

kris.jpg

Άξια αναφοράς το «The Shakedown» του Tenderlonious, οι κυκλοφορίες των Ill Considered, η Maisha και η συλλογή «We Out Here» της Brownswood του Gilles Peterson, το «Earth» του Emanative, ο Shabaka και τo jazz punk ύφος των Sons Of Kemet, η καλύτερη σαξοφωνίστρια Nubya Garcia με το «When We Are», το label On The Corner Records με τον δίσκο σταθμό για φέτος «Black Noise 2084» του Khalab, ο Kamaal Williams με το «The Return», αλλά και το σόλο άλμπουμ «Displaced Diaspora» του ντράμερ πρωτοστάτη της αναβίωσης της βρετανικής jazz, Moses Boyd!

cover_2.jpg
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και πάλι στα jazz πράγματα ξεχώρισε η δουλειά του Makaya McCraven, «Universal Beings», το spiritual «Αn Angel Fall» του Idris Ackamoor & The Pyramids και το «Heaven and Earth» του Kamasi Washington.

 

Δυνατές fusion κυκλοφορίες από τους Αυστραλούς Mildlife που μπλέκουν αριστοτεχνικά pop, jazz και kraut, τον βετεράνο Jimi Tenor με το πολυρυθμικό afro του, τo instrumentalmusik Von Der Mitte Der Wolrd των Wolf Müller & Niklas Wandt, η αφροψυχεδέλεια των Ιταλών Calibro 35 και των Al Doum & The Faryds, ο γεμάτος δίσκος των Don Kapot, η ανατολίτικη προσέγγιση του Altin Gün στο Οn, το μαγικό «Blue Maqams του Anouar Brahem, η αιθιοπική προσέγγιση των Web Web και του Hailu Mergia, το Green του Robohands, dub & jazz στο νυχτερινό Nordub των Sly & Robbie, Petter Molvær feat Eivind Aarset and Vladislav Delay, το κοσμικό και disco  Nuova Napoli των Nu Guinea, o Nat Birchall, το γκρουβάτο «Shamal Wind» του Chip Wickham, το μελωδικό και κινηματογραφικό «Nightshade» των Hampshire & Foat και βέβαια η έκρηξη της χρονιάς από τους Khruangbin στο Con Todo El Mundo!!!

Funk, hip hop, nu beats από τους Abstract Orchestra, την Georgia Ann Muldrow, τη σύμπραξη του Will Sessions με τον Amp Fiddleρ και τον Hieroglyphic Being!

cover.png
Επανακυκλοφορίες έχουμε και λέμε, αφρικάνικα διαμάντια: Basa Basa, Boncana Maga, Oneness Of Juju, Dur Dur Band, Shina Williams, oι συλλογές «Nouvelle Ambiance», «Αfrican Scream Contest», τα ακυκλοφόρητα του Mingus και του Coltrane, τα γιαπωνέζικα τζαζ και γενικά ό,τι κυκλοφορεί η BBE, η MR.Bongo και η soul jazz, τα αραβικά και world των Habibi Funk, Radio Martiko, Ostinato και πολλά ακόμα.



iavi.jpg

cover_4.jpg
Balearic, ατμοσφαιρικά και late night από τον E Ruscha, Francis Harris, GAS, στροφή και για τον Kutiman, και οι πιανίστες Paul Hankinson, Chilly Gonzales, αλλά και ο Nils Frahm που το πάει ένα βήμα παραπέρα με το All Melody.

Indie pop rock ψυχεδελικά και ηλεκτρονικά με το 7 των Beach House, Melody Echo Chamber, το αιθέριο νέο άλμπουμ του ντουέτου Domenique Dumont, Maghreban, Djrum, Melody Fields, Skee Mask, Low, Liminalas, Landing, Yves Tumor, και Neneh Cherry σε παραγωγή Four Tet.

Στα ελληνικά άλμπουμ μετά από το πολύ καινούργιο των Stereo Nova, στιβαρό ντεμπούτο για τους Alien Mustangs, και τρίτο για τους Θεσσαλονικείς Mary’s Flower Superhead.

nene.jpg

sfetsas.jpg
Άξια επανέκδοσης κυκλοφορίες του αδικοχαμένου Suba, το υπέροχο και μπροστά για την εποχή του «Kunstsoff» του Move D, Susumu Yokota, η συλλογή «Club Meduse», ο κατάλογος της Stroom και της Music From Memory, το κουτί του πρώτου hip hop jazz άλμπουμ του Guru «Jazzmatazz», τα δύο των Γιαπωνέζων Mkwaju Ensemble, η Teranga Beat και ο δίσκος του Κυριάκου Σφέτσα, και τέλος η Be With Records που βγάζει πολλά από τα library διαμάντια της KPM…

Μουσική, μουσική, βινύλια, δισκάδικα, ψάξιμο, σκόνη στα δάχτυλα, εξώφυλλα, κουτιά, ταχυδρομεία, άκουσες αυτό; Καλή μουσική χρονιά 2019!

Μιξ με τα καλύτερα σινγκλς:

Spotify List: 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ