Μουσικη

Καλοκαίρι με τον Κωνσταντίνα Βήτα

O Κωνσταντίνος Βήτα μάς έφτιαξε για το καλοκαίρι το εξώφυλλο αυτού του τεύχους και μαζί ένα mixtape

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 441
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43686-91568.jpg

Το καλοκαιρινό mixtape του Κωνσταντίνου Βήτα για την ATHENS VOICE.

O Κωνσταντίνος Βήτα μάς έφτιαξε για το καλοκαίρι το εξώφυλλο αυτού του τεύχους και μαζί ένα mixtape που μπορείτε βρείτε στο athensvoice.gr. Τραγούδια που θυμάται από στιγμές της ζωής του, σκέψεις, ιδέες, όνειρα. Κάθε τραγούδι και μια άλλη εικόνα, έτσι όπως τις περιγράφει παρακάτω...


1. The Mamas and the Papas
Safe in my Garden
Είναι ένα πανέμορφο αντι-τραγούδι για το συντηρητισμό και την άγνοια. Νομίζω πως γράφτηκε τη δεκαετία του ’60. Ένας ξάδελφός μου που ήταν ναυτικός μου έφερνε βινύλια από την Αμερική και μέσα σε αυτά υπήρχε και αυτό. Είναι βαθιά ψυχεδελικό και οι φωνές του γκρουπ, ειδικά στη δεύτερη στροφή, το απογειώνουν. Είναι ένα τραγούδι για το χάσμα των γενεών και τη φθορά.

2. Throbbing Gristle 
Hot on the heels of love
Είναι ένα παλιό τραγούδι από ένα ιστορικό άλμπουμ του ’70. Όπως τα περισσότερα τραγούδια της μπάντας, μιλάει για τον αυτοεγκλωβισμό. Μου αρέσει γιατί είναι άχρονο, άφυλο και μέσα σε δύο προτάσεις εξαντλεί την ύπαρξη της εφηβείας.

3. Cocteau Twins 
The Thinner The Air
Μου θυμίζει τη δεκαετία του ’80, είναι φτιαγμένο από μια σπάνια έμπνευση. Σαν βαρύς χειμώνας, αλλά και σαν μοναχικό καλοκαίρι. Οι κιθάρες του Robin Guthrie βεβαιώνουν ότι η ζωή είναι αυτό και κάνουν τη βεβαίωση αυτή μια αέναη λούπα.

4. Modele Meqanique 
Dark of the Moon
Ωραία sequencer φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο σινγκλ αυτής της εποχής.

5. Shrieckback
Faded Flowers
Επισημαίνει τη ματαιότητα των πραγμάτων και την ώρα που συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια πυρακτώδης πνευματική λάμψη αυτοματαιώνεται και επιστρέφει στον κύκλο της ασάφειας. Είναι ένα τραγούδι για τους κύκλους της ζωής, των ματιών, των εποχών. Αν έφτιαχνα ένα ντοκιμαντέρ για τη δεκαετία του ’80 αυτό το κομμάτι θα ήταν οι τίτλοι του τέλους.

6. Cluster
Rosa
Από το άλμπουμ «Zuckerzeit», πρώιμο Kraut rock. Είναι μαγικά φτιαγμένο από αναλογικές μαγνητοταινίες που χάνουν σε ρυθμό και δημιουργείται ταυτόχρονα ένα όραμα για κάτι νέο. Μου θυμίζει τη δύση του ήλιου, σαν να κοιτάς τον κόσμο από ένα ποτήρι νερό, που μέσα του διαλύονται νερομπογιές. Είναι σαν να καταλαβαίνεις γιατί κάποιοι άνθρωποι αγάπησαν την ηλεκτρονική μουσική. Είναι μέσα στα 100 αγαπημένα μου άλμπουμ.

7. Fleetwood Mac 
Brown Eyes
Από το θρυλικό και παρακμιακό άλμπουμ «Tusk». Ήταν το σάουντρακ της φοιτητικής μου ζωής. Δούλευα σε μια πιτσερία στη Μελβούρνη και υπήρχε ένα τζουκ μποξ με αυτό το τραγούδι και το «Storms» από το ίδιο άλμπουμ. Όταν κλείναμε το μαγαζί, μια φίλη μου σερβιτόρα το έβαζε και χόρευε. Μου θυμίζει τσιγάρα και πεζοδρόμια.

8. Dunn Pearson Jr 
Groove on down
Ο τίτλος τα λέει όλα, ευφυέστατη ντίσκο, αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας με χειρόφρενο ή χωρίς, για ήπιες κατηφόρες που οδηγούν σε ποτάμι ή φαρδιές πλαζ με χαλίκι ή άμμο.

9. Cale Parks 
The Big Bust
Φρέσκο κομμάτι από το soundcloud του Cale Parks. Αν και πολύ καινούργιο, έχει σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια της συλλογής εδώ. Απλό, γοητευτικό και αστικό, αναδύεται από μέσα του η υγρασία και η ζέστη αυτών των ημερών.

10. Bridget St John 
Silver Coin
Τελειώνουμε τη συλλογή μας με ένα φολκ τραγουδάκι που μου αρέσει να παίζω στην κιθάρα μου όταν κάθομαι στην αυλή στο χωριό, δεν θυμάμαι ποτέ τα λόγια, αλλά όταν το ψιθυρίζω νομίζω πως νιώθω ευχάριστα που υπάρχουν γλάστρες, πουλιά και δέντρα, και ταυτόχρονα μου υπενθυμίζει ένα ρολόι.


Info: Κήπος Μεγάρου Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Πέμπτη 18 Ιουλίου. Ώρα έναρξης: 21.00 Εισιτήρια: Προπώληση € 10, στην είσοδο €12. Συμπαραγωγή Μεγάρου Μουσικής & Minos EMI


Ο Κ. Βήτα μόλις κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ (όγδοο προσωπικό) με τον τίτλο «Αντήχηση». Τραγούδια γεμάτα μελωδίες και στοχασμό, ένα ταξίδι στην αγάπη, τη μοναχικότητα και την αναζήτηση. Ο ίδιος λέει ότι «Η Αντήχηση μοιάζει με ένα γράμμα, ένα e-mail που στέλνεις σε ένα φίλο σου προσπαθώντας να του εξηγήσεις πώς περνάς αυτό τον καιρό. Είναι ένα ημερολόγιο με σκόρπιες σκέψεις, φευγαλέες εικόνες που μεταφέρουν τον απόηχο των πραγμάτων σήμερα».

Με αφορμή το νέο του άλμπουμ, ο Κωνσταντίνος Βήτα δίνει συναυλία την Πέμπτη 18 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Θα παρουσιάσει νέα κομμάτια αλλά και από το σύνολο του ηλεκτρονικού του έργου που παραμένει δημοφιλές, από την εποχή των Στέρεο Νόβα έως σήμερα. Μαζί, μουσικές του για κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά έργα, χορευτικές παραστάσεις κ.ά. Και δύο καλεσμένοι έκπληξη: ο Μανώλης Φάμελος και ο Vassilikos.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ