Μουσικη

6 νέα ντοκιμαντέρ για «άγνωστους» μουσικούς και τις περιπέτειές τους

Μπορεί να μην τους έλουσαν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά η ζωή τους είχε δράση

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dandy-in-studio.jpeg
Rudeboy: The Story of Trojan Records, © Jonas Mortensen

Προβάλλονται τώρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λονδίνου που διεξάγεται αυτές τις μέρες και ας ελπίσουμε ότι κάποια απ’ αυτά θα τα δούμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κι εδώ γιατί όντως αξίζει τον κόπο. 

Μουσικά ντοκιμαντέρ που αφορούν πρόσωπα όχι και τόσο γνωστά αλλά με ενδιαφέρουσες ιστορίες, όπως συχνά συμβαίνει με μουσικούς που μπορεί να μην τους έλουσαν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά η ζωή και η δράση τους είναι μια περιπέτεια, όπως του μουσικού της κάντρυ Blaze Foley, του πιανίστα και σόουμαν Chilly Gonzales, του Chris Sievey που δημιούργησε στην αγγλική τηλεόραση τον χαρακτήρα του Frank Siberbottom, του τηλεοπτικού παραγωγού Ellis Haizlip που ήταν ο πρώτος μαύρος παραγωγός της αμερικάνικης τηλεόρασης και έβαλε την αφροαμερικάνικη κουλτούρα της δεκαετίας του ’60 και του ’70 στην TV, της δισκογραφικής εταιρίας Trojan Records που έδωσε φωνή σε πολλούς μουσικούς της ρέγκε από την Τζαμάικα αλλά και της Joan Jett.

Blaze

Blaze - Official Trailer | HD | IFC Films

Η ενδιαφέρουσα διαδρομή ενός περιθωριακού μουσικού της κάντρι, του Blaze Foley, που είχε για μέντορα και φίλο έναν άλλο «καταραμένο» μουσικό του είδους, τον θρυλικό Townes Van Zandt, με κοινό χαρακτηριστικό πως πέθαναν και οι δύο -σχετικά- νέοι. Το 2011 είχε κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή του Foley ενώ τώρα έγινε ταινία που ξεκίνησε από το φεστιβάλ Sundance και τώρα έρχεται και στην Ευρώπη σκηνοθετημένη από τον Ethan Hawke.

Rudeboy: The Story of Trojan Records

Mum risked her life to protect baby from giant hail | ABC News

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση στην Αγγλία της Trojan Records, μιας δισκογραφικής εταιρίας που έδωσε φωνή και διέξοδο σε δεκάδες μουσικούς, συγκροτήματα και soundsystems από την Τζαμάϊκα και ειδικεύτηκε σε ήχους reggae, ska, dub και rocksteady. Φέτος και με αφορμή τα 50ά της γενέθλια, εκτός από τις πολλές επετειακές επανακυκλοφορίες και συλλογές κυκλοφορεί κι ένα φιλμ που αφηγείται την μουσική της ιστορία μέσα από τους ήχους και τις μαρτυρίες μουσικών που συνεργάστηκαν μαζί της όπως: Lee "Scratch" Perry, Desmond Dekker, Jimmy Cliff, The Maytals, Nicky Thomas, Tony Tribe, κ.α.

Mr. Soul!

MR. SOUL! trailer | 2018 LA Film Festival - Sept 20-28

Από το 1967 ως το 1973 ο Ellis Haizlip ήταν οικοδεσπότης της τηλεοπτικής εκπομπής: "Soul" από την οποία πέρασαν όλα τα γνωστά και μεγάλα ονόματα της μαύρης μουσικής και όχι μόνο. Σκοπός του ήταν να δείξει στο πλατύ κοινό το πνεύμα, την κουλτούρα και το επίπεδο των αφροαμερικάνων καλώντας συγγραφείς, ποιητές, ακτιβιστές, φεμινίστριες, αθλητές και επιστήμονες κι όλα αυτά σε μία εποχή που η φυλή του αγωνιζόταν για τα πολιτικά και κοινωνικά της δικαιώματα. 

Shut Up and Play the Piano

Philipp Jedicke: CHILLY GONZALES - SHUT UP AND PLAY THE PIANO (2018)

O Chilly Gonzales (Jason Charles Beck) είναι ένας «τρελούτσικος» Καναδός πιανίστας και σόουμαν που η προσέγγιση του στη μουσική ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Έγινε ευρύτερα γνωστός επειδή ήταν ένας από τους βασικούς μουσικούς του πολύ πετυχημένου "Random Access Memories" των Daft Punk αλλά βέβαια είναι πολλά περισσότερα από αυτή τη συμμετοχή. Εκτός από τις επιδόσεις του στο κλασσικό πιάνο, ραπάρει, γράφει κείμενα, επιμελείται τηλεοπτικές εκπομπές κι όλα αυτά με ένα pop/punk attitude που τον κάνει μοναδικό.

Being Frank: The Chris Sievey Story

SIFF 2018 Trailer: Being Frank The Chris Sievey Story

Η ιστορία και η διαδρομή του Άγγλου μουσικού και κωμικού που έγινε ευρύτερα γνωστός από την περσόνα του Frank Sidebottom που δημιούργησε για την τηλεόραση στη δεκαετία του ’80.

Joan Jett: Bad Reputation

Bad Reputation - Trailer

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές γυναίκες του ροκ, η Αμερικάνα Joan Jett, γνώρισε μεγάλη αποδοχή στις δεκαετίες του ’80 και το ’90 όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως ηθοποιός.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ